Na današnji dan rođen je Petar II Karađorđević

06/09/2022 12:26

Na današnji dan rođen je Petar II Karađorđević

Na današnji dan, 06. septembra 1923. u Beogradu, rođen je Petar II Karađorđević, treći i poslednji kralj Kraljevine Jugoslavije.

Krstili su ga engleski kralj Džordž VI i njegova žena Elizabet Bouz-Lajon.

Nakon osnovnog obrazovanja na Dvoru, Petar je pohađao Sandroid školu u Engleskoj. U Kraljevinu Jugoslaviju se vratio posle atentata na njegovog oca 1934. godine.

Imao je privatne nastavnike, a kako je jedan od njegovih nastavnika smatrao da kralj treba da ima i drugove, pozvao je nekoliko vršnjaka u dvor, među kojima su se našli i budući lekari Branko Radulović i Ljubomir Kostić.

Početak Drugog svetskog rata, 1939., postavio je Kraljevinu Jugoslaviju pred tešku odluku: da li da pristupi Trojnom paktu (Nemačka — Italija — Japan) ili da se suprotstavi neuporedivo snažnijem neprijatelju.

Knez Pavle je odlučio da potpiše ponuđen ugovor. Njegova odluka je rezultirala protestima širom zemlje, koji su 27. marta 1941. doveli do krize Vlade i vojnog udara.

Ubrzo je kralj Petar II proglašen punoletnim i preuzeo je vlast od Namesništva. Vojska Kraljevine bila je potpuno nespremna da se suprotstvi i odupre invaziji nacističke Nemačke. Zemlja je okupirana za 11 dana.

Kralj Petar II bio je primoran da sa Nikšićkog aerodroma, zajedno sa Vladom, emigrira, prvo u Grčku, a zatim u Egipat.

Tokom juna 1941. stigao je u Englesku.

 

U izbeglištvu je završio školovanje u Kembridžu, a potom se pridružio snagama britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Uprkos slomu, u Jugoslaviji su formirana dva suparnička pokreta otpora. Prvi je bio Jugoslovenska vojska u otadžbini, poznata i kao Četnički ili Ravnogorski pokret, na čelu sa rojalistom, a kasnije sa generalom Dragoljubom Dražom Mihailovićem, ministrom odbrane Vlade u izgnanstvu.

Drugi pokret je bio revolucionarni partizanski pokret, predvođen komunistom Josipom Brozom — kasnije poznatijim kao Tito. Posledica je bio krvavi građanski rat.

Petar II Karađorđević preminuo je 3. novembra 1970. godine u Denveru, SAD.

06/09/2022 12:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga