Lista želja za upis u srednju školu

Lista želja – Video upustvo za popunjavanje

*** Napomena: datumi koji se spominju u video snimku, odnose se na 2017. godinu. Datume upisa za 2018. godinu pogledajte u kalendaru za upis.

 

Nakon polaganja male mature i objavljenih konačnih rezultata, na red je došla lista želja koju je potrebno ispuniti.

Sledeći korak za male maturante, dok na red ne dođe upis u srednje škole, jeste popunjavanje liste želja, čime se budući srednjoškolci odlučuju kojim putem će krenuti u nastavku svog obrazovanja. Lista želja za upis u srednju školu popunjava se 29. i 30. juna od 8 do 15 časova. Termine ostalih upisnih aktivnosti pogledajte ovde.

Postoje pravila koja je potrebno ispoštovati kako bi lista želja bila ispravno popunjena. Takođe, uz nekoliko saveta, popunjavanje liste želja za upis u srednje škole biće još uspešnije.

Stručna pomoć pri izboru škole

Portal Edukacija i naš tim pedagoga pomaže vam da napravite pravi izbor. Ukoliko niste sigurni koja škola je najbolja za vas, predlažemo vam test profesionalne orijentacije za upis u srednju školu, kako bi uz asistenicu našeg stručnog tima rešili sve nedoumice oko izbora.

Lista želja za upis u srednju školu

lista-zelja

Primer popunjene liste želja

Na listi želja nalaze se polja u koja se upisuje:

  • šifra obrazovnog profila
  • naziv škole
  • naziv obrazovnog profila

Šifra obrazovnog profila

Šifra obrazovnog profila nalazi se u Konkursu za upis u srednje škole. Šifra mora biti upisana onako kako je napisana u Konkursu – latinicom, a OBAVEZNO proveriti tačnost upisane šifre, jer je ona najznačajniji podatak na listi želja. U Konkursu se nalazi ispred naziva obrazovnog profila i sastoji se od 11 znakova, odnosno slova i brojeva.

Naziv škole

Naziv škole se upisuje u naredno prazno polje pored šifre željenog obrazovnog profila. Naziv škole se upisuje kako bi se lakše proverila šifra obrazovnog profila pri sastavljanju liste učenika kada se vrši raspoređivanje po školama. U Konkursu se naziv škole nalazi iznad ispisanih smerova. Škole su u Konkursu raspoređene po opštinama u kojima se nalaze.

Naziv obrazovnog profila

Naziv obrazovnog profila predstavlja dodatnu informaciju kako bi se ustanovilo da je obrazovni profil, koji je naveden šifrom, željeni smer te srednje škole. Na listi želja mora se ispisati celokupan naziv obrazovnog profila, onako kako je ispisan u Konkursu. Naziv obrazovnog profila se nalazi u Konkursu odmah pored šifre obrazovnog profila.

Sve tri stavke koje se moraju upisati, moraju se poklapati, a šifra, naziv škole i naziv obrazovnog profila nalaze se u Konkursu za upis u srednje škole.

Na listu želja može se nabrojati najviše 20 obrazovnih profila.

Pored informacija vezanih za željene srednje škole i obrazovne profile, lista želja se sastoji i od upisivanja podataka o učeniku i dodatnih informacija važnih za upis u srednju školu.

Svaki učenik pre polaganja testova u okviru završnog ispita dobio je jedinstvenu šifru. Ta šifra se upisuje i na listu želja, u vrhu. Ispod toga, potrebno je upisati naziv osnovne škole koju završava učenik, a pored i mesto u kom se osnovna škola nalazi.

Nakon ispisivanja ovih informacija, potrebno je napisati ime i prezime učenika koji sastavlja listu želja, kao i ime jednog od roditelja. Za svaku ovu informaciju određen je posebno polje.

Dodatne informacije važne za upis u srednje škole, koje učenik mora da upiše na listu želja su:

  • Da li mu je potreban učenički dom? – odgovara se obeležavanjem polja DA ili NE.
  • Da li ima mogućnost pristupa internetu? – odgovara se obeležavanjem polja DA ili NE.
  • Pol učenika koji sastavlja listu želja – odgovara se obeležavanjem polja M ili Ž.

Savete o tome kako odabrati srednje škole od kojih će se sastojati lista želja, pogledajte OVDE.

Nakon predavanja liste želja, sledi raspored učenika po školama, odnosno redosled kandidata za upis u srednju školu. Detaljnije o tome pogledajte OVDE.

Važna napomena:

* Popunjenu listu želja mora potpisati jedan od roditelja, zato je potrebno da učenici dođu sa jednim od roditelja u školu na dan kada se popunjava lista želja.

66
Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

34 Komentara
32 Replika
4 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
najnoviji najstariji najviše glasova
Haha

Jel mogu da napisem svih 10 zelja automehanicar

Sara04

Kada izlaze poeni za upis u srednje skole za 2018?

Jovana

Treba mi pomoc nisam znala da 9 jula treba da se ode u skoli u kojoj si upisan ali ja nisam da li cu moci da predam za nekoliko dana dokumente za upis?

Milan

Ja sve ukupno imam 66.56 poena na prvom mestu mi je tehnicka skola Novi Beograd Masinski Tehnicar za Kompjutersko Konstruisanje ako je prosle godine taj smer bio 65.98 a rekli su da ce smanjiti nekoliko poena za sve najtrazenije skole da li onda znaci da cu upasti tamo ? ako budu smanjivali znaci da cu imati nekoliko poena vise nego sto je trebalo prosle godine pa me zanima da li cu 100% tamo upasti posto mi je to zelja na prvom mestu i imam poene

s.v

sta ako npr upadnes u zeljenu skolu i stavis da ti je dom potreban.Da li oni mogu da te neprime u taj dom.

marija

Gde se nalaze šifre obrazovnih profila na vašem sajtu?

Šifre obrazovanih profila nalaze se u informatoru za upis

Srbija Bre

A sta ako upisem sifru cirilicom. HITNO MI TREBA ODGOVOR

Srbija Bre

A sta ako upisem sifru cirilicom. HITNO MI TREBA ODGOVOR

JA

I tako..počeh da popunjavam listu i odmah pogreših, Marfijev zakon, i zamislite Vi sada u okolini ni u jednoj knjižari nema više da se kupi Lista Želja!!!

blabla

Kako da napisem ,,Deveta Gimnazija Mihailo Petrovic Alas” a ima onako malo mesta

Aleksandar

imam mali problem hteo bih da upisem tehno art beograd skola za masinstvo i umetnicke zanate ali onaj pravougaonik je previse mali da li smem da upisem u vise redova(jedno ispod drugog) ili more sve u jednoj liniji hvala na odgovoru

Lana

Slobodno, samo pazi da je čitko 🙂

Ja sam se isto tako snašla

Madao

Pisi sitnije

Ksenija Petrovic

Imam pitanje,ako mi za prvu skolu treba dom a za ostale ne da li da ja zaokruzim da m itreba ili ne?

Milica Kosovac

I meni treba samo za prvu zelju pa sam stavila da… jer opet ti si vec sigurna da upadas u tu prvu skolu znaci da ti je dom svakako potreban

afax

Da li moramo da popunimo svih 20 zelja?Koliko je minimum?

Mislim da ne mora, ali najbolje je popuniti 10 zelja, cisto da ne bi ostao nerasporedjen nakon upisa.

Mirjana Mlinar Stojkovic

Meni je jucer razredna rekla da mora svih 20 želja,kad sam je pitala zašto rekla mi je zato što su joj tako rekli u školi,ona samo prenosi…za starije dete smo mogli samo deset želja navesti!

mama 96

ja sam listu popunila latinicom i nisu je vratili

Ristic

Molim vas da li sa zaokruzivanjem odgovora za ucenicki Dom DA, uslovljava rasporedjivanje djaka

Pa ne bi trebalo, samo bi moglo da se desi da je upisan u zeljenu skolu ali da nema dom za ucenike, ili da ima dom ali da nema mesta. U svakom slucaju treba proveriti ovo.

marko

da li mogu upisati elektrotehnicara racunara sa 89 bodova

nikola

u novom pazaru da, nezz za ostale skole

Ristic

Da li utice na rasporedjivanje , ako se za Dom ucenika obelezi sa DA I ako detetu ne bude mozda potreban

Darko Radeka

da li mora stampanim slovima??

Lidija

Popunjava se u skoli i predaje se razrednom staresini,a mora doci i jedan od roditelja zbog potpisa 🙂

Miroslav Mikica

Sifru pisem latinicom a ostalo cirilicom ili isto latinicom?

Pretraga

_Edukacija_300x250px