Vodič za upis u srednju školu

Vodič za upis u srednju školu

Upis u srednju školu svim osmacima može biti veoma stresan period. Pored njih, kroz ovu napetu situaciju prolaze i njihovi roditelji.

Nakon završene osnovne škole, prvi korak ka odrastanju je odluka o tome koju srednju školu upisati. Međutim, to nije tako jednostavno. U tom trenutku veoma je bitno doneti dobru odluku, koja bi trebalo da bude u skladu sa interesovanjima, ali i u skladu sa onim što se nudi na teritoriji na kojoj bi se školovao budući srednjoškolac. Pored toga, bitno je odabrati srednju školu i u odnosu na ono što bi sadašnji osmak studirao nakon srednje škole.

Pored saveta koji su budućim srednjoškolcima neophodni, saveti su potrebni i roditeljima. Kako bi se bolje pripremili i kako bi uspeli da na najbolji način isprate svoje dete u ovom veoma bitnom periodu života, roditeljima je dostupan i priručnik koji sadrži korisne savete – od pripreme za malu maturu, preko prijemnog, pa sve do prvog dana u srednjoj školi.

Mala matura

Osnovna škola se završava polaganjem završnog ispita – male mature. Mala matura se sastoji iz tri ispita – test iz srpskog/maternjeg jezika, test iz matematike i kombinovani test koji sadrži pitanja iz oblasti hemije, fizike, biologije, istorije i geografije.

S obzirom na to da je mala matura veoma bitna za svakog osnovca i predstavlja veoma važan ispit i korak ka daljem obrazovanju, trebalo bi da se pripremi na najbolji mogući način. To podrazumeva učenje i pripremu za zadatke koji će se naći na testovima, ali i psihičku pripremu u koju spada razgovor i usmeravanje odraslih – roditelja ili nastavnika.

Pripreme za malu maturu zapravo traju osam godina, odnosno celu osnovnu školu, s obzirom na to da će na ispitima pokazati znanje koje su sticali godinama u školi. Pored toga, pripremne testove za malu maturu mogu pronaći i našem sajtu – testovi za malu maturu.

Pored znanja, osmacima je potebna i podrška odraslih koji bi trebalo da im se nađu za sva pitanja i nedoumice koje mogu imati, da im pomognu da se organizuju, ali i da im ukažu na to da će sve biti u redu.

Bodovi

Nakon polaganja male mature, stižu rezultati. U roku od nekoliko dana stižu prvo preliminarni rezultati, nakon čega dolazi period za žalbe, ukoliko postoji sumnja u broj bodova ili tome slično. Potom slede konačni rezultati, na osnovu kojih se budući srednjoškolci rangirati.

Rangiranje osmaka vrši se prema ostvarenim bodovima na osnovu uspeha tokom školovanja (u obrzir se uzima prosek ocena na kraju šestog, sedmog i osmog razreda) koje nosi 60 bodova i na osnovu bodova ostvarenih na završnom ispitu, gde se maksimalno može dobiti 40 bodova.

Počevši od upisa u školsku 2016/2017. godinu za upis u srednju školu u trajanju od četiri godine biće potrebno najmanje 50 bodova koji se ostvaruju na osnovu uspeha tokom školovanja i polaganja male mature. Učenici koji ne ostvare ovaj broj bodova moćiće da upišu trogodišnju srednju školu.

Testovi nose maksimalno 40 bodova. Test iz matematike i srpskog jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova. Bodovanje na ovaj način primenjuje se od školske 2017/2018. godine.

Kako izabrati srednju školu?

Ukoliko budući srednjoškolac još uvek ne zna koju srednju školu da upiše, postoji način da mu se pomogne. Najbolje bi bilo da se srednja škola odabare prema afinitetima, odnosno skolnostima i interesovanjima.

Sledeći način da se dođe do najboljeg izbora škole jeste i eliminacija. U zavisnosti od toga koje srednje škole postoje u mestu u kojem bi osmak nastavio školovanje, najbolje bi bilo klasifikovati sve škole po tome kojoj vrsti pripadaju – gimnazije, stručne škole ili umetničke.

Gimnazija je srednja škola u kojoj se pruža šire opšte obrazovanje. Postoje smerovi u gimnaziji, kao što su prirodno-matematički, opšti ili društveni koji bliže određuju oblasti koje će učenici izučavati tokom četiri godine, ali gimnazija pre svega nudi opšte obrazovanje koje može biti korisno za učenike koji nameravaju da nastave školovanje posle srednje škole.

Stručne srednje škole predstavljaju najbolji izbor za one koji su se već odlučili za određenu profesiju kojom žele da se bave i za koju mogu dobiti dovoljno znanja u srednjoj školi. Pored toga, znanje koje dobiju tokom srednje škole može im biti dobra osnova za dalje obrazovanje na fakultetima ili višim školama u toj oblasti.

Umetničke srednje škole namenjene su onima koji imaju posebne talente za neku vrstu umetnosti. Za upisivanje ovih srednjih škola postoje posebni uslovi:

Svi učenici koji žele da upišu neku umetničku srednju školu, polažu i poseban prijemni ispit, koji se održava pre završnog ispita, na kojima se vrednuje talenat i znanje iz oblasti u kojoj žele da nastave dalje školovanje.

Prva etapa eliminacije jeste odrediti u kojoj grupi škola bi mogla da pripada željena škola i eliminisati ostale dve grupe. Nakon toga, proveriti koje škole postoje koje spadaju u odabranu grupu škola, a posle sledi finalni, a ujedno i najteži deo izbora. Kada se dođe do manjeg broja škola koje su ušle u uži izbor, trebalo bi obratiti pažnju na to šta ta škola nudi – koji predmeti se pohađaju, koja je perspektiva nakon završetka, kako za zapošljavanje tako i za upis na fakultet ili višu školu. U ovom trenutku dolazi do izražaja sklonost ka određenim predmetima, odnosno odbojnost ka drugim, prema čemu će se odrediti i koja škola je najbolji izbor.

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć oko izbora škole portal Edukacija vam pomaže kroz test profesionalne orijentacije.

Opis zanimanja može pomoći pri odluci za određenu srednju školu, odnosno smer, a više o svim zanimanjima možete naći na našem sajtu – zanimanja.

Sastavljanje liste želja

Nakon završenih testova i sabranih bodova, učenici sastavljaju listu škola i profila za koje su zainteresovani. Onu školu koju bi najviše voleo da upiše, budući srednjoškolac bi trebalo da napiše na prvom mestu na listi, pa tim redom da popuni listu od minimum 10 škola, odnosno profila.

Broj bodova koji je dovoljan za upis određene škole svake godine se menja, a na našem sajtu možete pronaći informacije o tome koliko je bodova bilo potrebno za upis u sve škole u Srbiji prošle godine.

Veoma je bitan redosled škola na listi, jer će prema toma đaci biti raspoređeni u škole, u zavisnosti od toga koliko bodova imaju, odnosno biće upisani u prvu školu za koju imaju dovoljno bodova.

Upis

Nakon objavljivanja spiska i saznanja ko je koju školu upisao, sledeći korak je predaja dokumenata za upis u srednju školu.

Potrebna dokumenta za upis su:

  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Popunjen obrazac prijave za upis u srednju školu
  • Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
  • Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole
  • Uverenje o položenom završnom ispitu
  • Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole
  • Lekarsko uverenje za upis u srednju školu (nije potrebno za sva zanimanja)

97
Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

66 Komentara
31 Replika
40 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
najnoviji najstariji najviše glasova
Blobek

Jel moze vrlodobar upast u medicinsku

Dusan

Jel ima elektricar ove godine ?

Suzana

Da li dete mora licno na upis u skolu da dodje ili moze roditelj ako je ono spreceno? Hvala unapred!

Sara

Sta se desi ako nemamo dovoljno bodova ni za jednu navedenu skolu???

Tamara

Ideš u drugi krug

Milica

Da li neko moze da mi kaze koju srednju skolu bi bilo najbolje da upise moje dete koje hoce da se bavi istorijom

Maja

Gimnazija, drustveni smer

Tata

Dete je ispisano negde u oktombru iz srednje dali moze da se upise u drugo polugodiste u drugu skolu?

ANA

Koji smer je u gimnaziji bolji, matematicki ili jezicki. Odlicno mi ide matematika, u 6 razrednu sam prosla na okruzno takmicenje skoro bez vezbanja i imala 40 poena, sve zadatke koje radimo u skoli lako resavam i zabavni su mi. Fizika mi ide lako, hemiju ne volim tolko ali ni to nije tolko tesno. Biologiju, istoriju ucim lako. Iz geografije sam u 7. razredu prosla na republicko i imala 80 poena. Srpski mi ide isto odlicno kao matematika. U 7. razredu sam bila 4. na republickom iz knjizevnosti. Ne volim da bubam predmete i lekcije (kao na primer istoriju, vecinu… Učitaj još »

Una

Jesi li razmatrala opsti smer?

willford brimely

jel treba puno matematike

NATASA

molim vas,potrebna mi je informacijaprilikom upisa u srednju skolu da li postoje olaksice ako dete ima neki zravstveni problem ,dijabetes tip 1,moj sin je dijabeticar od 8 godine .u nkim dravama takva deca imaju prednost prilikom upisa u skole ilipriliko traenja zaposlenja.Da li je to slucaj kod nas?UNAPRED ZAHVALNA MAJKA JEDNOG SLATKISA.

Mama

Da li se neko zbog vida nije mogao upisati na smer taj i taj pa je pisao molbu ministarstvu i da li je rasporedjen na neki drugi smer? Mi jos nismo dobili nikakav odgovor a u ponedeljak se krece u skolu Rekli su da ce javiti a na sajtu stoji da je upisan na taj smer sto ne moze zbog vida….. Strasno.

Ersan Kasumi

zavrsio sam 7 razred reci te mi sta treba za 8 razred gde da se javim

nikola

nauci prvo pravopis pa sr javi kasnije

TEODORA

JEL MOŽE NEKO BRZO DA MI KAŽE ŠTA TREBA DA URADIM ZA LEKARSKO UVERENJE

Djina

Odes kod lekara i trazis

Veljko Radosavljevic

Resi ribu reeeeeeeeeeeeeeesi!!!

Sin Dragan

Jel potreban roditelj za upis u srednju skolu?

Ivana

Jel zna neko kako se pise molba?HITNOOO SUTRA MI JE UPIS

Tamara

To se pise kad upadnes u skolu a ne na upisu

Maja

Zavisi kakva molba je u pitanju.

Julija

moras da kupis u knjizari

Djordje

Neko upao u Milevu Maric Ajnstajn – Tehnicar stampe? nek mi se javi na insta @lezop

NATASA

Da li se zadrzavaju dokumenti koje damo za upis?

DEJAN

Sta se desava sa ucenikom koji je naveo u listi zelja pod r.b.1 skolu,odnosno odeljenje koje se ne otvori zbog malog broja ucenika.

balsa

Sta je to i gde se dobija obrazac ja upis u srednju skolu

Kaca

Kupujes ga

balsa

a gde??

Jelena

Jel treba lekarsko za ekonomsku

Sanja

Da, mi smo odradili lekarski za ekonomsku

Novak

Da li se placa lekarski preged?

Pretraga

_Edukacija_300x250px