Vodič za upis u srednju školu

Vodič za upis u srednju školu

Upis u srednju školu svim osmacima može biti veoma stresan period. Pored njih, kroz ovu napetu situaciju prolaze i njihovi roditelji.

Nakon završene osnovne škole, prvi korak ka odrastanju je odluka o tome koju srednju školu upisati. Međutim, to nije tako jednostavno. U tom trenutku veoma je bitno doneti dobru odluku, koja bi trebalo da bude u skladu sa interesovanjima, ali i u skladu sa onim što se nudi na teritoriji na kojoj bi se školovao budući srednjoškolac. Pored toga, bitno je odabrati srednju školu i u odnosu na ono što bi sadašnji osmak studirao nakon srednje škole.

Ne znaš šta da upišeš, treba ti pomoć u pripremi male mature?

Servis portala Edukacija – EDUsavetnik počeo je sa radom. Potražite pomoć prilikom upisa u srednju školu, pripreme male mature, odabira zanimanja i sl. Naš stručni tim pedagoga i nastavnika pružiće vam svu potrebnu pomoć i olakšati vam put ka daljem obrazovanju.

Naše usluge:

Pored saveta koji su budućim srednjoškolcima neophodni, saveti su potrebni i roditeljima. Kako bi se bolje pripremili i kako bi uspeli da na najbolji način isprate svoje dete u ovom veoma bitnom periodu života, roditeljima je dostupan i priručnik koji sadrži korisne savete – od pripreme za malu maturu, preko prijemnog, pa sve do prvog dana u srednjoj školi.

Mala matura

Osnovna škola se završava polaganjem završnog ispita – male mature. Mala matura se sastoji iz tri ispita – test iz srpskog/maternjeg jezika, test iz matematike i kombinovani test koji sadrži pitanja iz oblasti hemije, fizike, biologije, istorije i geografije.

S obzirom na to da je mala matura veoma bitna za svakog osnovca i predstavlja veoma važan ispit i korak ka daljem obrazovanju, trebalo bi da se pripremi na najbolji mogući način. To podrazumeva učenje i pripremu za zadatke koji će se naći na testovima, ali i psihičku pripremu u koju spada razgovor i usmeravanje odraslih – roditelja ili nastavnika.

Pripreme za malu maturu zapravo traju osam godina, odnosno celu osnovnu školu, s obzirom na to da će na ispitima pokazati znanje koje su sticali godinama u školi. Pored toga, pripremne testove za malu maturu mogu pronaći i našem sajtu – testovi za malu maturu.

Pored znanja, osmacima je potebna i podrška odraslih koji bi trebalo da im se nađu za sva pitanja i nedoumice koje mogu imati, da im pomognu da se organizuju, ali i da im ukažu na to da će sve biti u redu.

Bodovi

Nakon polaganja male mature, stižu rezultati. U roku od nekoliko dana stižu prvo preliminarni rezultati, nakon čega dolazi period za žalbe, ukoliko postoji sumnja u broj bodova ili tome slično. Potom slede konačni rezultati, na osnovu kojih se budući srednjoškolci rangirati.

Rangiranje osmaka vrši se prema ostvarenim bodovima na osnovu uspeha tokom školovanja (u obrzir se uzima prosek ocena na kraju šestog, sedmog i osmog razreda) koje nosi 60 bodova i na osnovu bodova ostvarenih na završnom ispitu, gde se maksimalno može dobiti 40 bodova.

Počevši od upisa u školsku 2016/2017. godinu za upis u srednju školu u trajanju od četiri godine biće potrebno najmanje 50 bodova koji se ostvaruju na osnovu uspeha tokom školovanja i polaganja male mature. Učenici koji ne ostvare ovaj broj bodova moćiće da upišu trogodišnju srednju školu.

Testovi nose maksimalno 40 bodova. Test iz matematike i srpskog jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova. Bodovanje na ovaj način primenjuje se od školske 2017/2018. godine.

Kako izabrati srednju školu?

Ukoliko budući srednjoškolac još uvek ne zna koju srednju školu da upiše, postoji način da mu se pomogne. Najbolje bi bilo da se srednja škola odabare prema afinitetima, odnosno skolnostima i interesovanjima.

Sledeći način da se dođe do najboljeg izbora škole jeste i eliminacija. U zavisnosti od toga koje srednje škole postoje u mestu u kojem bi osmak nastavio školovanje, najbolje bi bilo klasifikovati sve škole po tome kojoj vrsti pripadaju – gimnazije, stručne škole ili umetničke.

Gimnazija je srednja škola u kojoj se pruža šire opšte obrazovanje. Postoje smerovi u gimnaziji, kao što su prirodno-matematički, opšti ili društveni koji bliže određuju oblasti koje će učenici izučavati tokom četiri godine, ali gimnazija pre svega nudi opšte obrazovanje koje može biti korisno za učenike koji nameravaju da nastave školovanje posle srednje škole.

Stručne srednje škole predstavljaju najbolji izbor za one koji su se već odlučili za određenu profesiju kojom žele da se bave i za koju mogu dobiti dovoljno znanja u srednjoj školi. Pored toga, znanje koje dobiju tokom srednje škole može im biti dobra osnova za dalje obrazovanje na fakultetima ili višim školama u toj oblasti.

Umetničke srednje škole namenjene su onima koji imaju posebne talente za neku vrstu umetnosti. Za upisivanje ovih srednjih škola postoje posebni uslovi:

Svi učenici koji žele da upišu neku umetničku srednju školu, polažu i poseban prijemni ispit, koji se održava pre završnog ispita, na kojima se vrednuje talenat i znanje iz oblasti u kojoj žele da nastave dalje školovanje.

Prva etapa eliminacije jeste odrediti u kojoj grupi škola bi mogla da pripada željena škola i eliminisati ostale dve grupe. Nakon toga, proveriti koje škole postoje koje spadaju u odabranu grupu škola, a posle sledi finalni, a ujedno i najteži deo izbora. Kada se dođe do manjeg broja škola koje su ušle u uži izbor, trebalo bi obratiti pažnju na to šta ta škola nudi – koji predmeti se pohađaju, koja je perspektiva nakon završetka, kako za zapošljavanje tako i za upis na fakultet ili višu školu. U ovom trenutku dolazi do izražaja sklonost ka određenim predmetima, odnosno odbojnost ka drugim, prema čemu će se odrediti i koja škola je najbolji izbor.

Opis zanimanja može pomoći pri odluci za određenu srednju školu, odnosno smer, a više o svim zanimanjima možete naći na našem sajtu – zanimanja.

Sastavljanje liste želja

Nakon završenih testova i sabranih bodova, učenici sastavljaju listu škola i profila za koje su zainteresovani. Onu školu koju bi najviše voleo da upiše, budući srednjoškolac bi trebalo da napiše na prvom mestu na listi, pa tim redom da popuni listu od minimum 10 škola, odnosno profila.

Broj bodova koji je dovoljan za upis određene škole svake godine se menja, a na našem sajtu možete pronaći informacije o tome koliko je bodova bilo potrebno za upis u sve škole u Srbiji prošle godine.

Veoma je bitan redosled škola na listi, jer će prema toma đaci biti raspoređeni u škole, u zavisnosti od toga koliko bodova imaju, odnosno biće upisani u prvu školu za koju imaju dovoljno bodova.

Upis

Nakon objavljivanja spiska i saznanja ko je koju školu upisao, sledeći korak je predaja dokumenata za upis u srednju školu.

Potrebna dokumenta za upis su:

 • Izvod iz matične knjige rođenih
 • Popunjen obrazac prijave za upis u srednju školu
 • Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
 • Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole
 • Uverenje o položenom završnom ispitu
 • Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole
 • Lekarsko uverenje za upis u srednju školu (nije potrebno za sva zanimanja)
 • Данило Рондовић

  iz Crne Gore sam i želim da se upišem u vašu školu kakva je procedura prilikom upisa polaže li se prijemi i iz čega?

  • Admin

   Moraš navesti koja škole te konkretno zanima. Na našem sajtu nalaze se sve državne i privatne škole u Srbiji.

 • sanja boskovic

  Molim Vas koja je procedura za upis učenika koji ima državljanstvo Republike Srbije a osnovnu školu završio u BiH¨?Konkretno nas zanima upis u Zubotehničku školu u Beogradu.Kako se boduju ti učenici s obzirom da nisu imali završni ispit?

 • Tehnicar

  Zelim da se prebacim u vasu skolu. Zavrsila sam prvu godinu sa prosekom 4,92. Koja dokumentacija mi je potrebna?

  • Gost

   Najbolje da kontaktiraš direktno samu školu i sa njima vidiš koja je dokumentacija potrebna.

 • Marko Kovacevic

  Da li se pri upisu u srednju školu predaju diplome stečene u toku čitavog osmogodišnjeg školovanja?

 • Marko Kovacevic

  Da li se pri upisu u srednju školu predaju diplome stečene u toku čitavog osmogodišnjeg školovanja?

 • Marko Kovacevic

  Da li se pri upisu u srednju školu predaju diplome stečene u toku čitavog osmogodišnjeg školovanja?

 • Peric Filip

  Da li treba za smer masinski tehnicar za kompjutersko konstruisanje lekarsko uverenje.Hitno mi treba da znam pomozite

 • Luka

  Да ли је могуће уписати две средње школе? Уписао бих средњу музичку и архитектонску техничку школу. Да ли је изводљиво?

  • Jovan Milosevic

   ja mislim da jeste s tim sto moras u jednu od te 2 da ides vandredno, tj. da samo ucis i polazes ispite, sto je tesko izvodljive jer moras uciti duplo, a ni jedna ni druga nisu ”naivne” skole

 • Nebojša Neca Kuzmanović

  Šta mi treba da budem konstruktor oružja?

  • Aki

   Alat, municija, poligon za pucanje, verovatno i poneka mašina tipa strug, glodalica, bušilica i sl.

 • Marijana

  Kada se dobija uverenje o polozenom zavrsnom ispitu?

  • miki

   Sigurno ne pre 24. jula, kada izlaze konačni rezultati.

  • admin

   Verovatno posle 24. juna, kada će izaći konačni rezultati male mature.

 • Gimnazija

  Prirodni ili društveni smer u gimnaziji? Mnogo me to muči. Prirodni mi pruža više mogućnosti za dalje školovaje (iako već znam otprilike koji ću fakultet – psihologiju, FDU ili grafički dizajn), ali sa druge strane, moji prijatelji će društveni, a ja se super slažem sa njima. Matematiku, fiziku i hemiju kontam, istoriju i geografiju znam da učim, engleski, srpski i italijanski brzo učim. Jedina sam u mom odeljenju koja ima u obzir prirodni smer. Čula sam od nekih da u društveni idu samo seljaci, mamini i tatini sinovi, a od nekih sam čula da to zavisi od generacije do generacije. Znam nekoliko njih koji će prirodni i moje drugare koji će društveni. Bolje se slažem sa ovim koji će društveni. Imam dovoljno poena, 95.25 ne moram da brinem o tome. Profesori nisu problem, ni sami predmeti. Ne želim da završim 4 godine u odeljenju koje ne podnosim. Jedem se. Volim društveni za nijansu više. Roditelji me teraju na prirodni. Stvaro ne znam.

  • Smes

   U svakom slučaju treba da upišeš ono što te privlači, jer je na kraju najbitnije baviti se poslom koji voliš. Nemoj da gledaš šta upisuju drugi i da na osnovu toga donosiš odluku. Oni će možda upisati ono što žele, a ti ćeš se mučiti 4 godine da učiš nešto što ne voliš, samo zarad toga da imaš sa kim da se zezaš na odmoru. Ok je da roditelji predlože, ali na kraju ti treba da doneseš odluku.

   • Gimazija

    Nije da ne volim. Ali nije ni da volim. Sve predmete, bilo prirodne ili društvene, učim zato što moram. Nema ni jedan predmet da ga volim, pa da na osnovu toga odaberem smer.

 • miki

  Da li je potrebno popuniti sve stranice na listi zelja?

 • Stevan Pavlov

  Kada se dobija uverenje o polozenom zavrsnom ispitu, i Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi?

 • Ema

  Da li moram da budem tu za vreme upisa tj. 5. i 6. juna ili mogu da odem na more, a da moj roditelj odnese potrebnu dokumentaciju?

 • Daniel

  Dali ucenik tokom upisa u srednju skolu mora da bude tamo tokom predavanja papira za upis?

 • Gabriella Isakov

  Da li roditelj mora biti prisutan na upisu ili mogu sama da idem?

 • Sara

  Da li je za gimnaziju potrebno lekarsko uverenje?

 • Sara

  iiii rekli su da ce 4. juna izaci raspodela po srednjim skolama, da li postoji mogucnost da to izbace 3. , dan ranije? 😀
  Trebalo bi

 • Nikola Miljkovic

  Prijavu za upis u srednju skolu,to treba da kupim ili dobijam kada odem u srednju skolu?

 • Dovla

  Da li je potrebno prisustvo roditelja prilikom upisa ? Molim vas sto pre odgovor.

 • Slavica

  Zelela bih da se prebacim u drugu skolu, medjutim, stavila sam tu skolu na listu zelja, ali bih htela drugi smer koji nije na listi.Da li je to bitno, mogu li da se upisem u tu skolu, taj smer koji ja zelim?

 • Filip

  Ljudi pomozite molin vas e ovako,ja bih hteo da upisem jednu srednju skolu u drugom gradu, sad da li mogu da se prebacim ako ne upadnem a zadovoljavam kriterijume za to i jel bi trebalo na listi zelja da napisem i grad u kojj bih zeleo i ime skole ili smo smer,pls odgovorite.

 • Sanja

  imam pitanje, pošto se ja nisam upisala odmah u školu, mislim kad sam saznala gde sam upala, nisam znala kad treba da se ode da se upiše, e sad, da li ja mogu da odem par dana pred početak škole ili odem prvog semptembra?

 • Andjela.KuzmicSandra@ gmail.co

  Da li se koze predati zahtjev u dve skole.

 • Andjela.KuzmicSandra@ gmail.co

  Da li se moze pri upisu u srednje skole predati zahtjev u dve skole…

 • Мирко

  A kako ja da upisem zeljenu skolu ako mi fali od 2 do 5,6 bodoba???? Molim vas pomognite mi!!!

  • Mike

   Ako ti fali, znaci da nisi upisao. Upisaces sledecu na listi zelja ako za nju imas dovoljno bodova.

 • Mirjana

  Sta moze da se uradi ako se izgubi svedocanstvo?

  • Simke

   Mislim da onda treba da podneses zahtev u skoli koju si zavrsio da ti se izradi novo. Moguce je i da ces dobiti neku potvrdu koja zamenjuje original. Proveri u skoli koju si zavrsio.

 • Mitar

  Da li se dobijaju poeni za drugo mesto na republickom takmicenju iz fizickog iz nekog sporta

 • Јован Жикић

  Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi sta je to?

 • Аница Миливојевић

  Lekarsko uverenje,za koje skole je potrebno?

  • Andrija

   Za sve

 • Stefan Andjelkovic

  Da li dokumenta treba da budu predana u srednju skolu u koju smo primljeni?

 • Viktorija Kićanović

  Moze li se srednja škola upisati bez prisustva roditelja?

 • Viktorija Kićanović

  Može li se srednja škola upisati bez prisustva roditelja?

 • Bilja

  Pri upisi u srednju skolu da li se predaju original ili kopija dokumenata.

 • Mirko

  Da li treba lekarsko uverenje za politehnicku

 • miloš k.02

  treba li lekarsko uverenje za gimnaziju??????

  • Anon

   Ne, samo za strucne
   .

 • Antonije

  Zdravo ja sada krecem u 2 godinu srednje skole. Da li je proces upisivanja isti kao u 1 godini ???

 • Antonije

  Zdravo je se sad upisujem u 2 god srednje skole da li je postupak isti kao u 1 god za upisivanje ???

 • Jovanović Maja

  Da li je moguće upisati vanredno medicinsku školu u nišu, smer za farmaceuta?
  I koliki bi, ako je to moguće, bio iznos koji se plaća za jednu godinu, a koliki za sve četiri?

 • Olga

  kako da razumem koje bodovi imam iz sestog i sedmog razreda?? i zasto ovde pise da za upis u skolu treba najmanje 50 bodova, a za da izaberem u umjetnickoj skoli smer ”Likovni tehnicar” treba mi najmanje 390.25 bodova..Sta to znaci?

 • jelena

  gde mogu da se dobiju informacije za peti stepen vanredno za smer poslasticar

 • Mina Kovačević

  Da li treba posebni prijemni za elektrotehničku u Pančevu?

Pretraga

_Edukacija_300x250px
arh
_Edukacija_300x250px

ANKETA

Gde pronalazite informacije o upisu u srednju školu/fakultet?
Baner 2 ok matematika