Mesec kriv za zemljotrese?

15/09/2016, 16:06

Mesec kriv za zemljotrese?

Jedan od opasnijih prirodnih fenomena je svakako zemljotres, pa stručnjaci pokušavaju da saznaju što je više moguće o njima kako bi se što bolje zaštitili od njihovih posledica.

Naime, ono što su stručnjaci poslednje otkrili jeste to da je Mesec jedan od značajnijih faktora za nastajanje zemljotresa.

Naučnici u Japanu su došli do otkrića da na seizmičke aktivnosti u velikoj meri utiče plima i da bi samo ovo saznanje moglo da pomogne da se proceni rizik od zemljotresa samo zahvaljujući plimi.

Prema statističkim podacima, zemljotresi su se u najveće broju dešavali tokom punog ili mladog Meseca, pa samim tim stručnjaci naglašavaju da ne bi trebalo da podcenimo značaj uticaja Meseca i Sunca, kao ni Zemljine gravitacije na pojavu zemljotresa.

Naučnici su došli do podatka da se su se neki najveći zemljotresi, sa najkatastrofičnijim posledicama (u poslednjih 20 godina) dogodili upravo za vreme plime.

Za vreme plime ili oseke dogodili su se neki od najjačih potresa, među kojima je i onaj na indonežanskom ostrvu Sumatri 26. decembra 2004. godine kada je stradalo 220.000 ljudi, kao i onaj u Čileu 2010. godine u kojem je poginulo više od 530 osoba.

15/09/2016, 16:06

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

Pretraga

_Edukacija_300x250px