Kako pobediti tremu pred malu maturu?

08/06/2016, 12:02

Kako pobediti tremu pred malu maturu?

Mala matura se bliži, a trema se iz dana u dan povećava. Završni ispit ove godine traje tri dana, pa će maturanti moći da odahnu tek 17. juna, kada završe polaganje poslednjeg testa.

Trema se najčešće javlja neposredno pred polaganje. Ali zašto uopšte imamo tremu?

S obzirom na to da je polaganje male mature veoma važan trenutak u životu jednog osmaka, trema je nerazdvojivi deo tog događaja. Od rezultata testova koji se polažu zavisi i to šta ćete upisati nakon završene osnovne škole.

Kako da trema ne utiče na pokazivanje znanja koje se od vas traži na polaganju male mature?

Kako da kontrolišete strah od neuspeha i jednostavno verujete u sebe?

Kako da ne dozvolite da vam trema pokvari šansu da date sve od sebe i dobijete što veći broj poena na završnom ispitu?

Uzrok treme

Samim tim što je završni ispit događaj koji može odrediti koju ćete srednju školu moći da upišete – to je dovoljan razlog da se trema pojavi. Ovako važan period može biti veoma stresan za sve buduće srednjoškolce.

Novi podaci za upis u srednje škole!

Pored toga što predstavlja neku vrstu prekretnice u školovanju svake mlade osobe, uzrok treme može biti i osećaj da niste dovoljno spremni za polaganje. Nedovoljno samopouzdanja i nesigurnost u naučeno još jedan je od razloga da se trema pojavi.

Kako pobediti tremu?

Iako izgleda kao da je nemoguće boriti se protiv treme jer deluje kao da ona kontroliše nas a ne mi nju, ipak postoji par načina da se ona ublaži, otkloni ili bar preokrene u pozitivnu tremu koja može biti dobar saveznik. Pozitivna trema nas tera da se maksimalno potrudimo i damo sve od sebe, a u ovom slučaju može pomoći da se održi koncentracija prilikom polaganja testova.

Koja srednja škola je najbolja za mene?

A evo saveta kako da se izborite sa tremom:ucenje-trema

Priprema – ukoliko se u periodu pred malu maturu dovoljno pripremate i učite na vreme, nema potrebe da brinete za tremu. Učenje i znanje daće vam dovoljno snage da pobedite tremu čim se pred vama nađe test koji bi trebalo da uradite.

Novi online testovi za pripremu male mature!

Dovoljno sna – s obzirom na to da se mala matura polaže tri dana, potrebno vam je mnogo energije da izdržite. Energija vam je potrebna i za koncentraciju kako biste što bolje uradili testove.

Zato je neophodno da se dobro naspavate i da odmorni odete na polaganje. Ukoliko vam se spava – nećete moći da se skoncentrišete na znanje što će tremi dati “vetar u leđa”, što sigurno ne želite da vam se desi.

Hrana – pored dovoljno sna, za energiju vam je potrebna i hrana. Nemojte na polaganje testova odlaziti praznog stomaka i potrudite se da pojedete nešto što će vam prijati i što će vam dati snage da izdržite do kraja polaganja testa.

Za energiju je dobar i šećer, pa se pred polaganje preporučuje da pojedete čokoladicu ili svoje omiljeno voće, čime ćete ujedno i popraviti raspoloženje. Ako je vaš organizam sit – lakše ćete se izboriti sa svim što sledi, pa čak i ako se u jednom trenutku pojavi i trema.

Bodovi za upis u školsku 2016/2017. godinu!

Pozitivne misli – pored toga što je potrebno da se dobro pripremite za polaganje male mature i da na vreme savladate gradivo koje će se naći na testovima, potrebno je u periodu pre polaganja da pozitivno razmišljate.

Pored razmišljanja o gradivu i svemu što ste naučili, mislite i na to kako ćete uspešno završiti sve testove, kako ćete pokazati sve što znate i kako će rezultat svega toga biti – upis škole koju želite. Pozitivno razmišljanje daje energiju, ono vas može pokrenuti, pa može čak i da pomogne da se na testu setite i nečega što ste mislili da ste zaboravili. Uz sve to, pozitivnim razmišljanjem pobedićete i tremu.

Pogledajte i:

Srpski jezik – lekcije za pripremu polaganja testa iz srpskog jezika!

Spisak svih srednjih škola u Srbiji!

Spisak i opis zanimanja!

08/06/2016, 12:02

Pretraga

baner_300x250
arh
arh
_Edukacija_300x250px
Tehnicka Skola Novi Beograd Banner-2
OPEN_DAY_Edukacija_300x250px
Baner 2 ok matematika