Kako su nastali najveći vulkani?

10/08/2018, 14:21

Kako su nastali najveći vulkani?

Povezane objave

Istraživači Nacionalnog univerziteta Australije uspeli su da reše misteriju formiranja najvećih i najaktivnijih vulkana na Havajima. 

Sprovedena studija je pokazala da su vulkani formirani duž dva odvojena koloseka zbog pomeranja Tihookeanske ploče pre tri miliona godina.

Najveća vulkanska tačka na Zemlji

Autor studije Tim Džons, naveo je da su naučnici znali za postojanje dvostrukih vulkanskih putanja još od 1849. , međutim nisu znali šta ih je prouzrokovalo.

Oni su sproveli analize na pokretima Tihookeanske ploče i reč je o prvim analizama koje su otkrile značajne promene u pokretima pre tri miliona godina. Ta saznanja su u velikoj meri pomogla u razumevanju porekla Havaja, najveće vulkanske tačke na Zemlji.

Dvostruke vulkanske staze postoje i u drugim delovima Pacifika i u Samouu.

Sprovedena istraživanja su otkrila da su se pojavili pre tri miliona godina. Ovakva vrsta vulkanske aktivnosti je izneneđujuća, zato što su se dogodile daleko od granica tektonskih ploča.

Toplota iz jezgra prouzrokuje vrelo kamenje, koje se podiže ispod tektonskih ploča i proizvodi vulkansku aktivnost na površini.

Ovo kamenje odigralo je veliku ulogu u masovnom izumiranju, razbijanju kontinenata i u stvaranju dijamanata.

Promene na tektonskoj ploči dešavale su se kroz istoriju i nastavljaju da se dešavaju. Naučnici svakodnevno prate promene i formiranje vulkanskih staza na Havajima.

10/08/2018, 14:21

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

Pretraga

_Edukacija_300x250px