Na današnji dan preminuo Kolumbo

20/05/2017, 11:01

Na današnji dan preminuo Kolumbo

Na današnji dan, 20. maja 1506. godine, preminuo je španski moreplovac italijanskog porekla, jedan od najznačajnijih ličnosti u istoriji, Kristifor Kolumbo.

Rođen je u Đenovi u Italiji, 1451. godine, a kasnije je živeo u Lisabonu, gde se bavio trgovinom i gde je naučio da pravi mape i da upravljabrodm.

Zajedno sa svojim bratom želeo je da se domogne bogatstva i blaga koja se nalazi u Kini i Istočnoj Aziji, a za koja su znali da postoje – samo je teško bilo doći do njih. Put svile koji je bio najpouzdaniji – bio je opasan. Zato je Kolumbo želeo da pronađe novi put do Kine – preko Atlantskog okeana.

Kako bi realizovao svoj plan da preko Atlantika stigne do Kine, Kolumbu je bio potreban neko ko će finanirati ovo putovanje. Nakon nekoliko godina čekanja, uspeo je da ubedi kralja i kraljicu Španije da plate put.

Na put je krenuo 12. avgusta 1492. godine, a prema proračunima trebalo je da stigne do Kine. Međutim, Zemlja je bila mnogo veća nego što je on očekivao, pa je umesto u Kinu – stigao u Ameriku, tada nepoznat kontinent.

Više o putovanjima i životu Kirstofora Kolumba, kao i o otkriću Amerike, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

20/05/2017, 11:01

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

Pretraga

_Edukacija_300x250px