Na današnji dan rođen Mocart

27/01/2017, 09:28

Na današnji dan rođen Mocart

Povezane objave

Na današnji dan, 27. januara 1756. godine, rođen je austrijski kompozitor, jedan od najgenijalnijih u istoriji muzike, Volfgang Amadeus Mocart.

Rođen je u Salcburgu u porodici uspešnih muzičara. Njegov otac – Leopold Mocart radio je kao muzičar za princa arhiepiskopa Salcburga, a bio je i učitelj i komponovao je po narudžbini.

Od sedmoro dece, koliko su imali Ana Marija Pertl i Leopold Mocart, preživeli su samo Volfgana i Marija Ana.

Sa samo tri godine naučio je da svira klavirpa je otac počeo da ga uči da svira i violinu.

Svoju prvu kompoziciju Volfgang je napisao sa pet godina, dok je sa samo šest godina, zajedno sa svojom sestrom nastupio na dvoru u Minhenu, gde je Volfgang bio predstavljen kao “čudo od deteta”.

Do svoje 20. godine uspeo je da savlada mnoge muzičke žanrove, a komponovao je simfonije, gudačke kvartete, sonate i nekoliko opera, dok je izuzetno voleo koncerte za violinu, kojih je napisao samo pet, da bi posle njih fokus stavio na pisanje koncerata za klavir, kojih je napisao ukupno devet.

Ukupno je napisao: 17 opera, više od 50 simfonija, različite oblike instrumentalnih kompozicija, 26 klavirskih, 7 sonata za violinu i 11 za druge instrumente…

Najpoznatija njegova dela su: serenada “Mala noćna muzika”, opere “Don Đovani”, “Čarobna frula”, “Figarova ženidba”, klavirska sonata br. 11 (“Turski marš”), Krunidbena misa i Rekcijem.

Više o Volfgangu Amadeusu Mocartu – jednom od najuticajnijih i najznačajnijih kompozitora u istoriji muzike pročitajte OVDE!

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

27/01/2017, 09:28

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

Pretraga

_Edukacija_300x250px