Mala matura: Takmičenja ne donose dodatne bodove

08/04/2016, 10:55

Mala matura: Takmičenja ne donose dodatne bodove

Sadašnji maturanti će biti prva generacija osmaka kojima će biti potreban određeni broj bodova kako bi upisali četvorogodišnju srednju školu. Ali to nije jedina novina.

Polaganje male mature će i ove godine biti kao i ranije – polagaće se tri testa, od kojih svaki ima 20 pitanja koja maksimalno mogu da donesu 10, odnosno ukupno 30 bodova.

Međutim, pored toga što je od ove godine uvedeno da je za upis u četvorogodišnje smerove srednjih škola potrebno najmanje 50 bodova, postoje još neke novine koje se odnose na bodovanja i upis u srednje škole.

Osmacima se od ove godine neće uvažavati učestvovanje na takmičenjima, koja su do sada mogli da im donesu i do 20 bodova, koliko su dobijali učenici koji su osvojili prvo mesto na nekom međunarodnom takmičenju.

Dodatni bodovi za uspeh na takmičenjima važiće se samo pri uspisu u škole za nadarene učenike, dok se za gimnazije i stručne škole ovi bodovi neće računati prilikom rangiranja učenika.

U bodove, prema kojima će se učenici rangirati prilikom upisa, ulaziće bodovi koje maturanti dobiju polaganjem testova u okviru male mature i bodova koje dobiju na osnovu uspeha iz prethodno završenih razreda.

Povezane objave

08/04/2016, 10:55
 • Igor Jeremic

  Kao roditelj vrlo uspesnog ucenika koji je usao na mnoga takmicenja smatram da je odluka da se ne uzimaju u obzir uspesi ucenika jos jedna u nizu u unistavanja i urusavanja onoga sto je vredno u ovom drustvu. Mesto da se drzava trudi da uspesnu decu sto vise stimulise ona ih na sve nacine destimulise i gura u jednoumlje i prosecnost. Ne vidim ni jedan razlog da roditelji u buducnosti svoju decu salju na takmicanja. Ovo je drzava laznih magistara , doktora , privatnih fakulteta a za takvu buducnost nisu potrebna nadarena deca jer prosecnost ne donosi opasnost za lazne akademske gradjane. Starletizam je ipak novi pravac u buducnosti Srbije. Ogorceni roditelj jednog vukovca

  • Dragan

   Sta oces da kazes da je tvoje dete mnogo pametno a da su ostala ispod prosecna

 • GFS

  Da budemo iskreni ministarstvo prosvete danas je totalni haos 😀 !

 • Nensi

  Bojkot takmicenja! A ako cemo pravo, treba bojkotovati i ovaj besmisleni zavrsni ispit!

 • Milan

  Hocete li nam ikada objaviti neku lepu vest? Svi ucenici koji su trenutno prosli na republicka takmicenja se trude da osvoje neko mesto upravo zbog tih bodova, medjutim, uvek se nadje neko da pametuje i onda se pitako zasto Srbija propada i zasto mladi beze iz nje. Mislim da odgovor nije potreban.

  • Admin

   Samo da razjasnimo, mi ne donosimo odluke, niti menjamo pravilnike, propise i sl. Mi samo prenosimo vesti iz oblasti obrazovanja i trudimo se da pravovremeno obavestimo učenike i druge čitaoce o tome. Kada Ministarstvo prosvete donese neku odluku koja će obradovati mnoge, to će biti lepa vest koju ćemo preneti.

   Što se tiče odluke da takmičenja ne donose dodatne bodove ja mislim da je krajnje nepravedna, da ne upotrebim neku težu reč. U potpunosti mogu da se složim sa upisom Igora Jeremića u komentaru ispod.

 • Nikola Milosavljevic

  sa 50 bodova moze da se upise u srednju skolu, nije vazno koji smer 🙂
  ali sa tim 50 bodova ne moze da se upise 4 stepen…

  • Marko Mašan Zaric

   Nije tacno….Treba ti 50 bodova da upises 4 stepen…

 • LJUTA

  Jedna stvar nije jasna. Ako ucenik ima manje od 50 bodova iz OS i prinudjen je da upise trogodinju skolu (za koju skoro treba maximalno 30 bodova). Zasto onda taj ucenik ide na prijemni? Kad ce svakako sa 49 upisati prvu zelju od trogodisnjih. Kao hocete da se cene svi smerovi. Pa kako kad nam je ministarstvo prosvete otislo do vraga + se nema ni posla, cak ni za mesara.
  Ja kao bivsi ucenik hemijske skole, praksu sam obavljala u pekari cisteci podove, a trebala sam da ispitujem validnost hrane i pica. I sad mogu da radim kao trgovac sa diplomom srednje skole. Sreca moja, upisala sam fakultet. Ali pitanje je da li cu i nakon njega imati posao. Imam prijatelja koji je zavrsio PMF, sad je diplomirani profesor hemije koji radi kao obezbedjenje za platu od 20k dinara. Dok u hemijskoj skoli, jedan profesor predaje 4 razlicita predmeta – opstu i neorgansku hemiju, mikrobiologiju, fizicku hemiju i biohemiju.

  • Učenica

   Tačno, pod ovakvim pravilima nećemo se hleba najesti, a ovi u vladi će i dalje od nas da žive kao kraljevi…
   Šteta koliko smo im trošni…

Pretraga

_Edukacija_300x250px
arh
_Edukacija_300x250px

ANKETA

Gde pronalazite informacije o upisu u srednju školu/fakultet?
Baner 2 ok matematika