Mala matura: Takmičenja ne donose dodatne bodove

08/04/2016, 10:55

Mala matura: Takmičenja ne donose dodatne bodove

Sadašnji maturanti će biti prva generacija osmaka kojima će biti potreban određeni broj bodova kako bi upisali četvorogodišnju srednju školu. Ali to nije jedina novina.

Polaganje male mature će i ove godine biti kao i ranije – polagaće se tri testa, od kojih svaki ima 20 pitanja koja maksimalno mogu da donesu 10, odnosno ukupno 30 bodova.

Međutim, pored toga što je od ove godine uvedeno da je za upis u četvorogodišnje smerove srednjih škola potrebno najmanje 50 bodova, postoje još neke novine koje se odnose na bodovanja i upis u srednje škole.

Osmacima se od ove godine neće uvažavati učestvovanje na takmičenjima, koja su do sada mogli da im donesu i do 20 bodova, koliko su dobijali učenici koji su osvojili prvo mesto na nekom međunarodnom takmičenju.

Dodatni bodovi za uspeh na takmičenjima važiće se samo pri uspisu u škole za nadarene učenike, dok se za gimnazije i stručne škole ovi bodovi neće računati prilikom rangiranja učenika.

U bodove, prema kojima će se učenici rangirati prilikom upisa, ulaziće bodovi koje maturanti dobiju polaganjem testova u okviru male mature i bodova koje dobiju na osnovu uspeha iz prethodno završenih razreda.

08/04/2016, 10:55

10
Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

6 Komentara
4 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
najnoviji najstariji najviše glasova
LJUTA

Jedna stvar nije jasna. Ako ucenik ima manje od 50 bodova iz OS i prinudjen je da upise trogodinju skolu (za koju skoro treba maximalno 30 bodova). Zasto onda taj ucenik ide na prijemni? Kad ce svakako sa 49 upisati prvu zelju od trogodisnjih. Kao hocete da se cene svi smerovi. Pa kako kad nam je ministarstvo prosvete otislo do vraga + se nema ni posla, cak ni za mesara. Ja kao bivsi ucenik hemijske skole, praksu sam obavljala u pekari cisteci podove, a trebala sam da ispitujem validnost hrane i pica. I sad mogu da radim kao trgovac sa… Učitaj još »

Učenica

Tačno, pod ovakvim pravilima nećemo se hleba najesti, a ovi u vladi će i dalje od nas da žive kao kraljevi…
Šteta koliko smo im trošni…

Nikola Milosavljevic

sa 50 bodova moze da se upise u srednju skolu, nije vazno koji smer 🙂
ali sa tim 50 bodova ne moze da se upise 4 stepen…

Marko Mašan Zaric

Nije tacno….Treba ti 50 bodova da upises 4 stepen…

Milan

Hocete li nam ikada objaviti neku lepu vest? Svi ucenici koji su trenutno prosli na republicka takmicenja se trude da osvoje neko mesto upravo zbog tih bodova, medjutim, uvek se nadje neko da pametuje i onda se pitako zasto Srbija propada i zasto mladi beze iz nje. Mislim da odgovor nije potreban.

Samo da razjasnimo, mi ne donosimo odluke, niti menjamo pravilnike, propise i sl. Mi samo prenosimo vesti iz oblasti obrazovanja i trudimo se da pravovremeno obavestimo učenike i druge čitaoce o tome. Kada Ministarstvo prosvete donese neku odluku koja će obradovati mnoge, to će biti lepa vest koju ćemo preneti.

Što se tiče odluke da takmičenja ne donose dodatne bodove ja mislim da je krajnje nepravedna, da ne upotrebim neku težu reč. U potpunosti mogu da se složim sa upisom Igora Jeremića u komentaru ispod.

Nensi

Bojkot takmicenja! A ako cemo pravo, treba bojkotovati i ovaj besmisleni zavrsni ispit!

GFS

Da budemo iskreni ministarstvo prosvete danas je totalni haos 😀 !

Igor Jeremic

Kao roditelj vrlo uspesnog ucenika koji je usao na mnoga takmicenja smatram da je odluka da se ne uzimaju u obzir uspesi ucenika jos jedna u nizu u unistavanja i urusavanja onoga sto je vredno u ovom drustvu. Mesto da se drzava trudi da uspesnu decu sto vise stimulise ona ih na sve nacine destimulise i gura u jednoumlje i prosecnost. Ne vidim ni jedan razlog da roditelji u buducnosti svoju decu salju na takmicanja. Ovo je drzava laznih magistara , doktora , privatnih fakulteta a za takvu buducnost nisu potrebna nadarena deca jer prosecnost ne donosi opasnost za lazne… Učitaj još »

Dragan

Sta oces da kazes da je tvoje dete mnogo pametno a da su ostala ispod prosecna

Pretraga

_Edukacija_300x250px