Mladić otkrio grešku u čipovima, koja može da ugrozi milijarde aparata širom sveta!

22/01/2018, 15:41

Mladić otkrio grešku u čipovima, koja može da ugrozi milijarde aparata širom sveta!

Iako je samo istraživao mogućnosti kompjutera da “razbije” novi kod, jedan mladić je pronašao najgoru grešku u istoriji čipova, koja može da ugrozi na milijarde uređaja.

Dvadesetdvogodišnji Jan Horn našao je način da hakuje podatke skladištene u memoriji čipova koji se koriste za brojne aparate, od bejbi monitora do Ajpoda.

Naime, kompjuteri koriste proces nazvan spekulativno izvršenje. U pitanju je brzina kojom procesor pokušava da pogodi koji je deo koda potreban da bi se izvršili koraci koji izvlače informacije, pre vremena. To se koristi da bi se ubrzao proces izvlačenja informacija iz keš podataka, kada je na primer pamćenje šifre za Gmail u pitanju.

Ranjivost hardvera omogućava hakovanje programa, a Horn je otkrio da ukoliko procesor pogrešno pogodi, pogrešni podaci će biti skladišteni u memoriju čipa, što će potencijalno dovesti do otkrivanja podataka hakeru.

Ova mana utiče na većinu Intel procesora napravljenih od 1995. godine. Ova greška omogućava pristup memoriji uređaja i krađu informacija od programa i operativnog sistema.

Intel je izjavio da će do kraja nedelje, 90% procesora biti sređeno, a Apple je već objavio apdejtove. Ipak, i jednom i drugom gigantu prete ozbiljne službe.

Povezane objave

22/01/2018, 15:41

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

Pretraga

_Edukacija_300x250px