Informatika obavezna, izborni predmeti se ukidaju

20/03/2017, 15:24

Informatika obavezna, izborni predmeti se ukidaju

Na dnevnom redu sledeće sednice Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), koja će se održati 11. aprila, govoriće se o novom nastavnom planu za više razrede osnovne škole.

Prema rečima Aleksandra Lipovskog, predsednika NPS-a, ključna novina u predlogu koji je uradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je uvođenje informatike i računarstva kao obaveznog predmeta koji bi se realizovao kroz jedan čas nedeljno u petom i šestom razredu, dok bi se u sedmom i osmom održavao kao blok nastava sa fondom od 30 časova godišnje.

Novi predmet tehnika i tehnologija biće uveden kao zamena za tehničko i informatičko obrazovanje i realizovaće se kroz jedan čas nedeljno plus blok od 30 časova na godišnjem nivou za učenike sedmog i osmog razreda.

Sadašnji predmet fizičko vaspitanje takođe će doživetu promenu, pa će se ubuduće zvati fizičko i zdravstveno vaspitanje, gde će treći čas u nedelji ovog predmeta biti prebačen u obavezne vannastavne aktivnosti za koje je predviđen 1,5 čas nedeljno.

Status veronauke i građanskog vaspitanja ostaje nepromenjen. Iako oni u predlogu novog nastavnog plana spadaju u izborne predmete (sada su u grupi obaveznih izbornih) svaki učenik je obavezan da se opredeli za jedan od njih. Isti status ima i drugi strani jezik.

Izvor: Danas.rs

Povezane objave

20/03/2017, 15:24

Pretraga

_Edukacija_300x250px
arh
_Edukacija_300x250px

ANKETA

Gde pronalazite informacije o upisu u srednju školu/fakultet?
Baner 2 ok matematika