Na današnji dan rođen Stevan Sremac

23/11/2016, 09:23

Na današnji dan rođen Stevan Sremac

Na današnji dan, 23. novembra 1855. godine rođen je jedan od najistaknutijih pisaca realizma u Srbiji, Stevan Sremac.

Rođen je u Senti, u porodici zanatlija, a kako je rano ostao bez oba roditelja, o njemu se brinuo ujak – poznati književnik i akademik, Jovan Đorđević.

Završio je Prvu beogradsku gimnaziju, a školovanje je nastavio u Velikoj školi, na istorijsko-filološkom odseku.

Još kao student dobrovoljno se prijavio za učestvovanje u ratu za oslobađanje Jugoistočne Srbije i Niša od Turaka. Iz rata se vratio u Beograd 1878. godine i završio školovanje u Velikoj školi.

Nakon studija bio je praktikant u Ministarstvu finansija, da bi nakon toga bio postavljen za profesora tek otvorene gimnazije u Nišu, gde je predavao krasnopis, crtanje, nemački, moral, srpsku gramatiku, srpsku istoriju, opštu istoriju i geografiju.

Stevan Sremac je počeo da piše tek sa svoje 33 godine. Na početku je pisao hronike koje su bile u obliku besada i dijaloga, a prva je bila “Vladimir, kralj Dukljanski”, a bila je potpisana Sremčevim pseudonimom “Senćanin“.

Prva njegova knjiga bila je zbirka beseda pod nazivom “Iz knjiga starostavnih”.

Nakon toga, počeo je da piše realističnu prozu, od kojih je prva bila “Božićna pečenica” napisana 1893. godine, posle koje su usledile “Ivkova slava”, “Vukadin”, “Pop Ćira i pop Spira” i “Zona Zamfirova”.

Više o životu i delima Stevana Sremca pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

23/11/2016, 09:23

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

Pretraga

_Edukacija_300x250px