Novi smerovi po dualnom modelu i za posebno nadarene učenike

03/05/2017, 09:50

Novi smerovi po dualnom modelu i za posebno nadarene učenike

Od školske 2017/2018. godine učenici će imati priliku da pohađaju nove smerove u srednjim školama po dualnom modelu obrazovanja, ali i one namenjene učenicima koji su nadareni za informatiku.

Četiri nova obrazovna profila, koji će se po prvi put naći u ponudi srednjih škola po dualnom modelu obrazovanja, su: tehničar za logostiku i špediciju, operater za preradu metala, mehaničar motornih vozila i elektrotehničar za obnovljive izvore energije.

Među novim smerovima nalaze se oni koji će trajati tri godine, kao što su tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala i mehaničar motornih vozila, dok će smer elektrotehničara za obnovljive izvore energije trajati četiri godine.

Više mesta za upis od broja učenika

Ove godine osmi razred osnovnih škola u Srbiji završava nešto više od 69.000 đaka, dok je za upis u priv razred srednje škole predviđeno oko 74.000 mesta.

Pored novih smerova koji su organizovani po dualnom modelu obrazovanja, novi smer će moći da upišu i učenici nadareni za informatiku koji će ovaj smer pohađati u okviru gimnazije u odeljenjima do 20 đaka.

Poseban smer za nadarene učenike za računarstvo i informatiku postojaće od školske 2017/2018. godine u 10 gimnazija širom Srbije gde će ukupno biti 12 odeljenja.

03/05/2017, 09:50

3
Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*

2 Komentara
1 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
najnoviji najstariji najviše glasova
Ljubinka

Kako obrazovanje traje tri godine a diploma tehničara?

Maja

Koje su to gimnazije u Srbiji koje će imati informatički smer?

Bice objavljeno kroz konkurs za upis najverovatnije.

Pretraga

_Edukacija_300x250px