Back to homepage

Amelija Erhart

Amelija Erhart

Amelija Erhart

Detinjstvo i mladost

Amelija Erhart je bila američki pilot i prva žena koja je preletela Atlantski okean. Rođena je 24. jula 1897. godine u Ačisonu, u Kanzasu. Amelija je imala sestru Mjurijel sa kojom je provodila mnogo vremena. Amelija je bila vrlo zainteresovana za sport. Otac ju je naučio da koristi pušku, kojom je potom ubijala štetočine u ambaru.

Jedanaestogodišnja Amelija je 1908. godine prvi put videla avion braće Rajt na lokalnom vašaru, ali tada nije bila zainteresovana za avione i letenje.

Nakon što je završila srednju školu, nije bila sigurna čime želi da se bavi. Prvo je pohađala školu u Pensilvaniji, ali ju je napustila kako bi postala medicinska sestra i brinula o povređenima u Prvom svetskom ratu. Nakon toga se obučavala za mehaničara, ali se ubrzo vratila medicinskom obrazovanju. Odlučila je da se bavi medicinskim istraživanjem.

Karijera pilota

28. decembra 1920. godine, Ameliju je otac odveo na aeromiting u Kaliforniji. Amelija je tada prvi put letela avionom. Kasnije je povodom tog događaja izjavila: „Znala sam da moram da letim.

Amelija je naporno radila i zahvaljujući svojoj i majčinoj ušteđevini, uspela je da priušti časove letenja. Kasnije tokom karijere je kupila avion koji je nazvala „Kanarinac“, pošto je bio jarke žute boje. Amelija je u svom „Kanarincu“ oborila visinski rekord za ženske pilote, popevši se na visinu od 4267 metara.

Godine 1928. Amelija je pozvana da učestvuje u istorijskom preletanju Atlantskog okeana. Zajedno sa pilotom Vilmerom Šulcom uspela je da ostvari taj podvig u avionu po imenu „Prijateljstvo“. 18. juna 1928. godine, nakon dvadeset jednog sata letenja, avion je sleteo u Vels. Amelija Erhart je bila prva žena koja je preletela Atlantski okean.
Amelija je u Sjedinjenim Američkim Državama dočekana kao heroj. U Njujorku je priređena parada u njenu čast, a omogućeno joj je i da upozna predsednika Kalvina Kulidža.

Samostalno preletanje Atlantskog okeana

Amelija Erhart

Amelija Erhart

Amelija, međutim, nije bila zadovoljna ovim uspehom. Želela je sama da preleti Atlantski okean. 20. maja 1932. godine poletela je iz Njufaundlenda.

Let je bio vrlo opasan. Vreme nije bilo pogodno za letenje, oblaci su bili vrlo gusti, a krila njenog aviona prekrivao je mraz. Četrnaest sati kasnije, preletela je Atlantski okean, ali je morala da skrati put i sleti u Severnu Irsku. Zbog ovog poduhvata Amelija Erhart je dobila brojne nagrade i odlikovanja.

Put oko sveta Amelije Erhart

Iako je bila najpoznatiji ženski pilot, njene ambicije nisu bile zadovoljene. Želela je da postane prva žene koja će avionom obići ceo svet. Juna 1937. godine, sa svojim navigatorom Fredom Nolanom, poletela je iz Majamija. Zajedno su preleteli Afriku i Aziju i stigli do Nove Gvineje u Južnom Pacifiku. 2. jula su poleteli sa Nove Gvineje. Amelija i Fred su planirali da stignu do ostrva Hauland, ali su oboje nestali.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država ih je tražila nekoliko nedelja, ali bez uspeha. Postoji mnogo teorija o tome šta se zaista dogodilo, ali nijedna od njih nije dokazana jer čak ni avion nije pronađen. Amelija Erhart zvanično je proglašena mrtvom 5. januara 1939. godine.

Pretraga