Back to homepage

Vodič za upis u srednju školu

Vodič za upis u srednju školu

Upis u srednju školu svim osmacima može biti veoma stresan period. Pored njih, kroz ovu napetu situaciju prolaze i njihovi roditelji.

Nakon završene osnovne škole, prvi korak ka odrastanju je odluka o tome koju srednju školu upisati. Međutim, to nije tako jednostavno. U tom trenutku veoma je bitno doneti dobru odluku, koja bi trebalo da bude u skladu sa interesovanjima, ali i u skladu sa onim što se nudi na teritoriji na kojoj bi se školovao budući srednjoškolac. Pored toga, bitno je odabrati srednju školu i u odnosu na ono što bi sadašnji osmak studirao nakon srednje škole.

Pored saveta koji su budućim srednjoškolcima neophodni, saveti su potrebni i roditeljima. Kako bi se bolje pripremili i kako bi uspeli da na najbolji način isprate svoje dete u ovom veoma bitnom periodu života, roditeljima je dostupan i priručnik koji sadrži korisne savete – od pripreme za malu maturu, preko prijemnog, pa sve do prvog dana u srednjoj školi.

Mala matura

Osnovna škola se završava polaganjem završnog ispita – male mature. Mala matura se sastoji iz tri ispita – test iz srpskog/maternjeg jezika, test iz matematike i kombinovani test koji sadrži pitanja iz oblasti hemije, fizike, biologije, istorije i geografije.

S obzirom na to da je mala matura veoma bitna za svakog osnovca i predstavlja veoma važan ispit i korak ka daljem obrazovanju, trebalo bi da se pripremi na najbolji mogući način. To podrazumeva učenje i pripremu za zadatke koji će se naći na testovima, ali i psihičku pripremu u koju spada razgovor i usmeravanje odraslih – roditelja ili nastavnika.

Pripreme za malu maturu zapravo traju osam godina, odnosno celu osnovnu školu, s obzirom na to da će na ispitima pokazati znanje koje su sticali godinama u školi. Pored toga, pripremne testove za malu maturu mogu pronaći i našem sajtu – testovi za malu maturu.

Pored znanja, osmacima je potebna i podrška odraslih koji bi trebalo da im se nađu za sva pitanja i nedoumice koje mogu imati, da im pomognu da se organizuju, ali i da im ukažu na to da će sve biti u redu.

Bodovi

Nakon polaganja male mature, stižu rezultati. U roku od nekoliko dana stižu prvo preliminarni rezultati, nakon čega dolazi period za žalbe, ukoliko postoji sumnja u broj bodova ili tome slično. Potom slede konačni rezultati, na osnovu kojih se budući srednjoškolci rangirati.

Rangiranje osmaka vrši se prema ostvarenim bodovima na osnovu uspeha tokom školovanja (u obrzir se uzima prosek ocena na kraju šestog, sedmog i osmog razreda) koje nosi 60 bodova i na osnovu bodova ostvarenih na završnom ispitu, gde se maksimalno može dobiti 40 bodova.

Počevši od upisa u školsku 2016/2017. godinu za upis u srednju školu u trajanju od četiri godine biće potrebno najmanje 50 bodova koji se ostvaruju na osnovu uspeha tokom školovanja i polaganja male mature. Učenici koji ne ostvare ovaj broj bodova moćiće da upišu trogodišnju srednju školu.

Testovi nose maksimalno 40 bodova. Test iz matematike i srpskog jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova. Bodovanje na ovaj način primenjuje se od školske 2017/2018. godine.

Kako izabrati srednju školu?

Ukoliko budući srednjoškolac još uvek ne zna koju srednju školu da upiše, postoji način da mu se pomogne. Najbolje bi bilo da se srednja škola odabare prema afinitetima, odnosno skolnostima i interesovanjima.

Sledeći način da se dođe do najboljeg izbora škole jeste i eliminacija. U zavisnosti od toga koje srednje škole postoje u mestu u kojem bi osmak nastavio školovanje, najbolje bi bilo klasifikovati sve škole po tome kojoj vrsti pripadaju – gimnazije, stručne škole ili umetničke.

Gimnazija je srednja škola u kojoj se pruža šire opšte obrazovanje. Postoje smerovi u gimnaziji, kao što su prirodno-matematički, opšti ili društveni koji bliže određuju oblasti koje će učenici izučavati tokom četiri godine, ali gimnazija pre svega nudi opšte obrazovanje koje može biti korisno za učenike koji nameravaju da nastave školovanje posle srednje škole.

Stručne srednje škole predstavljaju najbolji izbor za one koji su se već odlučili za određenu profesiju kojom žele da se bave i za koju mogu dobiti dovoljno znanja u srednjoj školi. Pored toga, znanje koje dobiju tokom srednje škole može im biti dobra osnova za dalje obrazovanje na fakultetima ili višim školama u toj oblasti.

Umetničke srednje škole namenjene su onima koji imaju posebne talente za neku vrstu umetnosti. Za upisivanje ovih srednjih škola postoje posebni uslovi:

Svi učenici koji žele da upišu neku umetničku srednju školu, polažu i poseban prijemni ispit, koji se održava pre završnog ispita, na kojima se vrednuje talenat i znanje iz oblasti u kojoj žele da nastave dalje školovanje.

Prva etapa eliminacije jeste odrediti u kojoj grupi škola bi mogla da pripada željena škola i eliminisati ostale dve grupe. Nakon toga, proveriti koje škole postoje koje spadaju u odabranu grupu škola, a posle sledi finalni, a ujedno i najteži deo izbora. Kada se dođe do manjeg broja škola koje su ušle u uži izbor, trebalo bi obratiti pažnju na to šta ta škola nudi – koji predmeti se pohađaju, koja je perspektiva nakon završetka, kako za zapošljavanje tako i za upis na fakultet ili višu školu. U ovom trenutku dolazi do izražaja sklonost ka određenim predmetima, odnosno odbojnost ka drugim, prema čemu će se odrediti i koja škola je najbolji izbor.

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć oko izbora škole portal Edukacija vam pomaže kroz test profesionalne orijentacije.

Opis zanimanja može pomoći pri odluci za određenu srednju školu, odnosno smer, a više o svim zanimanjima možete naći na našem sajtu – zanimanja.

Sastavljanje liste želja

Nakon završenih testova i sabranih bodova, učenici sastavljaju listu škola i profila za koje su zainteresovani. Onu školu koju bi najviše voleo da upiše, budući srednjoškolac bi trebalo da napiše na prvom mestu na listi, pa tim redom da popuni listu od minimum 10 škola, odnosno profila.

Broj bodova koji je dovoljan za upis određene škole svake godine se menja, a na našem sajtu možete pronaći informacije o tome koliko je bodova bilo potrebno za upis u sve škole u Srbiji prošle godine.

Veoma je bitan redosled škola na listi, jer će prema toma đaci biti raspoređeni u škole, u zavisnosti od toga koliko bodova imaju, odnosno biće upisani u prvu školu za koju imaju dovoljno bodova.

Upis

Nakon objavljivanja spiska i saznanja ko je koju školu upisao, sledeći korak je predaja dokumenata za upis u srednju školu.

Potrebna dokumenta za upis su:

  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Popunjen obrazac prijave za upis u srednju školu
  • Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
  • Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole
  • Uverenje o položenom završnom ispitu
  • Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole
  • Lekarsko uverenje za upis u srednju školu (nije potrebno za sva zanimanja)

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

201 Comments
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimna
2 godine ranije

Sta treba posle osnovne sk za biologa(ne nastavnika)?

Nmg pravo ime
2 godine ranije

Koja skola treba da se upise za nastavnika/nastavnicu/učiteljicu?

Dajana
2 godine ranije
Reply to  Nmg pravo ime
Noelle Marinković
2 godine ranije

Ja sam živela nekoliko godina u Holandiji pa nisam mogla da završim osnovnu školu kod nas. Punim 17 ove godine i pošto se vraćamo u Srbiji, volela bih da nastavim školovanje. Međutim, problem je taj što nisam završila osnovnu školu kod nas i nisam uradila završni ispit pa nemam te bodove. Zanima me koje su moje mogućnosti i da li mogu da upišem srednju?

Osmakinja
2 godine ranije

Da li je neko upisao finansijskog tehničara u Lazarevcu

Dimitrije
2 godine ranije
Reply to  Osmakinja

Kositi jasam procesnooo

Osmak
2 godine ranije

da li mi je potreban roditelj za upis u srednju skolu, hitno je

Jelena
2 godine ranije

Da li je potreban nov izvod iz knjige rođenih ili može onaj koji trenutno imamo kod sebe

Biljana
2 godine ranije

Kako promeniti smer, ako dete nije zadovoljno sa upisom. A da je 8 na listi zelja. Kako aplicirati. Hvala

Vasa
2 godine ranije

Zdravo. Ja sam radio ispit iz hemije za sepcijalizovano odeljenje za nadarene za biologiju i hemiju u Nisu u gimnaziji “Bora Stankovic”. Da li je moguce da se ja upisem u isto takvo odeljenje, ali samo u drugu gimnaziju (npr.novosadska gimnazija Jovan Jovanovic Zmaj)?

Last edited 2 godine ranije by Vasa
Sara
3 godine ranije

Da li rodtilej moze upisati dete u srednju školu ako dete nije u mogucnosti da ode na upis?

Danijela
2 godine ranije
Reply to  Sara

Da

Sasa Radovanovic
3 godine ranije

Pitanje:
Dete mi je zavrsilo u inostranstvu V,Vl i na kraju 3. tromesecja Vll razreda se vratilo u Srbiju i nastavilo Vll razred tamo. Da li neko zna kako ce mu se racunati sedmi razred?
Hvala

Stefan
3 godine ranije

Koliko treba lekarskih uverenja odgovori te mi

Mila
3 godine ranije

Da li je obavezan roditelj na upisu u srednju?

Anonymous
3 godine ranije
Reply to  Mila

Ne

milica neda
3 godine ranije

kako uraditi online upis u vasu skolu?

Marija
3 godine ranije

Postovani,

Dete je rasporedjeno u gimnaziju. Da li je moguce u drugom upisnom krugu navesti I upisati masinsku skolu za Koju takodje I’ma dovoljan broj bodova I I’ma slobodnoh mesta? Ili je sada to konacno I Mora upisati gimnaziju?

DuleSavic
2 godine ranije
Reply to  Marija

postovana,

bodes se koka-kolom u glavu.

Andjela
3 godine ranije

Kako funkcioniše upis u privatnu školu, je li je stavljam na spisak kao i sve ostale škole, ako razumete na šta mislim

Luka
3 godine ranije

Jel neko upisuje farmaciju u krusevcu? Dajte ig

Zlatko
3 godine ranije

Postovani,
mene zanima kako mogu da upisem dete u srednju skolu u Srbiju, a dete mi je zavrsilo osnovnu Mietelschulle 9 razreda u Nemackoj? Kako se sada to racuna u Srbiji i koje skole on moze da upise i da li mora da polaze tamo zavrsni ispit?

Silvija Samardzic
3 godine ranije

Poštovani, s obzirom da niko od nastavnika, ni razredni starešina a ni doktori ni sestre u domu zdravlja ne mogu da mi odgovore na postavljeno pitanje, pitam vas da li je potrebno vaditi lekarsko uverenje za strednje stručne škole, konkretno turistička na Novom Beogradu i za sve srednje ekonomske škole na teritoriji grada Beograda? Molim vas za konkretnu informaciju, pošto se na vašem sajtu navodi ta treba lekarsko prilikom upisa ali ne za sva zanimanja. Detetov lekar tvrdi da se lekarsko uverenje vadi u domu zdravlja, da ga ona lično popunjava, da se uplaćije određena naknada i donosi obrazac uverenja… Učitaj još »

Sandra
3 godine ranije

Kupite obrazac, odradite preglede koje vam je dao doktor (krv, urin,očno) i dodjete sa dokumentacijom. Doktor/ka popuni i idete kući. plaća se oko 345 din, imate u DZ instrukcije

marija
3 godine ranije

Moje dete je pre 4 godine upisalo hemijsku, i nisam znala da treba lekarsko. Na upisu su mi rekli da nema problema, da donesem lekarsko naknadno.

Jana
4 godine ranije

Dr opste prakse je mom detetu napisao da moze da upise srednje skole gde se zahteva A3 (sa oftamoloske strane).Zanima me koje to skole ne moze da upise.

Jana
4 godine ranije

Upis

Pretraga