Back to homepage

Anders Celzijus

Anders Celzijus

Anders Celzijus

Anders Celzijus je bio švedski astronom, fizičar i matematičar, koji je izumeo termometarsku skalu, koja nosi njegovo ime. Bio je jedan od najznačajnijih naučnika, koji je svojim otkrićima znatno uticao na razvoj društva.

Detinjstvo i školovanje

Anders Celzijus je rođen 27. novembra 1701. godine, u gradu Upsala, u Švedskoj. Kako mu je otac Nils Celzijus bio profesor astronomije, deda Magnus Celzijus matematičar, Anders je, takođe, odlučio da se bavi naukom. Još kao dete je bio talentovan za metematiku. Studirao je na Univerzitetu u rodnom gradu, gde je njegov otac predavao, a 1730. godine i sam je postao profesor astronomije na tom fakultetu.

Anders Celzijus – Karijera

Celzijus je 1730. godine objavio rad „Novi metod izračinavanja rastojanja između Zemlje i Sunca”. Pored predavanja na fakultetu, Anders se bavio i naučno-istraživačkim radom. Među njegovim prvim istraživanjima našla se i pojava polarne svetlosti. Anders Celzijus je jedan od prvih naučnika koji je došao do zaključka da postoji veza između ove svetlosti i promena u magnetnom polju Zemlje. Posmatrajući promene na kompasu, otkrio je da je naglo okretanje igle na kompasu povezano sa polarnom svetlošću. Objavio je 316 radova na temu polarne svetlosti, koje je pisao od 1716. do 1732. godine.

Celzijus je često putovao po Nemačkoj, Italiji i Francuskoj, posećujući ugledne opservatorijume. U svojim istraživanjima bavio se i proučavanjem oblika Zemlje. Imenovan je za direktora Univerziteta na kom je predavao 1740. godine, a 1741. godine Celzijus je osnovao astronomski opservatorijum na Univerzitetu u Upsali, po ugledu na opservatorijume u evropskim metropolama. Svoj opservatorijum je opremio najsavremenijom opremom i instrumentima.

Celzijus je prvi naučnik u astronomiji koji je pokušao da izmeri jačinu svetlosti zvezda, koristeći se i drugim instrumentima pored ljudskog oka. U ovim ogledima koristio se staklenim pločama u boji.

Celzijus je izumeo čuvenu Celzijusovu termometarsku skalu 1742. godine, uzevši za tačku leđenja vode 100˚, a za tačku ključanja vode 0˚. Godine 1745. Karl fon Line je preokrenuo skalu zbog lakšeg i praktičnijeg izračunavanja.

Celzijus je posao sekretar Kraljevskog društva nauke u Upsali 1725. godine. Na ovom položaju je ostao sve do svoje smtri 25. aprila 1744. godine.

Pretraga