Back to homepage

Bendžamin Frenklin

bendzamin frenklin

Bendžamin Frenklin

Bendžamin Frenklin je u američkoj istoriji poznat kao naučnik, filozof, političar, borac za slobodu i ekonomista. Takođe je učestvovao u Američkom ratu za nezavisnost i postao jedan od autora Deklaracije o nezavisnosti.

Bendžamin Frenklin je rođen 1706. godine u Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je deseti sin čoveka koji se bavio pravljenjem sapuna i sveća. Nije mu omogućeno potpuno formalno obrazovanje, pa je Bendžamin Frenklin pretežno samouk. Kao dečak bio je šegrt svom ocu, a sa 11 godina počeo je da radi u štampariji svog polubrata. 1721. godine osnovao je novine u kojima je objavio 14 svojih eseja.

Radovi i naučni doprinosi Bendžamina Frenklina

1723. godine posvađao se sa polubratom i preselio u Filadelfiju. Tamo je proveo godinu dana a zatim otišao u London na dve godine. Kada se vratio u Filadelfiju nastavio je da objavljuje svoje radove. Najbolji od njih zagovaraju ukidanje ropstva.

1730. godine oženio se Debrom Rid koja mu je rodila sina i kćerku, a pretpostavlja se da je Frenklin imao i nekoliko vanbračne dece. Do 1748. godine se obogatio i davao je donacije bibliotekama, školama i bolnicama. Pored toga našao je vremena da se posveti nauci i da se bavi politikom.

Bio je prvi čovek koji je utvrdio da je munja povezana sa elektricitetom i otkrio njene karakteristike, kao i karakteristike toka Golfske struje. To je uradio pomoću čuvenog eksperimenta sa puštanjem zmaja. Njegovi najveći doprinosi su izumi poput gromobrana i Frenklinove peći, električne baterije, mašine za umnožavanje, zatim organizacija američkog poštanskog sistema i otvaranje prve javne biblioteke u Americi.

Bolest i smrt

Nakon što ga je napala bolest koja mu je izazvala velike probleme sa plućima, Bendžamin Frenklin je umro 17. aprila 1790. godine, u 84. godini života. Na njegovu sahranu došlo je 20.000 ljudi.

Njegova supriga Debra umrla je 16 godina ranije, a on je poživeo duže zahvaljujući nezi kćerke i sina.
Njegov lik nalazi se na novčanici od 100 američkih dolara. Danas postoji odlikovanje koje nosi njegovo ime i smatra se najprestižnijom nagradom u oblasti nauke. Neki od ljudi koji se ponose ovom nagradom su Aleksandar Grejem Bel, Marija i Pjer Kiri, Albert Ajnštajn i Stiven Hoking.

Pretraga