Back to homepage

Dmitrij Ivanovič Mendeljejev

Dmitrij Ivanovič Mendeljejev

Dmitrij Ivanovič Mendeljejev

Dmitrij Ivanovič Mendeljejev je bio ruski hemičar, akademik i naučnik, koji je sastavio najsavršeniji klasifikacioni sistem u prirodnim naukama tj. periodni sistem elemenata.

Mladost i obrazovanje

Dmitrij Mendeljejev je rođen 8. februara 1834. godine u Toboljsku, u Rusiji. Njegovi roditelji Ivan Pavlovič Mendeljejev i Marija Dmitrijevna su imali sedamnaestoro dece. Dmitrij je bio najmlađi. Njegov otac je oslepeo i umro 1847. godine. Porodica je nakon njegove smrti bila veoma siromašna. Majka je radila u fabrici stakla da bi prehranila decu. Kada je fabrika izgorela 1848. godine porodica se preselila u Sankt Peterburg. Dmitrij je tu studirao pedagogiju. Diplomirao je 1855. godine. Nastavio je sa studijama u inostranstvu. U Parizu je proučavao gasove i usavršio spektroskop sa Gustavom Robertom Kirhofom na Univezitetu Hajdelbergu.

Rad i dela Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva

Mendeljejev se nakon studija vratio u Rusiju 1863. godine i postao je profesor hemije na Tehnološkom institutu i na Univerzitetu u Sankt Peterburgu. Postao je doktor nauka 1865. godine. Pošto je uvideo da nema dovoljno kvalitetnih knjiga o hemiji za fakultet, odlučio je da sam napiše knjigu „Principi hemije“. Dok je pisao ovu knjigu došao je do otkrića koje je bilo njegovo najveće postignuće. Primetio je određeni obrazac koji se ponavljao između različitih grupa elemenata, i koristeći postojeće znajne o sastavu elemenata i njihovim fizičkim svojstvima mogao je da ih sortira.

Njegova ideja je predstavljena Ruskom hemičarskom društvu 6. marta 1869. godine. Njegov projekat se zvao „Zavisnost između svojstava relativne atomske mase i elemenata“ i u njemu je objasnio da ako se elementi svrstaju po atomskoj masi daju jedan redosled u periodima. Prateći ovaj sistem, on je mogao da predvidi osobine još nepoznatih elemenata.

Periodni sistem elemenata

Periodni sistem elemenata

U početku njegov sistem je imao veoma malo pristalica u međunarodnom naučnom društvu. Vremenom je bio prihvaćen nakon otkrića tri nova elementa koji su imali osobine koje je on i predvideo. Mendeljejev je svoj naučni rad predstavio u Londonu 1889. godine. Predavanje je nosilo ime „Periodni sistem hemijskih elemenata“. Njegov dijagram se i danas koristi.

Porodični život

Mendeljejev se ženio dva puta. 1862. godine se oženio Feozvom Niktičnom Leščevom. Od nje se kasnije razveo. 1881. godine je zaprosio Anu Ivanovnu Popovu i pretio samoubistvom ako ga odbije. Ona je pristala i venčali su se 1882. godine. Njegova ćerka iz drugog brak, Ljubova, postala je žena poznatog ruskog pesnka Aleksandra Bloka.

Druga postignuća

Pored rada na polju hemije, Dmitrij je bio poznat i po svom praktičnijem radu na poboljšanju nacionalne ekonomije. Bio je uključen u istraživanja naftne proizvodnje u Rusiji, industrije uglja i naprednih poljoprivrednih metoda. Zahvaljujući njegovom radu o nafti osnovana je prva rafinerija u Rusiji. U kasnijim godinama je patentirao standard za Rusku votku.

Mendeljejev je preminuo 2. februara 1907. godine u Sankt Peterburgu.

Radioaktivni element sa atomskim brojem 101 nazvan je mendeljevijum u njegovu čast.

Biografije ostalih poznatih ličnosti pogledajte OVDE.

Pretraga