Back to homepage

Džejms Džojs

Džejms Džojs

Džejms Džojs

Džejms Džojs je bio irski pisac u periodu modernizma, koji je poznat po svom jedinstvenom stilu pisanja i složenom i eksplicitnom sadržaju romana. Jedan je od najpoznatijih pisaca 20. veka, čije je delo Uliks jedan od najboljih romana ikada napisan.

Život Džejmsa Džojsa

Džejms Džojs je rođen 2. februara 1882. godine u Dablinu, u Irskoj. Bio je najstariji od desetoro dece Džona i Meri Džojs. Džon je bio pevač, jedan od najboljih tenora u Irskoj, ali nije imao stalne prihode. Pored toga, voleo je i da pije i nije obraćao mnogo pažnje na porodicu. Sve ovo je dovelo do toga da porodica nikada nije imala dovoljno novca.

Još u detinjstvu je Džejms Džojs pokazivao neverovatnu inteligenciju i talenat za pisanje. Školovao se u Jezuitskoj školi i završio je fakultet u Dablinu. Na fakultetu je učio moderne jezike.

Nakon diplomiranja, Džojs je otišao u Pariz da studira medicinu, međutim, brzo se vrato, jer mu se majka razbolela. Kako mu je majka bila veoma relogiozna, poslednja želja joj je bila da cela njena porodica klekne pored njenog kreveta i da se pomoli za nju. Džejms Džojs je to odbio, jer se odrekao religije i više nije verovao u Boga. Ona je umrla 1903. godine.

Džejms Džojs je još kratko ostao u Dablinu i 16. juna 1904. godine je upoznao Noru Barnakl. Ovaj dan je on opisao u svom delu Uliks i danas se taj dan slavi kao Dan Uliksa. Oni su se kasnije venčali i krenuli na put po Evropi.

Prvo su živeli u Hrvatskoj, a zatim u Italiji, gde je davao časove iz engleskog jezika i učio italijanski jezik. On je govorio sedamnaest jezika. Živeli su i u Rimu i Parizu.

Početak karijere

Džejms je nastavio da piše i 1914. godine je objavio svoju prvu knjigu Dablinci – kolekciju od petnaest kratkih priča. Dve godine kasnije izdao je i drugu knjigu Portret umetnika u mladosti, koja je zapravo Džejmsova autobiografska knjiga.

Prvo poglavlje njegovog najznačajnijeg dela Uliks izašlo je dve godine kasnije. Ubrzo je cenzurisano jer su ga smatrali pornografskim, ali 1921. godine je konačno izdata cela knjiga u Parizu. Cela radnja romana odvija se u jednom danu 16. juna 1904. godine. Roman je baziran na Homerovom mitu Odisej i govori o tri glavna lika Leopoldu Blumu, Moli Blum i Stivenu Dedalusu. U ovom romanu Džejms Džojs na savršen način koristi tehniku toka svesti i uvodi jedan sasvim novi stil pisanja. Naravno, roman je doživeo mnoge negativne kritike, ali ima i onih, poput Tomasa Sternsa Eliota, koji su prepoznali Džojsovu genijalnost.

Za vreme Prvog svetskog rata Nora i on su se preselili u Cirih. Kasnije su se nastanili ponovo u Parizu. Njegova dela su izazvala veliko interesovanje i postao je poznat. Uspeh, međutim nije mogao da spreči njegove probleme sa vidom. Imao je dosta operacija, ali je na kraju skoro potpuno oslepeo. Bio je primoran da piše ogromnim slovima crvenom olovkom.

Džojs je 1939. godine objavio Fineganovo bdenje, njegovu dugo očekivanu knjigu. Pisao ju je 17 godina i mislio je da će prevazići Uliksa. Ovo delo je bilo još teže za čitanje, ali je imalo neverovatan uspeh. Fineganovo bdenje je proglašeno knjigom nedelje.

Porodica je krenula nazad u Cirih zbog početka Drugog svetskog rata. Džejms Džojs je tamo i preminuo 13. januara 1941. godine.

Pretraga