Back to homepage

Džejms Kuk

Džejms Kuk

Džejms Kuk

Džejms Kuk je bio engleski istraživač i moreplovac, čija su dostignuća na polju proučavanja i crtanja mapi Pacifika, Novog Zelanda i Australije drastično promenila pogled na svet. Za sebe je govorio da sve što radi, radi za potrebe običnih moreplovaca.

Rani život

Rođen je 27. oktobra 1728. godine u malom selu u Jorkširu. Osnovno zanimanje čitave njegove porodice je bilo fokusirano na poljoprivredu. Sa 17 godina se preselio na obalu, u grad Vitbi, gde je počeo da radi kao trgovac ugljem. Od 1755. godine je služio kraljevskoj mornarici u Severnoj Americi, gde je naučio da istražuje i pravi pomorske mape obalnih voda.

Pomorska otkrića Džejmsa Kuka

Kada je britanska vlada 1769. godine odlučila da organizuje ekspediciju koja bi imala zadatak da istraži južne kontinente, Kuk je izabran za vođu ekspedicije. Na brodu su se takođe nalazili astronom Čarls Grin i botaničar Džozef Benks. U aprilu iste godine, stigli su do Novog Zelanda, a zatim nastavili do istočne obale Australije, koju Evropljani do tada nisu videli. Kuk je ovu obalu prozvao britanskom i dao joj ime Novi južni Vels. U julu 1771. godine, Kuk se sa svojom posadom vratio kući.

Naredne godine, nezadovoljan svojim prethodnim dostignućima, Kuk je s posadom krenuo na još jedno putovanje u potrazi za južnim kontinentima. Njegova dva broda su došla skoro do obala Antarktika, ali ih je hladnoća primorala da se vrate nazad. Nakon toga su posetili Novi Zeland i Tahiti, a u Englesku su se vratili 1775. godine.

Neočekivana smrt

Kukovo treće putovanje je sprovedeno s ciljem da pronađe severozapadni prolaz, za koji se verovalo da spaja Atlantski i Tihi okean. Međutim, nije uspeo u ovom poduhvatu, pa je svoje brodove ubrzo usmerio ka jugu i pronašao Havaje, ostrvo na kojem je ostao do kraja života.

Odnosi s ostrvljanima su na početku bili dobri, ali su se prilično pogoršali kada je na brodu pronađen lopov, jedan od stanovnika Havaja. Dana 14. februara 1779. godine, Kuk je doneo kobnu odluku. Naime, u pokušaju da zarobi lokalnog vođu Havaja, izbila je tuča, a ovaj veliki moreplovac je uboden nožem i ubrzo je preminuo.

Pretraga