Back to homepage

Džejms Vat

Džejms Vat

Džejms Vat

Džejms Vat je bio škotski pronalazač i inženjer, čuven po poboljšanjima parne mašine.

Detinjstvo i obrazovanje

Rođen je 19. januara 1736. godine u Grinoku. Otac mu je bio uspešan brodograditelj, koji je upravljao sopstvenim građevinskim preduzećem. Pošto je bio veoma krhko i bolešljivo dete, na početku ga je podučavala majka u porodičnoj kući. Kasnije je upisao gramatičku školu, u kojoj je naučio grčki i latinski jezik, i uspešno savladao matematiku.

Važnu ulogu u njegovom obrazovanju imale su očeve radionice, u kojima je, koristeći sopstvene alate, pravio makete dizalica i bačvi, i upoznavao se s brodskim oruđem. Odlučivši da se bavi pravljenjem matematičkih instrumenata, sa 17 godina je otišao u Glazgov, gde je upisao fakultet na kom je radio njegov dalji rođak. Posle dve godine odlazi u London i pronalazi stručnjaka koji će ga podučavati. Kada se vratio u Glazgov 1757. godine, otvorio je radionicu na Univerzitetu u kojoj je pravio matematičke instrumente – naprave za merenje visine zvezda, kompase, itd.

Oženio se 1764. godine svojom rođakom Margaretom Miler, koja mu je podarila šestoro dece, pre nego što je umrla devet godina kasnije.

Rad Džejmsa Vata

Vat je veoma brzo prebacio svoje interesovanje za matematičke instrumente na interesovanje za parne mašine. Prva parna mašina je napravljena 1698. godine, a kada se Vat rodio, mašine, koje je usavršio Tomas Njukomen, već su uveliko pumpale vodu iz rudnika širom zemlje. Negde oko 1764. godine, Vatu je dat jedan model Njukomenove mašine da je popravi. Shvativši da ju je nemoguće popraviti, počeo je da radi na njenom poboljšanju. Dodao je odvojenu kondenzacijsku komoru koja je sprečavala preveliki gubitak pare. Patentirao je novi, poboljšan model parne mašine 1769. godine.

Parna mašina

Parna mašina


Otpočeo je saradnju s industrijalcem Metjuom Boltonom 1775. godine. Zajedno su osnovali preduzeće Bolton & Vat koje se bavilo proizvodnjom parnih mašina. Kompanija je postala najpoznatija kompanija ovog tipa u Velikoj Britaniji, a potražnja za mašinama je svakodnevno rasla. U početku su mašine naručivali samo vlasnici rudnika, a ubrzo se posao proširio i na fabrike papira, brašna, pamuka i gvožđa, na destilerije i gradski vodovod. Vat i Bolton su 1785. godine postali članovi Kraljvskog društva.

Do 1790. godine Vat je stekao znatno bogatstvo i ugled u društvu. Deset godina kasnije se penzionisao, potpuno se posvetivši istraživačkom radu. Patentirao je još nekoliko drugih značajnih pronalazaka, među kojima su rotacioni motor, centrifugalni regulator i merač pritiska.

Ovaj veliki pronalazač, čovek koji je doprineo osavremenjivanju parne mašine, umro je 19. avgusta 1819. godine na svom imanju u Birmingemu. Po njemu je nazvana merna jedinica snage koja se nalazi u Međunarodnom sistemu jedinica, a oznaka joj je W, po prvom slovu njegovog prezimena na engleskom jeziku (Watt).

Pretraga