Back to homepage

Džon Lenon

Džon LenonProslavljenog pevača i tekstopisca Džon Lenona danas svi znamo kao osnivača Bitlsa. Njegov doprinos pop muzici ostavio je neizmerni trag koji ne jenjava ni danas.

Mladost i detinjstvo

Džon Lenon rođen je 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu u Engleskoj. Kada je imao samo četiri godine roditelji su mu se razveli, dok je on otišao da živi kod tetke.

Nakon nekoliko godina Lenonova majka Džulija se ponovo udala, međutim nastavila je da ga redovno posećuje. Prilikom tih poseta naučila ga je da svira bendžo i klavir i kupila mu prvu gitaru. Godine 1958. Džulija je preminula nakon što ju je udario auto. Smrt njegove majke bila je za Lenona najtraumatičniji događaj.

Kao dete Lenon je bio veoma nestašan i neprestano je zapadao u neprilike. Uživao je crtajući groteskne figure, na osnovu kojih ga je direktor škole uputio na neki od umetničkih koledža. Iako je imao loše ocene, bio je izuzetno talentovan.

Bitlsi

Eksplozivna popularnost Elvisa Prislija poslužila je kao inspiracija šesnaestogodišnjem Lenonu da osnuje bend pod nazivom Kuari Men. Lenon je upoznao Pola Mekartnija prilikom crkvene svečanosti 6. jula 1957. godine. Ubrzo ga je pozvao da se pridruži njegovom bendu. Ostalo je magija.

Mekartni upoznaje Lenona sa Džordžom Harisonom i Stjuartom Satklifom koji takođe postaju članovi benda. Bend ubrzo odlučuje da promeni ime.

Tokom jedne izvedbe u Liverpulu, Bitlse je otkrio Brajan Epstajn, koji im ubrzo postaje menadžer. Epstajn im je obezbedio ugovor sa EMI. Zajedno sa novim bubnjarom, Ringo Starom, i producentom Džordžom Martinom, bend objavljuje svoj prvi singl „Love Me Do“ u oktobru 1962. Pesma je zauzela 17. mesto na britanskoj Top listi.

Sledeće pesme koje osvajju britanske top liste bile su „Please Please Me“ , zatim „She Loves you“ i „I Want To Hold Your Hand“.

U avgustu 1962. godine, Lenon se ženi Sintijom Pauel. Ubrzo se rađa njihov sin Džulijan koji dobija ime po Lenonovoj majci. Međutim, brak je bio kratkog daha, i već 1968. godine par se razvodi. Već sledeće godine Džon Lenon se ženi avangardnom umetnicom Joko Ono.

Bitlmanija

Bitlsi

Jedan od posljednjih postera “Bitlsa” iz 1969. godine

Nakon što su se pojavili u emisiji Eda Salivana 1964. godine, Bitlsi postaju prvi britanski bend koji je uspeo da se probije na američko tržište. Bitlmanija je podrazumevala invaziju britanskih bendova na američko tržište, uključujući Roling Stonse i The Kinks.
Po povratku u Britaniju, Bitlsi snimaju svoj prvi film „A Hard Day’s Night“ i pripremaju se za svetsku turneju.

Njihov sledeći film pod nazivom „Help!“ pojavio se 1965. godine. Te iste godine kraljica Elizabeta II proglašava Bitlse članovima odreda britanskog carstva.
U avgustu 1965. godine Bitlsi su održali koncert pred 55,600 fanova na stadionu u Njujorku, što je do tada bio nezapamćen broj posetilaca u muzičkoj istoriji. Po povratku u Englesku snimaju album pod nazivom „Rubber Soul“.

Međutim, magija Bitlmanije počinje da jenjava tokom 1966. godine. Nakon katastrofalnih koncerata na Filipinima gde su članovi benda izvređali predsednika, i nakon Lenonove izjave da su Bitlsi „popularniji od Isusa“ sudbina ovog planetarno obožavanog benda našla se pod znakom pitanja. Nakon koncerta u San Francisku, Bitlsi odustaju od turneje.

Posle produžene pauze bend nastavlja sa snimanjem. Međutim, ono što odlikuje ovaj period njihove muzike jeste eksperimentisanje sa drogom koja se odražava i na njihovu muziku. Ubrzo objavljuju album pod nazivom „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ koji odlikuje psihodelična melodija i uticaj indijske muzike. Mnogi smatraju da je upravo ovaj album jedan od najvećih dostignuća rok muzike u istoriji.

Raspad Bitlsa

Brajan Epstejn umire 1967. godine nakon što se predozirao tabletama za spavanje. Ovaj nemili događaj bio je jedan od najvećih šokova za grupu. Iako duboko pogođeni Epstejnovom smrću, Bitlsi ipak odlučuju da snime film pod nazivom „Magical Mystery Tour“. Film ipak ne uspeva da postane prilično popularan, stoga Bitlsi odlaze na dva meseca u Indiju.

U julu 1968. godine su poslednji put zajedno stali pred histeričnu masu na premijeri filma „Yellow Submarine“. Te iste godine u novembru izlazi album „The Beatles“ koji jasno odaje različite pravce.

Lenonova saradnja sa suprugom Joko Ono takođe u neverovatnoj meri doprinosi ozbiljnim tenzijama među članovima benda. Lenon i Ono su došli na ideju da organizuju jedan vid mirnog protesta snimivši se kako leže u krevetu. Njihova zajednička pesma pod nazivom „Give Peace a Chance“ postaje nacionalna himna pacifista.

Lenon je napustio Bitlse u septembru 1969. godine.

Samostalna karijera

Nedugo nakon što su se Bitlsi raspali 1970. godine, Lenon objavljuje svoj prvi samostalni album koji odlikuje sirovi minimalistički zvuk. Nakon toga sledi album pod nazivom „Imagine“ koji postaje jedan od njegovih najpriznatijih i najuspešnijih projekata od raspada Bitlsa.

Lenon i Ono se sele u Ameriku 1971. godine, međutim tamo žive u neprestanom strahu od deportovanja. Naime, Lenonu je rečeno da će ga proterati iz zemlje zbog problema sa marihuanom koje je imao u Britaniji. Međutim, pevač je bio ubeđen da predsednik Nikson želi da ga deportuje zbog njegovog aktivizma protiv rata u Vijetnamu. Ispostavilo se da je ipak bio u pravu. Dve godine nakon što je Nikson dao ostavku, Lenon dobija državljanstvo.

Međutim, čitava borba oko dobijanja državljanstva odrazila se i na njegov brak. U jesen 1973. godine Džon Lenon i Joko Ono su se razveli. Međutim, godinu dana kasnije se ipak vraćaju jedno drugom, nakon čega dobijaju sina Šona. Ubrzo Lenon odlučuje da se u potpunosti posveti porodici i odustane od muzike.

Tragična smrt

Godine 1980. Džon Lenon se vraća na muzičku scenu sa albumom pod nazivom „Double Fantasy“. Samo nekoliko nedelja nakon što je album izašao, Mark Dejvid Čepmen, poremećeni fan, ubija Džona Lenona ispalivši nekoliko hitaca u njega. Džon Lenon je tragično preminuo 8. decembra 1980. godine u četrdesetoj godini.

Ubistvo Džona Lenona ostavilo je ogroman trag kada je pop kultura u pitanju. Milioni fanova šitom sveta su žalili za tragično izgubljenim životom, dok je prodaja albuma bujala. Njegova prevremena smrt i dan danas budi neizmernu tugu širom sveta.

Pretraga