Back to homepage

Džonatan Svift

Džonatan Svift

Džonatan Svift

Džonatan Svift je bio irski pisac i satiričar. Najpoznatiji je po svom delu “Guliverova putovanja”.

Mladost i obrazovanje

Džonatan Svift je rođen 30. novembra 1667. godine u Dablinu. Njegov otac je bio advokat i umro je dva meseca pre nego što se Džonatan rodio. Džonatanova majka se mučila kako bi ga prehranila. Pored toga, Džonatan je bio veoma bolešljiv kao dete, a imao je problema i sa sluhom.

Kako bi mu pružila najbolje uslove za odrastanje, majka ga je poslala da živi sa stricem Godvinom, koji je, takođe, bio advokat. On je Džonatana poslao u najbolju školu u Irskoj.

Sa četrnaest godina je upisao Triniti koledž u Dablinu, a 1686. godine je diplomirao umetnost. Želeo je da nastavi sa školovanjem, ali su ga politički nemiri u zemlji prisilili da ode u Englesku. Majka mu je našla posao sekretara i asistenta državnika Vilijama Templa.

Džonatan je deset godina radio za Templa pomažući mu oko političkih poslova, ali i pišući i objavljujući svoje eseje i memoare. Templ je bio oduševljen Sviftovim sposobnostima i poveravao mu je veoma važne zadatke.

Privatni život Džonatana Svifta

Dok je radio za Templa, Svift je upoznao ćerku jednog od Templovih sluga. Zvala se Ester Džonson i tada je imala samo osam godina. Uprkos razlici u godinama, oni će se kasnije zbližiti i stupiti u romantičnu vezu koja će trajati do njegove smrti. Dok je bila dete Džonatan je bio njen učitelj i mentor i dao joj je nadimak Stela. Prema nekim izvorima oni su se venčali 1716. godine, a Svift je čuvao pramen njene kose sve vreme.

Za vreme boravka kod Templa, Džonatan je magistrirao 1692. godine na univerzitetu Oksford. Džonatanova želja je bila da postane sveštenik i uz Templovu pomoć je to ostvario. Templ je umro 1699. godine. Džonatan je tada završio i objavioTemplove memoare.

Džonatan je doktorirao na Triniti koledžu 1702. godine, a 1704. godine je objavio pod pseudonimom dve knjige “A Tale of a Tub” i “The Battle of the Books”. Tada je bio zapažen kao pisac i upoznao je Aleksandra Poupa, Džona Greja i Džona Arbutnota. Njegova dela su postala veoma popularna u društvu, a on je 1710. godine postao urednik lista “Examiner”. Kasnije se posvetio politici i pisanju političkih pamfleta.

Pozne godine

Svift se vratio u Dablin iz političkih razloga i 1713. godine je postao dekan u katedrali sv. Patrika. U ovom periodu je napisao svoje najbolje delo “Guliverova putovanja”. U ovom delu je kroz metafore prikazao politički i društveni položaj Irske u odnosu na Englesku. Anonimno je odštampao ovo delo 1726. godine koje je odmah postiglo neverovatan uspeh. U početku je ova knjiga predstavljena kao priča za decu zbog fantastičnih elemenata.

Njegova dugogodišnja ljubav, Ester Džonson, razbolela se nedugo posle objavljivanja njegovog dela. Umrla je 1728. godine. Svifta je toliko pogodila njena smrt da je napisao “Smrt gospođe Džonson”. Svift je umro 1745. godine i sahranjen je pored Ester Džonson.

Pretraga