Back to homepage

Džordž Eliot

Džordž Eliot

Džordž Eliot

Džordž Eliot je pseudonim Meri En Evans, jedne od vodećih ženskih romanopisaca u Engleskoj u 19. veku. Njeni romani su čuveni po realnom prikazu stvarnosti i po psihološkoj analizi likova.

Rani život

Rođena je 22. novembra 1819. godine u selu Varvikšir. Kada joj je 1836. godine umrla majka, Meri En je napustila školu kako bi pomagala ocu da vodi domaćinstvo. Pet godina kasnije, seli se s ocem u Koventri, gde ostaje sve do njegove smrti – 1849. godine. Nakon toga, Meri En putuje po Evropi, a zatim se trajno nastanjuje u Londonu.

Ubrzo počinje da radi za časopis filozofskih radikala, pod nazivom Vestminster Rivju, a kasnije će postati i glavni urednik tog magazina. U tom periodu je dospela među najbolje književnike tog doba, sklapajući brojna prijateljstva i upoznajući svog budućeg životnog partnera, pisca Džordž Henri Luisa. Iako je njihova veza izazivala skandal, jer je Luis bio oženjen, pa su Meri čak i njeni prijatelji zbog toga izbegavali, njih dvoje su istrajali u svojoj ljubavi i živeli zajedno sve do njegove smrti 1878. godine.

Romani Džordža Eliota

Luis je konstantno hrabrio i ubeđivao Meri En da piše. Pod njegovim uticajem, 1856. godine je počela da piše delo Slike iz svešteničkog života, koje se sastojalo od kratkih priča o ljudima iz njenog rodnog sela, a koje je objavljeno u časopisu Blekvudz Magazin.

Njen prvi roman, Adam Bid, objavljen 1859. godine, doživeo je ogroman uspeh. Odlučila se da koristi muški pseudonim kako bi osigurala da čitaoci njena dela smatraju ozbiljnim. Naime, u to vreme, ženski pisci su bili posmatrani isključivo kao pisci ljubavnih romana, dok se Meri En zapravo bavila realnim prikazom sveta i života, i ozbiljnim životnim pitanjima.

Neki od njenih romana su sledeći: Vodenica na flosi, Silas Marner, Romola, Midlmarč i Danijel Deronda. Popularnost njenih romana je u društvu dovela do prihvatanja veze između Luisa i Meri En, pa je njihova kuća postala sastajalište poznatih pisaca i intelektualaca tog doba.

Nakon Luisove smrti, Meri En se udala za svog prijatelja Džon Krosa, koji je bio 20 godina mlađi od nje. Ubrzo nakon toga je i umrla, 22. decembra 1880. godine, a sahranjena je u Londonu.

Pretraga