Back to homepage

Džordž Vašington

Džordž Vašington

Džordž Vašington

Džordž Vašington je bio prvi i najpopularniji predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Poznat je po tome što je predvodio Kontinentalnu armiju u Američkoj revoluciji.

Mladost

Rođen je 22. februara 1732. godine u mestu koje se zove Okrug Vestmorlend, u Virdžiniji. Otac mu je umro kada je imao jedanaest godina, pa je o njemu vodio računa Lorens, njegov stariji brat. Lorens se postarao da Džordž dobije najosnovnije obrazovanje tako što ga je naučio da čita i računa.

Kada je Džordž imao šesnaest godina počeo je da radi kao geometar. Merio je zemljšte i pravio detaljne mape. Nekoliko godina kasnije postao je vođa narodne vojske Virdžinije i učestvovao je u Francusko-indijanskom ratu.

Nakon rata Džordž se, 1759. godine, oženio udovicom Martom Dendridž Kastis. Kada je njegov brat Lorens preminuo, Džordž se vratio na porodično imanje Maunt Vernon i tamo sa Martom podigao njeno dvoje dece iz prvog braka. Džordž i Marta nikada nisu imali svoju decu. On je u međuvremenu postao poštovan zemljoposednik i dobio je mesto u Vladi Virdžinije.

Ubrzo su Džordž Vašington i ostali zemljoposednici postali nezadovoljni načinom na koji su se njihovi vladari, Britanci, ophodili prema njima. Počeli su da se raspravljaju sa njima i zahtevaju svoja prava. Kada su Britanci odbili, zemljoposednici su odlučili za rat.

Američka revolucija

Džordž Vašington je bio jedan od delegata Virdžinije na Kontinentalnom Kongresu. Konres je sačinjavala grupa predstavnika svake od kolonija koji su odlučili da se zajedno bore protiv Britanaca. Maja 1775. godine, Džordž Vašington je postavljen za vrhovnog komandanta Kontinentalne armije.

Džordž Vašington nije imao lak zadatak. Imao je armiju sačinjenu od farmera koja je trebalo da se bori protiv obučenih britanskih vojnika. Uprkos tome, uspevao je da održi svoju vojsku na okupu. Nakon šest godina, zahvaljujući Vašingtonu, Kontinentala armija je odnela pobedu nad Britancima. Britanska armija se predala 17. oktobra 1781. godine.

Prvi predsednik Amerike Džordž Vašington

30. aprila 1789. godine, Džordž Vašington je jednoglasno izbabran za predsednika. Tokom perioda svog vođstva, Vašington je započeo predsedničke tradicije koje se i danas poštuju u Americi. Napisao je vodič kojim je želeo da olakša sastavljanje Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Osnovao je prvi predsednički kabinet u kom su se nalazili i njegovi prijatelji Tomas Džeferson i Aleksandar Hamilton.

Džordž Vašington je napustio mesto predsednika nakon osam godina. Smatrao je da predsednik ne treba da vlada predugo i postane suviše moćan.

Nekoliko godina nakon što je napustio predsednički kabinet uhvatila ga je snažna prehlada. Ubrzo je postao vrlo bolestan, a 14. decembra 1799. godine, preminuo je od jake infekcije grla.

Pretraga