Back to homepage

Džozef Konrad

Džozef Konrad

Džozef Konrad

Džozef Konrad bio je britanski pisac poljskog porekla koji je zapamćen zbog romana „Srce tame“ i „Lord Džim”. Teme koje je koristio u svojim romanima oslanjaju se na iskustvo koje je stekao kao pomorac. Njegove knjige neretko govore i o ljudskoj prirodi i egzistenciji.

Poreklo

Džozef Konrad rođen je kao Jozef Teodor Konrad Koženjovski 3. decembra 1857. godine u Brediševu, u Ukrajini. Konrad potiče iz poljske plemićke porodice. Njegovi roditelji Apolo i Evelina bili su poljske patriote i zalagali su se protiv tiranske ruske vlade. Kada su zbog toga uhapšeni, cela porodica izgnana je u rusku provinciju Vologdu. Apolo i Evelina umrli su nekoliko godina kasnije, a njihov jedanaestogodišnji sin poslat je u Poljsku kod ujaka.

Konrad je svoje obrazovanje u početku stekao od oca, koji ga je podučavao za života, a zatim u privatnoj školi u Krakovu. Sa šesnaest godina je napustio Poljsku i otišao u francuski lučni grad Marsej i tamo postao mornar.

Mornarski život

Trgovac kojeg je poznavao Konradov ujak, omogućio mu je priliku da plovi na francuskim trgovačkim brodovima, u početku kao šegrt, a potom kao brodski konobar. Plovio je zapadnoidijskim ostrvima i Južnom Amerikom, a pretpostavlja se da je za to vreme učestvovao u krijumčarenju oružja.

Posle perioda u kom je zapao u velike dugove i pokušao samoubistvo, Konrad se pridružio britanskoj mornarici, u kojoj je radio šesnaest godina. Postao je kapetan broda i britanski državljanin, što mu je omogućilo da plovi širom sveta. Obišao je Indiju, Singapur, Australiju i Afriku, a iskustva koja je stekao na putovanjima davala su mu ideje za romane.

Književna karijera Džozefa Konrada

Nakon godina provedenih na moru, Konrad je najzad odlučio da ponovo oseti čvrsto tlo pod nogama. Džesi Emelinu Džordž je oženio 1896. godine i sa njom je imao dva sina. Konrad je takođe održavao poznanstva sa poznatim piscima kao što su Džon Golsvordi, Ford Medoks Ford i H.Dž. Vels.

Konradova književna karijera počela je 1895. godine sa objavom njegovog prvog romana „Almajerova ludost“, avanturističke priče o putovanju na Borneo. Pred kraj devetnaestog veka napisao je svoja dva najpoznatija romana „Lord Džim” (1900) i „Srce tame” (1902). „Lord Džim” je priča o mladom mornaru koji se suočava sa problemima kukavičluka i herojstva. „Srce tame” je novela koja opisuje putovanje jedog britanca u Afriku, gde se suočava okrutnim i misterioznim čovekom, koji je sebe učinio vladarem afričkih domorodaca.

U romanima „Lord Džim” i „Srce tame” nalazi se najviše motiva svojstvenih delima Džozefa Konrada. Neki od njegovih omiljenih su: daleke zemlje, dramatični konflikti između čoveka i prirode, individualizam, tamna strana čoveka i rasne predrasude.

Konrad je nastavio da postiže uspeh kao pisac pa je objavio još i romane „Nostromo“ i „Tajni agent” i autobiografiju. Mnogi od njegovih radova pojavili su se prvo u časopisima, u odlomcima, a potom kao romani. Kako je njegova karijera napredovala, Konrad je zarađivao od ponovnog štampanja romana i od autorskih prava za nekoliko filmova.

Poslednje godine života

U poslednje dve decenije života, Konrad je napisao najviše autobiografskih dela, uključujući i romane „Zlatna strela“ i „Spas”. Njegov poslednji roman „Priroda zločina” objavljen je 1923. godine. Džozef Konrad je umro od infarkta 3. avgusta 1924. godine u svom domu u Engleskoj.

Konrad se smatra začetnikom modernizma, a njegova dela uticala su na brojne pisce dvadesetog veka kao što su T.S. Eliot, Grejem Grin, Virdžinija Vulf, Alber Kami i Vilijam Fokner.

Pretraga