Back to homepage

Franc List

Franc List

Franc List

Franc List je bio veoma značajan mađarski pijanista, dirigent i kompozitor.

Detinjstvo Franca Lista

Franc List je rođen 22. oktobra 1811. godine u Rajdingu. Listov otac, Adam List, svirao je klavir, violinu, violončelo i gitaru. Franc List je veoma voleo da sluša svog oca dok je svirao klavir i razvio interesovanje za muziku veoma rano.

Otac je počeo da mu daje časove klavira kada je Francu bilo samo sedam godina. Već sa osam godina je komponovao svoje prvo delo, a sa devet godina je održao svoje prve koncerte u Šopronu i Bratislavi. Njegov talenat je bio zapažen i ponuđena mu je stipendija za studiranje u inostranstvu. Pohađao je časove klavira u Beču, a imao je i javni nastup.

Prva Listova dela „Varijacije na Dijabelijev valcer“ odštampana su 1824. godine, a predstavljaju 50 različitih varijacija od 50 različitih kompozitora. Kada mu je bilo dvanaest godina, Franc je otputovao u Pariz sa ocem kako bi se upisao u Pariški konzervatorijum. Nije bio prihvaćen, jer je bio stranac.

Adam List je preminuo 1826. godine. Ovaj događaj je za petnaestogodišnjeg Franca bio traumatičan. Preselio se sa majkom u Pariz, gde su pet godina živeli u malom stanu. Izgubio je interesovanje za muziku. Odustao je od turneja i nastupanja i posvetio se čitanju knjiga o umetnosti i religiji, što će veoma uticati na njegova kasnija dela. Jedino je držao časove klavira i kompozicije kako bi zaradio novac. U jednom trenutku je hteo da se pridruži crkvi, ali ga je majka odvratila.

Muzička karijera

Franc List je 1832. godine prisustvovao koncertu Nikola Paganinija. Tada je odlučio da mu Paganin bude uzor i da poput njega bude virtuoz, samo na klaviru. Tada je upoznao Frederika Šopena, koji je, takođe, imao snažan uticaj na njega.

Grofica Marija d’Agu

U dvadeset drugoj godini 1833. godine, List je upoznao groficu Mariju d’ Agu. U ovom periodu je iskazao svu svoju kreativnost i originalnost. Debitovao je kao zreo kompozitor sa svojim ciklusima kompozicija za klavir „Poetske ireligiozne harmonije“ i „Nastupi“. 1835. godine List i grofica su otputovali u Ženevu. Živeli su u Švajcarskoji i u Italiji. Dobili su dve ćerke Blandinu i Kozimu i sina Daniela. Grofica i List su se razišli nakon par godina i ona se vratila sa decom u Pariz, a on je držao koncerte u Beču i Mađarskoj.

Putovao je po Evropi i držao koncerte. Svuda je dobijao priznanja i pohvale. Nikoga nije ostavio ravnodušnim. Tada je stekao svetsku slavu koja ga prati i dan danas. Imao je obožavatelje u modernom smislu te reči. Žene su ludovale za njim i čuvele njegove maramice i rukavice kao suvenire. Obogatio se, a deo novca je davao u dobrotvorne svrhe bolnicama, školama, za izgradnju katedrala i spomenika…

List je upoznao princezu Karolinu cu Zajn-Vitgenštajn u Kijevu 1847. godine. Pod njenim uticajem, List je prestao da drži koncerte po Evropi. Umesto toga, njih dvoje su se nastanili u Vajmaru, gde je on držao časove klavira i komponovao. Njegovo najznačajnije delo koje je iskomponovao u ovom periodu je simfonijska poema. Tokom narednih dvanaest godina napiso je orkestarska i horska dela po kojima je danas poznat kao kompozitor.

Godine 1859. izgubio je sina Daniela, a 1862. godine i ćerku Blandinu. Odlučio je da vodi samotnjački život. Otišao je u manastir Madone del Rosario, nedaleko od Rima i tu se prodružio franjevačkom redu. Nakon toga je često putovao na relaciji Rim-Vajmar-Budimpešta, gde je držao časove klavira na muzičkim akademijama.

Franc List je umro zbog bolesti srca 31. jula 1886. godine u Nemačkoj. Njegova najpoznatija dela su: „Godine hodočašća“, „Faust simfonija“, „Mađarske rapsodije“

Pretraga