Back to homepage

Henri VIII Tjudor

Henri VIII Tjudor

Henri VIII Tjudor

Henri VIII Tjudor, kralj Engleske, najpoznatiji je po tome što se ženio šest puta i po svojoj ulozi u reformaciji engleske crkve posle koje je Engleska postala protestantska država.

Detinjstvo i mladost Henrija VIII

Henri VIII rođen je 28. juna 1491. godine, kao sin Henrija VII i Elizabete od Jorka, u Londonu, u Engleskoj. Imao je šestoro braće i sestara, od kojih je samo troje preživelo: Artur, Margaret i Meri. Pošto je Artur bio stariji od Henrija, presto je trebalo da pripadne njemu. Međutim, Artur je preminuo u petnaestoj godini života 1502. godine, samo nekoliko meseci pošto se oženio španskom princezom Katarinom, što je desetogodišnjeg Henrija učinilo novim prestolonaslednikom.

Njihov otac Henri VII želeo je da sačuva savez sa Španijom, pa je odlučio da Arturovu udovicu preuda za Henrija VIII. Paru je dozvolu za brak odobrio papa Julije II lično, jer je takve brakove Crkva smatrala incestuoznim, ali se venčanje odigralo tek nakon smrti Henrija VII 1509. godine. Sedamnaestogodišnji Henri VIII oženio se Katarinom iste godine, a par je venčan i krunisan u Vestminsterskoj opatiji. Henri VIII i Katarina bili su u braku sve do 1533. godine.

Kao mladi kralj dinastije Tjudorovih, Henri VIII odisao je harizmatičnošću i pokazivao je veliko interesovanje za kulturu, umetnost i muzuku, koju je i sam pisao. Bio je duhovit i visoko obrazovan. Voleo je kockanje i viteške borbe, pa su se na njegovom dvoru često održavali turniri i zabave. Važio je za dobrog i pravednog čoveka, ali su dvorjani ipak naučili da treba da se povinuju svakoj njegovoj želji. Dva dana nakon krunisanja, Henri VIII je uhapsio dvojicu ministra svog oca i ubrzo ih pogubio.

Kraljeve ljubavnice

18. februara 1516. godine, kraljica Katarina rodila je Henriju kćer, princezu Mariju (poznatu i kao Krvava Marija). Mala princeza bila je prvo dete koje je preživelo rano detinjstvo. Kralj je bio frustriran što još uvek nije imao naslednika, pa je uvek držao uz sebe nekoliko ljubavnica. Jedna od devojaka, Meri Bolin, upoznala ga je sa svojom sestrom En Bolin, koja će postati najvažnija ljubavnica kralja Engleske. Henri i En počeli su da se viđaju u tajnosti.

Kraljica Katarina, koja je već imala četrdeset dve godine i nije mogla da zatrudni, činila je kralja nervoznim. Iako mu je Katarina rodila dete, devojčicu, ona se po Henrijevom mišljenju nije računala. Henri je zatim pokušao da nađe način kako da izađe iz braka, iako Crkva nije priznavala razvode. Od pape je zatražio poništenje, a debata u kojoj je kralj nastojao da se razvede, a kraljica da zadrži svoju titulu i titulu svoje kćeri, trajala je šest godina. Iako je papa u početku bio neodlučan na kraju je, pod pritiskom cara Svetog Rimskog carstva, odbio da ispuni zahtev kralja Engleske.

1533. godine, kraljeva ljubavnica, En Bolin, je zatrudnela. Pošto je bio odlučan u nameri da se njom oženi, kralj je zanemario odluku pape i preko svog glavnog ministra Tomasa Kromvela, prekinuo veze sa Katoličkom crkvom i osnovao Englesku crkvu. Henri VIII i En Bolin venčali su se iste godine, a En je rodila kćer, Elizabetu.

Reformacija Engleske

1534. godine Henri se proglasio vrhovnim poglavarem novoosnovane Engleske crkve. Iako je katoličanstvo Engleske crkve bilo rastavljeno od rimskog, kralj se nikada nije potpuno odrekao osnova katoličke doktrine. Ovim činom pokazao je hrabrost, te se još nekoliko evropskih zemalja pobunilo protiv nametanja Vatikana i odlučilo da formira nezavisne crkvene institucije. Papa je zatim Henrija VIII, kojeg je Crkva na početku vladavine proglasila braniocem vere, ekskomunicirao iz Katoličke crkve.

Kraljica En je, u međuvremenu, patila zbog toga što nije mogla da ispuni svoju dužnost i rodi muškog naslednika. Pošto se u to doba malo toga znalo o genetici, verovalo se da pol deteta zavisi isključivo od sposobnosti žene. Nakon što je dva puta imala pobačaj, Henri se zainteresovao za Džejn Simor, jednu od kraljičinih sluškinja. Kako bi napustio i ovaj brak u kom je bio neveran, Henri je izmislio priču o tome kako je En počinila incestuoznu preljubu sa svojim bratom i naredio da joj se sudi za izdaju.

15. maja 1536. godine En su izveli pred sud, gde je smireno porekla sve optužbe. Četiri dana kasnije, brak između Henrija i En je poništen i proglašen nevažećim. En Bolin je odvedena na giljotinu, a nepunih dvadeset četiri sata nakon njenog pogubljenja, Henri je oženio Džejn Simor.

Rođenje princa

Oktobra 1537. godine, Džejn Simor rodila je kralju dugo očekivanog sina kojeg su nazvali Edvard. Princ je kršten 15. oktobra, a Džejn je umrla devet dana kasnije zbog komplikacija koje je izazvao težak porođaj. Henri je smatrao Džejn svojom jedinom „istinskom” ženom.

Deset godina kasnije, Henri je bio spreman da se ponovo oženi. Poslao je svoje ljude u potragu za slobodnim ženama po stranim dvorovima. Nemački slikar, koji je radio za njega, poslao mu je portret Ane Klevske, koju je prihvatio da oženi. Međutim, kada je dovedena pred njega, kralj je odlučio da mu se ne dopada. Oženio ju je, ali se razveo posle šest meseci. Ana Klevska dobila je titulu „kraljeve sestre“ i dvorac na poklon.

Kroz nekoliko nedelja, kralj koji je sada imao četrdeset devet godina, oženio je mladu devetnaestogodišnju Katarinu Hauard, rođaku En Bolin. Njihov brak započeo je srećno. Mrzovoljni kralj borio se sa velikim viškom kilograma i bolnom nogom. Henriju je nova žena pružila ponovnu želju za životom, a on je nju zasipao poklonima. Međutim, njihova sreća nije dugo potrajala. Katarina, mlada i lepa žena, počela je da se interesuje za muškarce svojih godina, što je bilo vrlo opasno budući da je bila kraljica Engleske. Kralj je saznao za preljubu i pogubio Katarinu 13. februara 1542. godine.

Poslednja kraljica

Emancipovana i obrazovana, Katarina Par bila je šesta i poslednja žena kralja Henrija VIII. Katarina je bila sluškinja kraljeve prve žena sa kojom je delila ime. Par se venčao 1543. godine.

Najpoznatiji incident koji je napravila Katarina Par bio je pokušaj da zabrani upotrebu knjiga. Umalo je zbog toga bila uhapšena, ali se dosetila da izmisli priču o tome kako je samo htela da stvori okolnosti za učenje ljudi pravilnom ponašanju. Henri je to prihvatio i tako je spasao okrutne sudbine.

Sada već sredovečan čovek, kralj je patio od poremećaja metabolizma i gnojanica koje su mu se pojavile na koži. Zbog prekomerne težine i rane na nozi koju je zadobio na viteškom turniru, kralj nije mogao da se kreće te su ga pomerali metalnim spravama.

28. januara 1547. godine, kralj Henri VIII Tjudor, preminuo je u Londonu, u pedeset petoj godini života. Sahranjen je pored svoje treće supruge Džejn Simor u kapeli Svetog Džordža. Njegov jedini preživeli sin, Edvard, nasledio je krunu i postao kralj Edvard VI.

Pretraga