Back to homepage

Indira Gandi

Indira Gandi

Indira Gandi

Indira Gandi je bila treći premijer Indije. Rođena je 19. novembra 1917. godine u Alahabadu, u Indiji. Njen otac, Džavaharlal Nehru, bio je prvi premijer Indije.

Mladost

Indira je bila tvrdoglava mlada žena sa odličnim obrazovanjem koje je stekla u Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu – na Oksfordu. Nakon majčine smrti, Indira je postala očev pomoćnik, posmatrala kako on održava diplomatske odnose sa mnogim zemljama i tako upoznala neke od najvećih svetskih vođa.

Politička karijera Indire Gandi

Indira Gandi je izabrana za predsednika Kongresne stranke 1960. godine. Nakon očeve smrti postavljana je za ministra informacija. Mesto premijera zauzeo je Lal Bahadur Šastrija, a nakon njegove smrti 1966. godine ono je pripalo Indiri.

Iznenadila je stare saradnike svog oca rukovodeći zemljom čvrsto i odlučno. Doprinela je poboljšanju agrikulture što je znatno popravilo životni standard u Indiji. Neko vreme, narod ju je smatrao herojem.

Diplomatski uspeh

1971. godine, vojska Pakistana započela je napad na Istočni Pakistan, što je dovelo do toga da približno 10 miliona ljudi pobegne u Indiju. Indira Gandi je pozvala predsednika Pakistana u Šimlu na sednicu koja je trajala nedelju dana.

Vođe su se u međuvremenu dogovorile da nesporazum reše mirnim putem. Indirin uspeh u ovim pregovorima na posletku je doveo do stvaranja nove nezavisne države – Bangladeša.

Indira Gandi takođe je predvodila pokret koji je kasnije postao poznat pod nazivom “Zelena revolucija“. U pokušaju da reši problem manjka hrane, odlučila je da poveća broj useva i izvozi više hrane i tako obezbedi hranu i poslove svojim sunarodnicima.

Zatvor i atentat

Uprkos postignućima, Indira Gandi je bila veoma autoritativna. U Vladi Indije bilo je mnogo korupcije. 1977. godine, uoči izbora, sud ju je proglasio krivom za manji prekšaj i zahtevao njenu ostavku. Indira je na to odgovorila tako što je pozvala predsednika i zahtevala da proglasi vanredno stanje. Gandi je međutim, izgubila izbore i završila u zatvoru.

1980. godine, narod se pobunio protiv vlasti i Indira je na narednom izboru odnela većinu glasova i ponovo postala premijer. Iste godine, njen mlađi sin Sandžaj koji je bio šef policije, poginuo je u avionskoj nesreći. Nakon njegove smrti, Indira je pripremala svog starijeg sina Radživa za vođstvo.

Tokom 80-ih godina, izbila je pobuna Sika – separatističkog verskog pokreta nastalog u Indiji. Gandi je pokušala da uguši pobunu poslavši 70 000 vojnika u Zlatni hram gde su Siki održavali kampanju. Vojnici su na tom svetom mestu ubili više od 450 ljudi.

31. oktobra 1984. godine, telohranitelj Indire Gandi, za kojeg se kasnije ispostavilo da je Sik, pucao je u nju iz revolvera. Zatim je drugi telohranitelj, takođe Sik, iz automatske puške pucao 30 puta u njeno telo. Indira Gandi je umrla na putu do bolnice.

Pretraga