Back to homepage

Klod Debisi

Klod Debisi

Klod Debisi

Klod Debisi je jedan od najistaknutijih francuskih kompozitora krajem 19. i početkom 20. veka. Smatran je osnivačem impresionizma, iako on sam nije voleo da se ovaj termin upotrebljava za njegova dela.

Život i rad Kloda Debisija

Klod Debisi je rođen 22. avgusta 1862.godine u mestu Sen Žermen an Le. Njegova porodica nije imala mnogo novca, a Klod je bio najstariji od petoro dece. Otac mu je radio u prodavnici keramike, a majka mu je bila krojačica. Veoma rano je pokazivao interesovanje za klavir i muziku i sa sedam godina je krenuo na časove klavira.

Njegov talenat je bio odmah zapažen, a sa jedanaest godina je upisao Pariški Konzervatorijum. Tu je proveo sledećih dvanaest godina vredno učeći. Njegovi nastavnici i ostali učenici su prepoznali njegov talenat, ali su za njih njegovi pokušaji da uvede novine u muziku bili čudni. Veoma je voleo da eksperimentiše.

Nadežda von Mek, učenica Čajkovskog, 1880. godine je zaposlila Debisija kao učitelja klavira svoje dece. Kako je živeo u Rusiji, Klod je potpao pod uticaj ruskih kompozitora, iako Čajkovski nije imao uticaj na njega. Nadežda je 1880. godine poslala jednu Debisijevu kompoziciju Čajkovskom. On je odgovorio: „To je veoma lepo delo, ali je daleko prekratko. Niti jedna ideja nije izražena u potpunosti, forma je užasno zgrčena i takodje nedostaje jedinstva.” Klod Debisi ovo delo nikada nije objavio.

Klod Debisi se prijavio 1884. godine, sa samo dvadeset dve godine, na takmičenje u komponovanju u Rimu sa kompozicijom „L’Enfant prodigue”, sa kog je poneo glavnu nagradu. To mu je omogućilo da se školuje tri godine u italijanskoj prestonici, ali on se vratio u Pariz nakon samo dve godine. Rim mu se nije dopao i bio je često depresivan pa zbog toga nije mogao da komponuje. Njegova dela iz tog ranog perioda su: „Printemps” (Proleće), kantata „La damoiselle élue”, „Fantasie”

Debisijeva dela su, u odnosu na njegove prethodnike, kratka i pristupačnija. Kritikovao je realizam i strogo pridržavanje određenoj formi i pravilima. Jedno od njegovih najpoznatijih dela je „Clair de Lune” (Mesečina), koje je napisao 1890. godine. Potom je napisao i „Gudački kvartet u g-molu” 1893. godine i, takođe, jedno od njegovih najpoznatijih dela „Prélude à l’après-midi d’un faune” (Preludijum za poslepodne jednog fauna). Napisao je tri Nokturna 1889. godine, a „Mer” (More) 1905. godine.

Izvođenje njegove prve opere „Pelléas et Mélisande” 1901. godine mu je donelo svetsku slavu. Debisijeva prva zbirka se zove „Slike za klavir”, koja je izdata 1905. godine.

Ostala popularna dela su: „Devojka lanene kose”, „Potonula katedrala”, baleti „Igre” i “Kutija igrački”… Klod Debisi je umro 25. marta 1918. godine od raka debelog creva u Parizu.

Pretraga