Back to homepage

Luiđi Galvani

Luiđi Galvani

Luiđi Galvani

Luiđi Galvani je bio italijanski lekar i fizičar. Poznat je po istraživanju osobina i efekata elektriciteta na životinjsko tkivo, što je kasnije dovelo do stvaranja galvanskog vlakna.

Obrazovanje

Rođen je 9. septembra 1737. godine u Bolonji. Otac mu je bio ugledan lekar, koji je insistirao da Luiđi krene njegovim stopama. Međutim, Luiđi na početku nije ispoljavao zanimanje za medicinu, nego je upisao studije teologije. Shvativši da to ipak nije njegov poziv, prebacuje se na medicinu, koju završava 1762. godine. Iste godine je postao profesor anatomije na Univerzitetu u Bolonji, na kojem je i diplomirao.

Oženio se 1762. godine kćerkom jednog profesora na Bolonjskoj akademiji nauka, a postao je predsednik te iste akademije 1772. godine.

Postignuća Luiđija Galvanija

Kao profesor anatomije, najviše se proslavio istraživanjima urogenitalnog trakta ptica. Ali njegovo najveće otkriće je nešto sasvim drugo. Tokom jednog slučajnog eksperimenta, otkrio je da će se mišić žablje noge zgrčiti ukoliko se on poveže s gvozdenom žicom, a nerv s bakarnom žicom. U skladu s tim, napravio je instrument koji povezuje žablji nerv s jednim metalom, a mišić s drugim. Bio je svestan činjenice da se životinjsko telo grči kada se na njega deluje nekim vidom elektriciteta.

Ovo otkriće je imalo značajnu istorijsku ulogu u razoju bioelektriciteta. Galvani je ustanovio da elektricitet ne protiče direktno od provodnika do žabljeg mišića, već preko provodnika dolazi do drugog elementa, koji je on nazvao „metalni luk“.

Nekoliko godina kasnije, italijanski fizičar Alesandro Volta je osporavao Galvanijevo otkriće, navodeći da životinjski elektricitet zapravo ne postoji. Galvani se nije oglašavao za vreme ove provokacije, a mnogi stručnjaci tog vremena su bili podeljenog mišljenja. Tek je sredinom 19. veka stavljena tačka na ovu raspravu i potvrđeno je da postoji elektricitet kod životinja i da Galvanijev trud i rad nisu bili uzaludni.

Smrt i priznanja

Luiđi Galvani je preminuo 4. decembra 1798. godine u Bolonji, u kući u kojoj je odrastao.
Danas je njegovo ime veoma čuveno i koristi se u mnoge svrhe. Naime, za osobu koja iznenada kreće u akciju kaže se da je „vođena galvanizmom“. Po njemu, takođe, ime nose Galvanski element – hemijski izvor električne struje, i galvanometar – uređaj za detekciju slabih struja.

Pretraga