Back to homepage

Luj Paster

Luj Paster

Luj Paster

Luj Paster je bio francuski mikrobiolog i hemičar koji je otkrio mikrobe koji su odgovorni za osobine vinske kiseline i pomoću njih izumeo pasterizaciju, proces u kom se bakterije uništavaju zagrevanjem a zatim hlađenjem tečnosti.

Pomoću svojih istraživanja o mikrobima pronašao je i vakcinu protiv besnila.

Mladost Luja Pastera

Luj Paster je rođen 27. decembra 1822. godine u Dolu, u Francuskoj. Bio je dobar učenik, a posebno se interesovao za hemiju i za umetnost. Umeo je da crta i slika. 1840. godine je stekao diplomu iz umetnosti, 1842. diplomu iz hemije, a 1847. godine i doktorat iz iste oblasti.

Nekoliko godina je potom proveo kao istraživač i predavač na jednom Univerzitetu u Francuskoj, a zatim je 1848. godine postao profesor hemije u Strazburu. Tamo je upoznao Mariju Loren, kojom se oženio 29. maja 1849. godine. Sa njom je imao petoro dece, ali je samo dvoje preživelo.

Pasterizacija

1854. godine, Luj Paster je postao profesor hemije i dekan Univerziteta u Lilu. Tamo je radio na traženju rešenja za probleme u proizvodnji alkohola. Radeći na teoriji o mikrobma, Paster nije imao novih otkrića već je razvijao svoje stare teorije kroz eksperimente.

Njegove teorije su prihvaćene u Evropi kada je dokazao da su organizmi poput bakterija odgovorni za kiseljenje, tj. kvarenje vina, piva i mleka. Zatim je došao na ideju da se bakterije mogu ukloniti dovođenjem tečnosti do ključanja, a zatim njenim hlađenjem. Prvi test ovog procesa sproveo je 20. aprila 1862. godine. Danas se taj proces naziva pasterizacija.

Vakcina

vakcina

Paster je prvi put otkrio vakcinu 1879. godine, kada se bavio izučavanjem bolesti koja se zove pileća kolera. Do otkrića je došao tako što je slučajno piliće izložio bakterijama. Pilići su se razboleli, ali su bakterije srećom bile oslabljene. Paster je primetio, kada je pokušao da ih ponovo zarazi istim bakterijama, da su pilići razvili imunitet prema njima. Jula, 1885. godine Paster je vakcinisao dečaka kojeg je ujeo besan pas. Efikasnost vakcine protiv besnila donela mu je ogroman uspeh.

Smrt

Paster je bio delimično paralizovan od 1868. godine zbog moždanog udara, ali ga to nije sprečilo da nastavi sa svojim istraživanjima. Svoj 70-i rođendan je proslavio u Sorbonu, a zvanice su činili najznačajniji naučnici tog doba. U ovo doba se njegova paraliza pogoršala i Luj Paster je preminuo 28. septembra 1895. godine.

Pretraga