Back to homepage

Margaret Tačer

Margaret Tačer

Margaret Tačer

Margaret Tačer je bila britanska političarka i premijer Ujedinjenog Kraljevstva od 1979. do 1990. godine. Bila je prva žena na tako visokoj poziciji u britanskoj Vladi.

Bila je konzervativan vođa i igrala je značajnu ulogu u Hladnom ratu protiv komunizma i Sovjetskog Saveza. Njen nadimak je bio Čelična dama.

Obrazovanje

Rođena je kao Margaret Roberts Grantam u Engleskoj, 13. oktobra 1925. godine. Margaret se rano upoznala sa politikom, pošto je njen otac bio gradski većnik i gradonačelnik Grantama. Kada je odrasla, njena interesovanja su se promenila, pa je Margaret na Oksfordu stekla diplomu iz hemije.

Dok je studirala, ponovo se zainteresovala za politiku. Postala je predsednik Konzervativnog Udruženja Oksforda, koje će kasnije postati Konzervativna stranka. Nakon što je diplomirala 1947. godine, zaposlila se kao hemičar.

Politika Margaret Tačer

Nekoliko godina kasnije, Margaret se prvi put kandidovala za mesto u Vladi. Kandidovala se za mesto poslanika u Dartforu dva puta, ali je oba puta izgubila izbore. Pošto je bila u Konzervativnoj stranci, nije imala velike šanse za pobedu, ali je to bilo odlično iskustvo za nju. Tada se ponovo posvetila obrazovanju i stekla diplomu iz prava. 1959. godine Margaret Tačer je dobila mesto poslanika u britanskom Domu komuna predstavljajući grad Finčli. Tamo je provela narednih trideset godina.

1970. godine postavljena je za ministra obrazovanja a njena pozicija u Konzervativnoj stranci je jačala. 1975. godine preuzela je vođstvo stranke i postala prva žena koja je bila vođa opozicije.

4. maja 1979. godine postala je premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Igrala je značajnu ulogu u Hladnom ratu. Sklopila je savez sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Ronaldom Reganom, a zajedno su bili protiv komunizma i Sovjetskog Saveza. Tokom njenog vođstva Hladni rat se uspešno okončao.

Podržavala je privatizaciju i verovala da će ona pomoći ekonomiji države. Takođe je prouzrokovala promene u trgovačkom sindikatu i načinu oporezivanja i povećala je kamate. U početku se njene odluke nisu pokazale najboljim, ali je posle nekoliko godina ekonomija počela da se poboljšava.

Pozne godine

12. oktobra 1984. godine pokušan je atentat na Margaret Tačer. Postavljena je bomba u hotelu u kom je Margaret odsela. Bomba je prouzrokovala veliku štetu hotelskoj sobi, ali je Margaret ostala nepovređena. Kasnije se saznalo da je za pokušaj atentata odgovorna Irska republikanska armija.

28. novembra 1990. godine Margaret Tačer je dala ostavku pod pritiskom konzervativaca, koji su smatrali da će ih njena politika o oporezivanju ugroziti na sledećim izborima.

Margaret je nastavila da služi u parlamentu do 1992. godine, a zatim je otišla u penziju. Ostala je politički aktivna, napisala je nekoliko knjiga i održavala javne govore narednih deset godina. Preminula je u Londonu 8. aprila 2013. godine.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Magaret Tačer!

Pretraga