Back to homepage

Marko Polo

Marko Polo

Marko Polo

Marko Polo je bio venecijanski trgovac i istraživač, i jedan od prvih Evropljana koji su putovali Putem svile do Kine. O njegovim putovanjima napisana je knjiga Il Milione, u prevodu – Putovanja Marka Pola.

Većina onoga što su Evropljani znali o drevnoj Kini poteklo je iz priča Marka Pola.

Trgovina

Marko Polo je rođen u Veneciji, u Italiji, 1254. godine. Venecija je tada bila bogat trgovački grad i većina ljudi bavila se trgovinom. Markov otac i stric takođe su bili trgovci.

Najpopularniji trgovački put je bio Put svile. Put svile se sastojao od mnoštva trgovačkih puteva koji su povezivali velike gradove i pogranične trgovačke kuće, i koji su se pružali sve do Istočne Evrope i severne Kine. Dobili su naziv Put Svile pošto je svila bila roba koja se najviše izvozila.

Nijedan trgovac nije prelazio ceo put. Trgovanje se uglavnom odvijalo u manjim gradovima i na manjim delovima Puta svile. Roba bi polako putovala do konačnog odredišta prelazeći iz ruke u ruku.

Otac i stric Marka Pola želeli su da probaju nešto drugačije. Želeli su da sami pređu ceo Put svile i donesu robu direktno iz Kine. Mislili su da će se tako obogatiti. Sami su putovali do Kine i upoznali vladara Kublaj-kana i obećali mu da će se vratiti.

Put svile

Marko Polo je prvi put napustio Veneciju 1271. godine, kada mu je bilo sedamnaest godina. Pošao je sa svojim ocem i stricem na avanturu do daleke Kine. Trebalo im je tri godine da stignu u Kinu. Marko Polo je usput video mnoge značajne gradove i znamenitosti, uključujući sveti grad Jerusalim i pustinju Gobi.

Kada je stigao u Kinu, postao je miljenik, a zatim i savetnik vladara. Živeo je u Kini sedamnaest godina i naučio tečno da govori kineski. Bio je fasciniran bogatstvom i raskoši kineskih gradova i Kublaj-kanovog dvora. Putovao je Kinom kao Kublaj-kanov glasnik i špijun. Obišao je i predele na kojima se danas nalaze Mijanmar i Vijetnam. Naučio je mnogo toga o gastronomiji, kulturi, gradovima i različitim narodima. Video je ono što do tada nijedan čovek iz Evrope nije.

Povratak Marka Pola

Nakon mnogo godina putovanja, Marko Polo je odlučio da se, zajedno sa svojim ocem i stricem vrati u Veneciju. Konačno su stigli kući 1295. godine. Nekoliko godina nakon njihovog povratka, izbio je rat između Venecije i Đenove, a zatim je Marko Polo uhapšen. Dok je bio u zatvoru, Marko Polo je svoja iskustva sa putovanja ispričao piscu po imenu Rustičelo, koji ih je sve zapisao. Tako je nastala knjiga Putovanja Marka Pola.

Preminuo je 8. januara 1324. godine u Veneciji, koja je u to vreme pripadala Mletačkoj Republici.

Pretraga