Back to homepage

Martin Luter King

Martin Luter King

Martin Luter King

Martin Luter King je bio afroamerički borac za građanska prava tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. Predvodio je nenasilne proteste i borio se za prava svih građana, bez obzira na rasu.

Želeo je da u američkom društvu svi imaju jednaka prava koja ne bi moglo da ugrozi poreklo ili rasa. King se smatra jednim od najvećih govornika modernog doba, a njegovi govori i danas inspirišu mnoge.

Obrazovanje

Martin Luter King je rođen u Atlanti, u Sjedinjenim Američkim Državama, 15. januara 1929. godine. Pohađao je Buker T. Vašington srednju školu i pošto je bio vrlo inteligentan preskočio je dva razreda. Već sa petnaest godine upisao je Morhaus Koledž i stekao diplomu iz sociologije. Nedugo potom upisao se na Krozer Teološku Bogosloviju i diplomirao nakon tri godine, a zatim je na Univerzitetu u Bostonu stekao doktorsku diplomu iz teologije. Ubrzo je postao baptistički sveštenik.

Politika Martina Lutera Kinga

U svojoj prvoj akciji u okviru borbe za građanska prava, Martin Luter King je predvodio protest “Bojkot autobusa Montgomerija”. Sve je počelo kada je Rosa Parks, afroamerička aktivistkinja za ljudska prava, odbila da u autobusu ustupi mesto belcu. Zbog toga je uhapšena i primorana da provede noć u pritvoru.

Martin je tada reagovao i pomogao da se organizuje bojkot javnog prevoza u Montgomeriju. Bojkot je trajao više od godinu dana. Vlasti su potom naredile da se Martin Luter King uhapsi. Na posletku je Martin ipak odneo pobedu i bojkot je završen.

“Imam san”

1963. godine, Martin Luter King je pomogao u organizaciji poznatog “Marša na Vašington”. Preko 250.000 ljudi priključilo se maršu kako bi istakli važnost usvajanja građanskog zakonodavstva. Protestanti su se nadali da će uspeti da reše neke od gorućih rasističkih problema kao što su segregacija u državnim školama, zlostavljanje policije i diskriminacija prilikom zapošljavanja.

Na ovom maršu je Martin Luter King održao svoj govor “Imam san”. Ovaj govor postao je jedan od najpoznatijih u istoriji. “Marš na Vašington“ je bio vrlo uspešan i 1964. godine usvojen je Zakon o građanskim pravima. Iste godine, King je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Martin Luter King je ubijen 4. aprila 1968. godine u Tenesiju, u Memfisu dok je stajao na balkonu svog hotela. Atentat na njega izvršio je Džejm Erl Rej. Datum rođenja Martina Lutera Kinga slavi se u Americi kao nacionalni praznik.

Pretraga