Back to homepage

Migel de Servantes

Migel de Servantes

Migel de Servantes

Migel de Servantes je bio španski pesnik, dramaturg i prozni pisac. Jedan je od najistaknutijih pisaca u španskoj književnosti. Napisao je jedno od najvećih svetskih remek-dela „Don Kihot”.

Detinjstvo i školovanje Migel de Servantesa

Sin gluvog hirurga, Migel de Servantes je rođen blizu Madrida 29. septembra 1547. godine. Bio je treći od petoro dece. Otac, Rodrigo je bio gluv od rođenja i porodica je morala često da se seli, jer je tražio bolji posao. Migel je celog života bio siromašan. Otac mu je često zapadao u dugove zbog kojih je više puta dospevao u zatvor. Migel je kao dečak veoma voleo da čita. Školovao se na akademiji Alinsa de Vijerasa u Kordobi, a kasnije u Jezuitskoj školi.

Servantesova porodica se preselila u Madrid početkon 1566. godine. U to vreme taj grad je bio u usponu. Tada je Servantes napisao prvi sonet u čast rođenja druge ćerke Filipa II i njegove druge žene, Izabel de Valoa. Profesor u školi, Huan Lopez de Ojos, objavio je neke njegove pesme u svojoj knjizi o smrti Izabele de Valoa.

Prema nekim izvorima Servantes je učestvoao u dvoboju, u kom je bio ranjen Antonio de Segura. Servantes je 1569. godine osuđen i proteran na deset godina i na odsecanje desne šake. Pobegao je prvo u Sevilju, a posle u Italiju.

Bitka i zarobljeništvo

Servantes se prijavio kao vojnik u Špansku armadu 1570. godine i učestvovao je u bici kod Lepanta 1571. godine u kojoj se borio protiv Otomanskog carstva. Zadobio je dve rane na grudima i ostao je bez leve ruke. Uprkos tome, on je nastavio da služi u vojsci do 1574. godine, kada napušta vojnu službu. Migel i njegov brat, Rodrigo, pokušali su da se vrate u Španiju, ali su ih berberski gusari zarobili na brodu tokom putovanja. Proveo je pet godina kao zatvorenik i rob u Alžiru i par puta je bezuspešno pokušao da pobegne. Konačno je bio pušten kada je plaćen otkup za njega. Iz ovog njegovog iskustva rodila su se dela „Alžirske dogodovštine” i „Alžirske tamnice

Neka od njegovih najznačajnijih dela iz tog perioda su: „Put za Parnas”, „Galateja”, „Uzorne novele”, „Pustolovine Persilesa i Sihismunde”. Petrarka i Bokačo su imali veoma veliki uticaj na njegov rad.

Porodični život

U Madridu je bio u vezi sa Anom de Viljafranka, koja mu je rodila jednu vanbračnu ćerku. Oženio se sa Katalinom de Salazar i Palasios 1585. godine. Nakon ženidbe se nastanio u Eskivijasu.

Servantes je 1587. godine otišao u Sevilju, gde je stupio u službu španske Armade, a 1592. godine, zbog lažnih optužbi da je ilegalno prodavao žito, odveden je u zatvor. U zatvoru je proveo dve godine.

U ovom periodu je napisao mnoge od romane koji su sastavljenu u zbirci „Uzorne novele”: Ljubomorni Ekstremadurac, Rinkonete i Kortadiljo, Razgovor pasa, kao i novele koje se nalaze u „Don Kihotu”. Prvi deo „Don Kihota” je objavljen 1605. godine. Najpoznatija scena iz ovog romana je Don Kihotova borba sa vetrenjačama. Ovo delo je bilo jedno od najprodavanijih dela i bilo je prevedeno na više od šezdeset jezika. Drugi deo je objavljen 1615. godine.

Servantes je preminuo 22. aprila 1616. godine u Madridu.

Ilustracija Don Kihotove borbe sa vetrenjačama

Ilustracija Don Kihotove borbe sa vetrenjačama

Pretraga