Back to homepage

Mihail Kalašnjikov

Mihail Kalašnjikov

Mihail Kalašnjikov

Mladost Mihaila Kalašnjikova

Ruski pronalazač Mihail Kalašnjikov napravio je jednu od najpopularnijih pušaka u istoriji, automatsku pušku AK-47. Ona se prvi put pojavila 1947. godine i još uvek se proizvodi.

Mihail Kalašnjikov rođen je 1919. godine u velikoj porodici koja je živela u selu Kurji, u Rusiji. Zbog surovog režima Josifa Staljina, Kalašnjikov i njegova porodica primorani su da napuste svoj dom 1930. godine. Mihailova želja iz mladosti bila je da postane pesnik, ali se 1938. godine, kao devetnaestogodišnjak, pridružio vojsci. Postavljen je za komandira tenka, što mu je omogućilo da se posveti svojim pronalascima koji su tada bili uglavnom povezani sa tenkovima. U bitki sa nacistima 1941. godine biva ranjen i smešten u bolnicu. Tamo, oporavljajući se od povreda, počinje da radi na dizajnu automatske puške.

Izum AK-47

Nedugo nakon završetka Drugog svetskog rata, Kalašnjikov je završio dizajniranje novog tipa automatske puške, AK-47. Njegov dizajn izabran je među mnoštvom drugih kao onaj prema kom će se proizvesti nova puška. AK-47 se pokazala lakom za korišćenje i radila je dobro na različitim područjima, čak i u pustinjama i džunglama. AK su inicijali koji predstavljaju pun naziv ove puške „automatski Kalašnjikov”, ali se danas ona naziva samo „Kalašnjikov”.

Ovo je oružje odbrane, ne oružje napada” – Mihail Kalašnjikov

Danas, ova puška predstavlja jedan od najpoznatijih ruskih brendova, a pravi se u Rusiji i u inostranstvu, isključivo sa dozvolom. Proizvedeno je oko sto miliona ovih pušaka od kada se ona prvi put pojavila na tržištu. Njena pouzdanost načinila ju je jednom od omiljenih pušaka, koliko vojske toliko i terorista. Mihail Kalašnjikov kasnije je izjavio da žali što se njegov izum koristi u terorističkim grupama. „Teško mi je da gledam kako se kriminalne radnje vrše mojim izumom.

Čuveni AK 47 - Kalašnjikov

Čuveni AK 47 – Kalašnjikov

 

Nakon što je izumeo AK-47, Kalašnjikov je radio na stvaranju i drugih vatrenih oružja. Dizajnirao je nekoliko različitih mašinki, između ostalog, a potom zaslužio čin generala.

Kasnije godine

Kalašnjikov je postao rusko nacionalno blago. 2004. godine otvoren je muzej u njegovu čast u Iževsku, gde se proizvode AK-47 puške. Ovaj izumitelj nastojao je da proširi svoj brend i to postigao time što jedna linija vodke nosi ime „Kalašnjikov“.

Uprkos svojim poodmaklim godinama, Kalašnjikov je radio kao savetnik za proizvodnju oružja. Napisao je i nekoliko knjiga, uključujući i autobiografiju. 2009. godine, Kalašnjikov je proslavio svoj devedeseti rođendan na svečanoj prilici u ruskom Državnom vojnom muzeju. Prema vestima televizije „FOX“, Vladimir Putin čestitao je izumitelju poslavši pisanu poruku: „Automatska puška Kalašnjikov simbol je kreativnog genija našeg naroda.“

Kalašnjikovu se decembra 2012. godine pogoršalo zdravstveno stanje, te je smešten na intenzivnu negu u bolnici u Iževsku. U to doba postojalo je nekoliko kontradiktornih izveštaja o njegovom zdravlju, ali su se svi složili da je ono krhko. Mihail Kalašnjikov umro je 23. decembra 2013. godine, u 94. godini života.

Pretraga