Back to homepage

Nelson Mandela

Nelson Mandela

Nelson Mandela

Nelson Mandela je bio prvi južnoafrički predsednik koji nije belac. Vodio je državu od 1994. do 1999. godine. Poznat je po tome što se, pre nego što je postao predsednik, zalagao protiv južnoafričke tiranske Vlade i aparthejda – rasističkog socijalnog sistema po kojem su crnci u Južnoj Africi imali znatno manje prava nego belci. Zbog svojih mirovnih aktivnosti 1993. godine dobio je Nobelovu nagradu.

Mladost i obrazovanje

Nelson Mandela je rođen 18. jula 1918. godine u mestu po imenu Mvezo, u Južnoj Africi. Njegovo pravo ime je Rolihlala, a Nelson je nadimak koji je dobio od jednog svog učitelja. Rođen je u kraljevskoj porodici koja je pripadala plemenu Tembu. Obrazovanje je stekao u svom rodnom mestu, a kasnije na Koledžu Klarkberi. Nakon toga je upisao studije prava na Univerzitetu u Vitvatersrandu. Tamo je upoznao ljude koji su mu se pridružili u borbi protiv aparthejda.

Političke aktivnosti Nelsona Mandele

1944. godine pridružio se Afričkom nacionalnom kongresu, a 1947. godine postao vođa Lige Mladih, organizacije u okviru kongresa. U početku je želeo da podstakne članove kongresa i protestante da se bore nenasilnim putem, odnosno na način koji je zagovarao Mahatma Gandi. Međutim, u jednom trenutku je počeo da sumnja u efikasnost ovakvog postupanja pa je u okviru Afričkog nacionalnog kongresa osnovao i naoružanu jedinicu. Planirao je da bombarduje određene zgrade, u kojima bi se pobrinuo da ne bude ljudi, pošto nije želeo da iko strada. Južnoafrička Vlada proglasila ga je teroristom i smestila u zatvor.

Pozne godine

Mandela je narednih 27 godina proveo u zatvoru. Njegovo hapšenje probudilo je internacionalnu svest o anti-aparthejdskom pokretu. Konačno je pušten na slobodu 1990. godine.

Nakon izlaska iz zatvora, Nelson je nastavio svoju kampanju protiv aparthejda. Njegov dugogodišnji napor se isplatio kada je 1994. godine i belcima i crncima bilo dozvoljeno da glasaju. Nelson Mandela je pobedio na tom izboru i postao predsednik Južne Afrike. Bio je strog i pravedan vođa i zahvaljujući njemu nisu izbijali građanski ratovi, iako je nekoliko njih bilo na pomolu.

2004. godine Nelson Mandela se povukao iz javnosti, a poslednju izjavu za novine je dao 2009. godine. Preminuo je 5. decembra 2013. godine u predgrađu Johanesburga.

Pretraga