Back to homepage

Pablo Neruda

Pablo Neruda

Pablo Neruda

Pablo Neruda je bio čileanski pesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Pravo ime mu je Neftali Rikardo Rejes.

Život i rad Pabla Nerude

Neftali Rejes je rođen 12. jula 1904. godine u Čileu. Njegov otac je radio na železnici, a majka mu je bila učiteljica i umrla je ubrzo nakon njegovog rođenja. Već sa trinaest godina je započeo svoju karijeru pisca, kada je u časopisu “Sutra” objavljivao svoje članke i pesme. 1920. godine je počeo da koristi svoj pseudonim Pablo Neruda u čast češkom pesniku Janu Nerudi, kada je objavio “Prazničnu pesmu” u listu Mladost.

Pablo Neruda je studirao francuski jezik i pedagogiju u Santjagu. U devetnaestoj godini je objavio svoju prvu knjigu poezije “Crepusculario“. Već sledeće godine je objavio i svoju drugu knjigu pod nazivom “Dvadeset poema o ljubavi i jedna pesma bez nade“. Zahvaljujući ovom delu, Pablo Neruda je postao poznat i od tada se posvetio pisanju pesama.

1927. godine, Pablo Neruda je započeo svoju karijeru diplomate. Često je putovao. 1935. godine izbio je Španski građanski rat, u kojem je ubijen njegov dugogodišnji prijatelj Frederiko Garsija Lorka, čija ga je smrt veoma pogodila.

Tokom narednih deset godina, Pablo Neruda je nekoliko puta odlazio iz Čilea i vraćao se. Tada se priključio revolucionarnom pokretu i pisao je pesme sa revolucionarno-socijalnom tematikom. 1945. godine je postao senator u Čileu. Kroz poeziju je hvalio i podržavao Staljina i Fidela Kastra. Priključio se komunističkoj partiji, ali 1948. godine partija je bila pod opsadom i Neruda je morao da napusti zemlju. 1952. godine se ponovo vratio u Čile.

Sve do svoje smrti je pisao poeziju. Dobijao je mnoge nagrade, među kojima je i Nobelova nagrada za književnost, koji je dobio 1971. godine.

Pablo Neruda je preminuo samo dve godine nakon što je primio Nobelovu nagradu 23. septembra 1973. godine.

Pretraga