Back to homepage

Paulo Koeljo

Paulo Koeljo

Paulo Koeljo

Paulo Koeljo je brazilski pisac čije je najpoznatije delo „Alehemičar“ prodato u 35 miliona primeraka i prevedeno na 80 jezika. Pre nego što se posvetio pisanju radio je kao glumac, novinar, tekstopisac i direktor pozorišta.

Detinjstvo i mladost

Paulo Koeljo je rođen 24.08.1947. godine u Rio de Ženeiru. Otac mu je bio inženjer, a majka domaćica. Koeljo je još u ranom dobu znao da želi da postane pisac, ali su mu roditelji, koji su bili izuzetno staromodni i strogi, to zabranjivali. Njegov buntovnički duh naveo ih je da ga tri puta hospitalizuju u mentalnu instituciju, kako bi elektrošokovima pokušali da mu umanje želju za bavljenjem umetnošću.

Kada je konačno napustio bolnicu, dvadesetogodišnji Paulo upisuje pravo kako bi udovoljio roditeljima i odustaje od pisanja. Nakon samo godinu dana, napušta školovanje postaje hipik i kreće na putovanje kroz Latinsku Ameriku, Severnu Afriku i Evropu.U tom periodu života radi kao tekstopisac i novinar, smišlja  političke strip priče zbog kojih je jednom prilikom bio uhapšen. Tada je prvi put probao drogu i  počeo je da proučava magiju i okultizam.

Preokret u njegovom životu se dešava kada upoznaje čoveka u Amsterdamu koji mu  priča o hodočašću „Santijago Kampostela“ u Severnoj Španiji, na koje i sam Koeljo kreće 1986. godine u svojoj 36 godini. Iskustvo i prosvetljenje koje je pisac tada doživeo dali su mu inspiraciju za knjigu „Dnevnik jednog čarobnjaka“ koji je ubrzo postao bestseler u Brazilu. To iskustvo ga je ujedno i nateralo da ostavi sve poslove kojima se do tada bavio, da prati svoj san i postane pisac.

Alhemičar i ostali romani

Alhemičar je izašao 1987. godine i prvobitno nije zadržao interesovanje publike, štampali su samo jedno izdanje knjige. Tek kada početkom 90-tih „Alhemičar“ biva preveden na francuski, postaje bestseler, ubrzo se prevodi i na engleski. Nakon engleskog prevoda knjiga postaje kulturni fenomen. Priča o čobanu koji kreće na put do Egipatskih piramida u potrazi za blagom je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najprevođenija knjiga pisana od strane pisca koji još stvara, prevedena je na 80 jezika.  

Paulo Koeljo je napisao 30 knjiga, pored fikcije,  napisao je i nekoliko autobiografskih poput „Alefa“, „Dnevnika jednog čarobnjaka“ i „Valkire“, kao i nekoliko zbirki novinskih članaka i eseja poput „Maktub“ i „Priručnik za ratnika svetlosti“.

Zanimljivosti

Danas, Paolo Koeljo piše po jednu knjigu na svake dve godine. Prilično je sujeveran i svake neparne godine u proleće kreće u potragu za belim perom koje mu predstavlja znak da je vreme za novo delo. Kritike na svoja dela ne prima k srcu bile one pozitivne i negativne, nekoliko puta je nagovestio kako sve što piše piše za sebe i da je sam svoj najoštriji kritičar. Veliki je poklonik društvenih mreža i sam vodi svoje profile na kojima razgovara sa svojim obožavaocima i pronalazi inspiraciju za naredna dela.

Pretraga