Back to homepage

Ramzes II

Statua Ramzesa Drugog

Statua Ramzesa Drugog

Ramzes II, poznat i kao Ramzes Veliki, bio je vladar Egipta od 1279. do 1212. godine p.n.e. Živeo je preko 90 godina, imao je više od 200 žena i ljubavnica, koje su mu rodile 96 sinova i 60 kćerki, a većinu je nadživeo. Njegova vladavina je bila toliko duga, da su Egipćani strepeli da će ceo svet nestati sa smrću njihovog velikog faraona.

Vladavina Ramzesa Drugog

Sa 14 godina je već učestvovao u vojnim pohodima na Libiju i Palestinu, zajedno s ocem Setijem I. Kada je napunio 22 godine, dobio je dozvolu od oca da sam organizuje ratne pohode i predvodi ljude u borbama. Zajedno s ocem je radio na restauraciji starih građevina, a izgradio je i novu palatu u Avarisu. Kada je Seti I umro, Ramzes je nasledio tron i započeo vojne pohode s ciljem uspostavljanja egipatskih granica i razvoja trgovine.

Najupečatljivija Ramzesova bitka je bila bitka kod Kadeša, gde se ovaj vladar odlučno suprotstavio Hetitima, kraljevstvu na severnim granicama Egipta. Ramzes je jedva izbegao strašan poraz i smrt, i to zahvaljujući svojoj hrabrosti i smirenosti tokom same bitke. Bitka kod Kadeša se završila prvim mirovnim sporazumom koji su Ramzes II i hetitski kralj Hatušiliš III ikada potpisali.

Umetnost i hramovi

Ramzes II je za vreme svoje vladavine podigao brojne građevine, zbog čega je ostao zapamćen kao jedan od najistaknutijih faraona Starog Egipta. Sagradio je posmrtni hram svog oca u Tebi, zatim veliki hram Setija I u Abidosu, hram Abu Simbel u Nubiji, grad u delti Nila – Pirames i stotine drugih zgrada, spomenika i hramova. Mnogi istoričari smatraju ovaj period periodom procvata egipatske umetnosti i kulture.

Privatni život

Prva žena mu je bila kraljica Nefertari, jedina koju je istinski voleo. Međutim, njena smrt je nastupila prilično rano, a Ramzes joj je podigao čuvenu grobnicu u Tebi, na čijim su unutrašnjim zidovima naslikani najverniji prikazi kraljice koji oslikavaju kvalitet umetnosti Starog Egipta.

Nakon Nefertari, oženio se kraljicom Isetnofret. Po egipatskim običajima, Ramzes II je imao mnogo žena iz svoje najbliže rodbine, uključujući svoju sestru i tri ćerke. Takođe, imao je mnogo ljubavnica, a skoro svaka mu je rodila bar po jedno dete, pa je tako zabeleženo da je imao ukupno više od 150 dece.

Ramzes je bio poznat po sakupljanju priča o svojim uspesima i postignućima, ali je imao običaj da izbacuje ono što mu se nije sviđalo. Umro je ili od starosti ili od srčanog udara 1212. godine p.n.e. U Egiptu je ostao zapamćen kao Ramzes Veliki, na koga su se ugledali mnogi naredni faraoni, ali nikako nisu uspeli da dostignu njegovu slavu i veličinu.

Pretraga