Back to homepage

Šarl de Gol

Šarl de Gol

Šarl de Gol

Šarl de Gol je bio francuski vojnik koji je učestvovao u Prvom svetskom ratu, postao general, a zatim i predsednik Francuske. Bio je predsednik od 1959. do 1969. godine.

Detinjstvo

Šarl de Gol je rođen u Lilu, u Francuskoj, 22. novembra 1890. godine. Njegov otac Henri je bio profesor koji ga je učio o bogatoj istoriji Francuske. Odrastajući, Šarl je voleo da čita očeve knjige i da se igra vojnika, zamišljajući da je u nekoj od bitaka iz istorije. Kada je imao 11 godina, njegova porodica se preselila u Pariz i tamo je Šarl završio školu.
Kako je odrastao, osećao je da je njegova sudbina da služi Francuskoj. Odlučio je da se pridruži vojsci pa je pohađao elitnu vojnu školu, vojnu akademiju Sen-Sir.

Karijera

Šarl de Gol se priključio vojsci 1912. godine i borio se tokom Prvog svetskog rata. Ranjen je nekoliko puta i na kraju su ga Nemci zarobili. Dok je bio zatvorenik, pokušavao je da pobegne 5 puta, ali bezuspešno, pa je tako ostao u zatvoru do kraja rata.

Posle Prvog svetskog rata, Šarl je nastavio da služi vojsku. Borio se u nekoliko manjih ratova i dostigao čin pukovnika. Razvio je nekoliko odličnih teorija o tome kako treba voditi rat. Frustrirale su ga zastarele francuske vojne strategije. Smatrao je da su naoružane i brze jedinice najbolje za uspešno ratovanje. Njegove teorije su se kasnije pokazale uspešnim kada je Hitler koristio sličnu vojnu strategiju da osvoji većinu Evrope.

Drugi svetski rat

Kada je počeo Drugi svetski rat, Šarl de Gol je stekao čin generala. Međutim, kako su Nemci napredovali u Francuskoj, de Gol je imao sve više nesuglasica sa vladom Francuske. Oni su odlučili da se predaju, a de Gol je želeo da nastavi da se bori.

Kako se vlada Francuske predala Nemačkoj, de Gol je pobegao u Britaniju. Našavši se u Britanji, osnovao je sopstvenu Vladu, koju je nazvao „Slobodna Francuska”. Odatle je podsticao Francuze da ne posustaju pod vladavinom Nemaca. Francuska vlada koja se predala Nemcima nazivala ga je izdajnikom i osudila ga na smrt zbog izdaje.

De Gol je nastavio da vodi „Slobodnu Francusku“ kao i francuski pokret otpora. Okupljao je ljude i jedinice izbegle iz Francuske u cilju njenog oslobođenja. Konačno je došao dan D i Saveznici su napali Francusku. De Golove vojne snage odigrale su značajnu ulogu u oslobođenju.

Šarl de Gol – Lider Francuske

Kada su Nemci proterani iz Francuske, de Gol je postao privremeni vođa od 1944. do 1946. godine. Predvideo je kraj Drugog svetskog rata i pomogao da se uspostavi nova vlada Francuske. Dao je ostavku i napustio političku scenu 1946. godine.

1959. godine, ponovo se vratio politici i tada je izabran za predsednika Francuske. Njegov mandat trajao je 10 godina, do 1969. godine. Tokom tog perioda francuska ekonomija brzo se oporavila od posledica rata i procvetala. Francuska je postala četvrta svetska nuklearna sila, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom i Sovjetskim Savezom.

Šarl de Gol se ponovo povukao iz politike 1969. godine. Godinu dana kasnije, 9. novembra, preminuo je od srčanog udara.

Pretraga