Back to homepage

Šarl-Ogisten de Kulon

Šarl-Ogisten de Kulon

Šarl-Ogisten de Kulon

Šarl-Ogisten de Kulon je bio francuski fizičar i izumitelj. Poznat je po svojim doprinosima u oblastima fizike koje izučavaju elektricitet i magnetizam, a tvorac je i teorije koja je nazvana Kulonov zakon.

Karijera i izumi Šarl-Ogisten de Kulona

Rođen je 14. juna 1736. godine u Angulemu, u Francuskoj. Potiče iz aristokratske porodice koja mu je omogućila najkvalitetnije studije u Parizu. Kulon se, mogavši da bira, odlučio za studije matematike.

Godine 1759. upisao je vojnu školu koju je završio do 1761. godine. Zatim se zaposlio kao građevinski inženjer na Martiniku. Na tom poslu doživeo je nezgodu i zadobio ozbiljnu povredu. Odlučio je da se ode u La Rošel. Tamo je nastao Kulonov zakon, kojim je Šarl-Ogisten de Kulon definisao elektrostatičku silu privlačenja i odbijanja.

Godine 1781. Kulon se za stalno preselio u Pariz. Tokom ovog period napisao je mnoge značajne radove o različitim aspektima elektriciteta i magnetizma i osvojio prestižnu nagradu Francuske Akademije Nauka.

Poslednje godine života

Kada je počela francuska revolucija, Kulon je, kao i mnoge aristokrate, isključen iz Vlade. 1791. godine povukao se na svoje imanje u Bloisu i tamo posvetio naučnom istraživanju. 1797. godine dobio je sina, ali se tek 1802. godine oženio majkom deteta, Luizom Fransoaz.

Ponovo su ga pozvali u Pariz, po naredbi Revolucionarne vlade, kada je trebalo da prisustvuje konferenciji na kojoj su se određivale merne jedinice. 1802. godine, Kulon je postavljen za inspektora javnih instrukcija.

U tom periodu, razboleo se od groznice koja mu je polako oduzimala život. 23. avgusta 1806. godine Šarl-Ogisten de Kulon je preminuo.

Njegovo ime ostalo je zauvek zapamćeno u istoriji fizike. Ono se nalazi i u međunarodnom sistemu SI jedinica za naelektrisanje – kulon (C).

Pretraga