Back to homepage

Tomas Sterns Eliot

Tomas Sterns Eliot

Tomas Sterns Eliot

Tomas Sterns Eliot je bio jedan od najuticajnijih engleskih pesnika 20. veka i najpoznatije njegovo delo je “Pusta zemlja”.

Život i rad Tomasa Eliota

Tomas Sterns Eliot je rođen 26. septembra 1888. godine u Sent Luisu, u Americi. Pohađao je Milton akademiju i diplomirao na Harvardu. Njegova porodica je bila poreklom iz Engleske.

Rano je počeo da piše pesme i kratke priče, a ubrzo mu je to postalo zanimanje. Na Harvardu su njegovi profesori književnosti i filozofije znatno uticali na njega. Nakon diplomiranja, Eliot je godinu dana bio asistent filozofije na Harvardu, a potom je otišao u Francusku da studira filozofiju.

Eliot je 1915. godine u Engleskoj upoznao Vivijen Haj-Vud, koju je oženio 26. juna iste godine. U Engleskoj je radio prvo kao učitelj, a 1917. godine se zaposlio u Lojdsovoj banci.

U to vreme je Eliot radio i na svojoj karijeri pesnika. Objavio je svoju prvu zbirku pesama “Prufrock and other observations” (Prufrok i druga razmatranja). Zahvaljujući toj zbirci on je postao vodeći pesnik tog doba. Zatim je objavio drugu zbirku pesama “Pesme” 1919. godine, a 1922. godine je objavio svoju najpoznatiju pesmu “Pusta zemlja” koja se bavi temom razaranja u Prvom svetskom ratu. U vreme kada je pisao ovu pesmu, njegov brak je prolazio kroz krizu, i on i njegova žena su imali nervne slomove. “Pusta zemlja” je odmah doživela veliki uspeh i danas se smatra jednom od najuticajnijih pesama 20. veka.

Eliot je osnovao veoma uticajan list Criterion. Dve godine kasnije, on je napustio radno mesto u banci i postao direktor izdavačke kuće Faber&Faber.

Njegova ostala poznata dela su: “The Hollow Men“, “Ash-Wednes-day” i “Četiri kvarteta“. Za svoj rad, Eliot je dobio Nobelovu nagradu iz književnosti 1948. godine.

Vivijen, njegova žena, umrla je 1947. godine, a on se ponovo oženio 1957. godine. Valeri Flečer je bila 37 godina mlađa od njega i venčali su se tajno.

Tomas Sterns Eliot je preminuo 4. januara 1965. godine u Londonu.

Pretraga