Back to homepage

Viktorija Hanoverska

Viktorija Hanoverska

Viktorija Hanoverska

Viktorija Hanoverska je bila kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske od 1837. do 1901. godine. Tokom njene vladavine, najduže u istoriji britanskog carstva, razvoj nauke, industrije i kulture znatno se poboljšao.

Detinjstvo

Viktorija Hanoverska je rođena kao princeza Viktorija od Kenta 24. maja 1819. godine u Kensingtonskoj palati. Njeni otac i majka su bili Edvard, vojvoda od Kenta i Viktorija, princeza nemačkog porekla.

Viktorija je kao mlada plemkinja živela veoma zaštićeno. Imala je vrlo malo kontakta sa drugom decom, a dane je provodila sa učiteljima i igrajući se lutkama. Takođe je volela da crta, slika i piše. Bila je peta osoba po redu koja je trebalo da nasledi engleski presto i nije bilo verovatno da će ikada postati kraljica. Međutim, pošto nijedan od njenih stričeva nije imao dece, Viktorija je postala naslednica kralja Vilijama IV.

Vladavina Viktorije Hanoverske

Kada je kralj Vilijam IV preminuo 1837. godine, osamnaestogodišnja Viktorija je postala kraljica. Krunisana je 28. juna 1838. godine. Želela je da bude dobra kraljica i povrati veru britanskog naroda u monarhiju. Jedna od stvari koje je uradila ubrzo nakon što je postala kraljica je vraćanje državnih dugova koje je napravio njen otac.

Viktorija nije znala mnogo o vođenju države ali joj je Lord od Melburna pomogao svojim savetima. Savetovao joj je kako najbolje da reši važne političke probleme i imao značajan uticaj na nju.

10. oktobra 1839. godine, kraljevski dvor je posetio nemački princ Albert. Viktorija se zaljubila u njega i pet dana kasnije bili su vereni. Venčali su se 10. februara 1840. godine, a Viktoriji se dopadao bračni život. Imali su devetoro dece, a Albert je postao kraljičin savetnik i pomagao joj u vođenju države.

Viktorijansko doba

Vreme Viktorijine vladavine bilo je i vreme mira i blagostanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Industrija je cvetala i počele su izgradnje prvih železnica. Jedan od najznačajnijih događaja tog doba je Velika izložba iz 1851. godine koja se održala u palati izgrađenoj posebno za taj događaj – Kristalnoj palati. To je bila međunarodna izložba najviših industrijskih i kulturnih dostignuća zemalja koje su u njoj učestvovale.

14. decembra 1861. godine princ Albert je preminuo. Viktorija se suočila sa teškom depresijom i povukla se sa političke scene. U tom periodu su mnogi sumnjali u njenu sposobnost da vlada. Kada se napokon oporavila, pokazivala je snažnu volju za vladavinom i interesovanje za kolonije Britanskog Carstva, posebno za Indiju.

Pozne godine

Viktorijina deca su se venčavala sa evropskim plemićima i plemkinjama tako da je kraljica bila u srodstvu sa većinom evropskog plemstva. Zbog ovoga je dobila nadimak „baba Evrope“. Imala je trideset i sedmoro unučića kada je preminula 22. januara 1901. godine.

Pretraga