Back to homepage

Živojin Mišić

Vojvoda Živojin Mišić

Vojvoda Živojin Mišić

Vojvoda Živojin Mišić je bio najistaknutiji i najuspešniji srpski vojskovođa u Prvom svetskom ratu.

Uspešan vojnik i vojskovođa

Rođen je 19. jula 1855. godine u selu Struganik, kao trinaesto dete u porodici. Uspešno je završio osnovnu i srednju školu, a zatim upisao Vojnu akademiju, koju nije završio, jer je pred kraj školovanja mobilisan.

Kao izvrstan vojnik, učestvovao je u svim ratnim sukobima u koje je Srbija bila upletena od 1877. do 1918. godine, uključujući srpsko-turski rat (1877), srpsko-bugarski rat (1885), Balkanske ratove (1912, 1913), pa na kraju i Prvi svetski rat.

U periodu od 1898. do 1904. godine predavao je vojnu strategiju na Vojnoj akademiji, a nakon toga je služio pod komandom Radomira Putnika.

Uspešno je zamenio Putnika i branio Srbiju od napada Austrougarske, koji je označio početak Prvog svetskog rata. U decembru 1914. godine, pobedio je u Kolubarskoj bici, osramotivši poraženu austrougarsku vojsku. U čast ove pobede, dodeljena mu je titula vojvode.

Tokom zime 1915/16. godine, učestvovao je u velikom povlačenju srpske armije preko albanskih planina. Međutim, bio je protiv tog povlačenja, želeći da se Srbija suprotstavi dolazećim neprijateljima, koje su činile nemačka, austrougarska i bugarska vojska. Na kraju je ipak odustao od svojih stavova jer su ga kralj i srpska vlada nadglasali prilikom odlučivanja.

Posle oporavka u Francuskoj, u septembru 1916. godine je ponovo preuzeo komandu nad srpskom vojskom i ubrzo naneo završni poraz Bugarskoj, izbacivši je iz rata.

Do kraja rata su se njegove trupe još nekoliko puta odlično pokazale, a nakon rata, Mišić je učestvovao u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kojoj se oduvek nadao i koju je priželjkivao.

Vojvoda Mišić je postavljen za načelnika novostvorenog generalštaba vojske Kraljevine SHS. Nakon toga je, umoran i izmučen od ratova, pao u bolesničku postelju. Ubrzo je i preminuo, 20. januara 1921. godine, u Beogradu. Vest o njegovoj smrti je duboko potresla sve građane, a vlada je organizovala državnu sahranu, kojoj je prisustvovao ogroman broj ljudi.

Pretraga