Back to homepage

Ana Karenjina – Lav Tolstoj

Delo: Ana Karenjina
Autor: Lav Nikolajevič Tolstoj

Recenzija dela Ana Karenjina


Porodica Oblonski iz Moskve je potpuno rastrzana zbog preljube koja se dogodila u porodici. Doli saznaje da ju je njen muž Stepan prevario sa bivšom guvernantom i preti mu da će ga ostaviti.
Stepan se kaje, međutim istovremeno je i potpuno zbunjen. Ubrzo porodicu posećuje Stepanova sestra, Ana Karenjina, žena starijeg carskog činovnika, Alekseja Karenjina. Naposletku Ana uspeva da pomiri posvađane supružnike.

U međuvremenu, Dolinoj mlađoj sestri Kiti se udvaraju dva mladića : Konstantin Ljevin, veleposednik, i Aleksej Vronski, mladi grof. Kiti odbija Ljevina zato što joj se Vronski više dopada, međutim nedugo potom Vronski upoznaje Anu Karenjinu u koju se i zaljubljuje. Ana i Vronski bivaju toliko opčinjeni jedno drugim da to ostavlja neizmerne posledice na Kiti. Kiti se ubrzo razbolela, potpuno skrhkana zbog ljubavi prema Vronskom. Međutim, Ana se ubrzo potom vraća u Petrograd svome mužu i shvata da je sve to bila samo prolazna avantura. Ljevin, takođe povređen, vraća se na selo.

Vronski međutim, prati Anu do Petrograda, a Anino mišljenje se menja kada počne da provodi vreme sa slobodoumnom Betsi , rođakom Alekseja Vronskog.
Na balu Vronski izjavljuje Ani ljubav, dok se Karenjin sa bala vraća sam kući. S obzirom da je posumnjao da nešto nije u redu Karenjin pokušava da dozna šta se dešava, međutim Ana odlučno poriče.

Nešto kasnije, Vronski učestvuje u konjičkoj trci. Iako je veoma vešt jahač, dogodila se jedna nezgoda prilikom koje je nesmotreno pao sa konja. Karenjin primećuje da Ana izgleda veoma zabrinuto, stoga
želi da sazna da li se nešto dešava između Ane i Vronskog. Ana mu otvoreno priznaje da voli Vronskog.

Ljevin se u međuvremenu potpuno posvećuje poljoprivredi i svu svoju energiju usmerava ka razvijanju boljeg sistema obrađivanja zemlje. Nakon što mu se brat Nikolaj ozbiljno razboleo od tuberkuloze, Lenjin shvata da se posvetio poslu samo da se ne bi suočio sa smrću. Takođe shvata da će zauvek ostati zaljubljen u Kiti.

Kiti pokušava da ozdravi u banji u Nemačkoj gde se sreće sa Nikolajem, Ljevinovim bratom obolelim od tuberkuloze.

Ljevina posećuje njegov polubrat Sergej Koznišev koji ga kritikuje zbog napuštanja posla u administraciji. Ljevin se pravda govoreći da je napustio posao zato što smatra da je besmislen. Entuzijastično nastavlja da radi na svom imanju, međutim postaje ogorčen zbog neprestanog odbijanja novina u polju poljoprivrede od strane seljaka. Odlučuje da poseti Doli koja ga navodi da pokuša da obnovi vezu sa Kiti. Kiti i Ljevin se susreću na večeri u domu Oblonskih i shvataju da se vole. Ubrzo se i venčavaju.

Ana traži od Karenjina razvod koji on odbija. On insistira da nastave da se pretvaraju da je sve u redu tako što će ostati zajedno. Međutim, Ana napušta porodični dom i odlazi na seosko imanje što dalje od svog muža. Tu se često susreće sa Vronskim i Ana mu jednom prilikom saopštava da je trudna. Vronski razmišlja da napusti posao, međutim ambicije mu to ne dozvoljavaju.

Karenjin zatiče Vronskog i Karenjinu zajedno u kući i odlučuje da se ipak razvede. Ana koja je u potpunoj agoniji zbog trudnoće, moli Karenjina da joj oprosti, na šta on na kraju i pristaje.
Vronski se zbog ovoga oseća poniženo i pokušava da izvrši samoubistvo.
Nakon što se Ana oporavila, ona i Vronski odlaze u Italiju. Po povratku u Rusiju Ana biva prezrena od čitavog društva koje smatra njenu preljubu prilično sramnim postupkom. Ana i Vronski se povlače iz javnosti, ali ona ubrzo postaje neverovatno ljubomorna, smatrajući da je nepravedno to što Vronski može slobodno da uživa u životu dok je ona prezrena i zatočena u kući. Anina ljubomora delom proizilazi i iz činjenice da je nakon što je ponovo videla svog sina shvatila da osim Vronskog nema nikog drugog na svetu.

ana karenjina scena iz filma

Poslednja scena iz fima Ana Karenjina (1994)

Ljevin i Kiti se nakon nekoliko početnih nesuglasica konačno privikavaju na bračni život. Smrt njegovog brata Nikolaja ostavlja dubok trag na Ljevinu koji shvata da samo duboka emocionalna povezanost pomaže čoveku da se izbori sa nedaćama. Ubrzo Kiti ostaje u drugom stanju.

Doli odlučuje da poseti Anu gde shvata da je čak i njen dosadan život bolji od Aninog luksuznog života. Ana se žali da Vronski žudi za slobodom, i poverava se Doli da mora stalno da ga zavodi. Doli biva zaprepašćena činjenicom da Ana ne može da spava bez sedativa.
Vronski u međuvremenu oseća veliki teret Anine ljubavi kada ga ona pozove da se vrati kući sa političkog skupa.

Ljevin i Kiti se sele u Moskvu gde iščekuju rođenje deteta. Ubrzo se Ljevin vraća na selo kako bi učestvovao u lokalnim izborima. Međutim, jednog dana Stepan i Ljevin posećuju Anu. Ljevin biva očaran Anom kojoj činjenica da je očarala Ljevina samo produbljuje mržnju prema Vronskom. Postaje gotovo paranoična misleći da je Vronski više ne voli.
Kiti je rodila sina, međutim Ljevin je potpuno zbunjen oprečnim emocijama koje oseća prema novorođenčetu. Stepan odlazi u Petrograd kako bi zatražio Karenjinu da se razvede od Ane, međutim Karenjin to odbija.

Ana se svađa sa Vronskim, optužujući ga da mu je preča njegova majka od nje. Vronski pokušava da je umiri, međutim Ana se ne da umiriti. On odlazi da obavi neke poslove dok Ana ostaje u agoniji. Šalje mu telegram u kojem mu se izvinjava i zove ga da hitno dođe kući. U očajanju odlazi do Doli sa kojom se oprašta, i odlučuje da se sretne sa Vronskim na železničkoj stanici. Na stanici, očajna i ošamućena, Ana se baca pod voz i umire.

Dva meseca kasnije Vronski odlazi u rat. Ljevin pronalazi spasenje odlučujući da živi za svoju dušu umesto da teži sebičnim ciljevima. Smrt sagledava kao deo neizbežne svakodnevice i konačno ostaje u miru.

Likovi iz dela Ana Karenjina


Napomena: Rusi uglavnom imaju tri imena: ime, ime oca i prezime. Koren srednjeg imena je očevo prezime i sufiks. Stoga je Anino srednje ime Arkadijevna dok je srednje ime njenog brata Arkadijevič. U Rusiji je veoma retko zvati nekoga po prezimenu, mnogo se češće upotrebljava ime i srednje ime.

Ana Arkadijevna Karenjina

Ana Arkadijevna Karenjina je dama iz visokog društva čija afera čini osnovu romana.

Aleksej Aleksandrovič Karenjin

Aleksej Aleksandrovič Karenjin je Anin prevareni muž. Hladan, usamljen čovek koji se nalazi na veoma uticajnoj poziciji u petrogradskoj vladi.

Sergej Aleksejevič Karenjin

Sergej Aleksejevič Karenjin je Anin sin kojeg napušta zbog svog ljubavnika.

Grof Aleksej Kirilovič Vronski

Grof Aleksej Kirilovič Vronski je Anin ljubavnik, častan, bogat i naočit mladić koji napušta karijeru zbog ljubavi koju oseća prema Ani.

Konstantin Dmitrič Ljevin

Konstantin Dmitrič Ljevin je nosilac druge fabularne linije romana

Princeza Katarina Aleksandrovna Ščerbatski (Kiti)

Princeza Katarina Aleksandrovna Ščerbatski (Kiti) je osamnaestogodišnja devojka koja se udaje za Ljevina

Princ Stepan Arkadijevič Oblonski

Princ Stepan Arkadijevič Oblonski je Anin brat

Princeza Darija Aleksandrovna Oblonski (Doli)

Princeza Darija Aleksandrovna Oblonski (Doli) je Stepanova supruga i starija sestra Kiti

Nikolaj Dmitrič Ljevin

Nikolaj Dmitrič Ljevin je Ljevinov raskalašni brat koji umire od tuberkuloze

Sergej Ivanič Koznišev

Sergej Ivanič Koznišev je Ljevinov stariji polubrat, poznati pisac i intelektualac

Pogledajte još

Pretraga