Back to homepage

Antigona – Sofokle

Delo: Antigona
Autor: Sofokle

Recenzija dela Antigona


Pored duge i krvave opsade Tebe od strane Polinika i njegovih saveznika, taj grad još uvek ostaje neosvojen. Polink i njegov brat Eteokle, međutim, su mrtvi, ubili su jedan drugog, prateći prokletstva njihovog oca Edipa.

Izvan gradskih zidina, Antigona govori Ismeni da je Kreont naredio da Eteokle, koji je poginuo braneći grad, bude sahranjen uz najviše počasti, dok telo Polinika, napadača, bude ostavljeno da trune. Pored toga, Kreont je izjavio da svako ko pokuša da sahrani Polinika će biti javno kamenovan do smrti. Užasnuta, Antigona otkriva Ismeni njen plan da sahrani Polinika u tajnosti, uprkos Kreontovom naređenju. Kada Ismena uplašeno odbija da se suprotstavi kralju, Antigona je ljutito odbija od sebe, i ode sama da sahrani svog brata.

Kreont otkriva da je neko pokušao da časno sahrani Polinika i zahteva da krivac bude pronađen. Kada otkrije da je to Antigona, njegova sestričina, njemu prkosila, Kreont postaje razjaren. Antigona se brani i drži strastven govor, i izjavljuje da Kreontovo naređenje prkosi zakonima bogova. Besan zbog Antigoninog nepokoravanja njegovom autoritetu, Kreont naređuje pogubljenje i nje i njene sestre.

antigona

Antigona i Polinikovo telo

Hemon, Kreontov sin za kojeg je trebala da se uda Antigona, savetuje svog oca da razmisli još jednom o svojoj odluci. Otac i sin se onda svađaju, Hemon naziva Kreonta arogantnim, a Kreont Hemona nemuževno slabim zato što je na strani žena. Hemon, besan, ide daleko od oca, i kune se da se nikada neće vratiti. Iako nije priznao da je Haemon možda upravu, Kreont menja svoju presudu: Ismena će ostati živa, a Antigona će biti živa zazidana u grobnici, gde će umreti od gladi.

Slepi prorok Tiresija upozorava Kreonta da bogovi ne odobravaju njegovo nečasno postupanje sa Polinikovim lešom, i predviđa da će ga kazniti smrću njegovog sina. Iako nije isprva poslušao Tiresija, Kreont se premišlja i odlučuje da sahrani Polinika i oslobodi Antigonu.

Ali Kreont je zakasnio. Antigona se obesila i Hemon, očajan, počinjava samoubistvo. Kada je čuo vest o smrti njenog sina, Euridika, kraljica, takođe sebe ubija, prokljinući Kreonta.

Sam, u očajanju, Kreont prihvata odgovornost za sve što se desilo i moli se da smrt brzo dođe. Predstava se završava sa upozorenjem hora, koji objavljuje da će sudbina kazniti gordost.

Likovi iz dela Antigona


Antigona

Ćerka Edipa. Ona prkosi građanskom zakonu, tj zabrani sahrane Polinices, njenog brata, i želi da održi božanski zakon. Zahteva da se mrtvi sahrane kako im dolikuje. Časna, tvrdoglava, stavlja ono što je dobro i pravo iznad sebe.

Ismena

Sestra Antigone, ćerka Edipa. Ona stidljivo odbija da se pridruži sestri i da ne posluša Kreontovog naređenja, ali kasnije želi da joj se pridruži u smrti. iako poslušna, ipak voli svoju sestru

Kreont, kralj Tebe

Šurak Edipa, ujaka Polinika, Antigone, i Ismene. Njegova naredba da se ostavi Polinikovo telo da truli, i njegova arogancija, pokreću sve tragične događaje.

Hemon, Sin Kreonta

Obećan mu je brak sa Antigonom. Svađa se sa ocem, umire zbog Antigone.

Tiresija, Slepi prorok

Euridika kraljica Tebe, supruga Kreonta.

Hor

Služe kao naratori drame.

Pogledajte još

Pretraga