Back to homepage

Braća Karamazovi – Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Delo: Braća Karamazovi
Autor: Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Recenzija dela Braća Karamazovi


Iz braka sa prvom ženom, Fjodor Karamazov ima jednog sina – Dmitrija – a sa drugom ženom ima dva sina – Ivana i Aljošu. Međutim, nijedan od tri dečaka nije odrastao u porodičnoj kući. Pošto su im majke preminule, a otac je pijani bludničar, dečaci su smešteni kod rođaka. U početku je takva situacija odgovarala Fjodoru jer je mogao da posveti svo svoje vreme ludom zabavljanju.

Na početku romana, stasali Dmitri od oca traži nasleđe za koje mu je davno rečeno da mu je majka ostavila. Stari Karamazov ismeva njegov zahtev, pretvarajući se da ne zna ni za kakvu imovinu koja po zakonu pripada Dmitriju. Ipak, problem se produbljuje kada, osim svađe oko nasledstva, Dmitri i njegov otac postaju suparnici zbog Grušenjke, žene sumnjive reputacije. Napokon, kako bi bio mir u kući Karamazovih, predloženo je da odu zajedno u manastir i dozvole Aljošinom starešini, ocu Zosimi, da sudi i razreši raspravu. Ivan, Karamazovljev sin intelektualac, ide sa njima na sastanak.

U manastiru deluje kao da ima malo nade za uspešno pomirenje. Fjodor paradira svojim uobičajenim ružnim vulgarnostima, priređuje užasnu scenu, a nakon što Dmitri zakasni, optužuje ga za razne nemoralne radnje. Dmitri zatim priča kako je njegov otac pokušao da namami Grušenjku u ljubavnu vezu, obećavajući joj tri hiljade rubalja. U sred njihove vike, otac Zosima se saginje i ljubi Dmitrijeva stopala, okončavajući razgovor tim činom. Svi su šokirano zaćutali. Kasnije starog Karamazova popušta zaprepašćenost te ponovo pravi sramnu scenu u igumanovoj trpezariji. Zatim napušta manastir i naređuje Aljoši da ode.

sveska dostojevskog

Sveska Dostojevskog i skica 5. poglavlja romana

Sada nam Dostojevski otkriva da Karamazov možda ima još jednog sina. Pre mnogo godina, prljava i neuredna, mentalno zaostala devojka je bila zavedena i rodila je dete; naravno, predpostavka je da je za to odgovoran Karamazov. Dečak je postao epileptičar, i radi kod Karamazova kao kuvar. Smerdjakov je vrlo čudan, a njegovi epileptični napadi postaju sve češći. Interesantno je da uživa u filozofskim razgovorima sa Ivanom.

Dan nakon dramatične scene u manastiru, Aljoša dolazi u posetu svom ocu, na putu do kuće ga zaustavlja Dmitri. Impulsivni i emotivni Karamazovljev sin objašnjava Aljoši da boluje od tuge – da se pre nekog vremena verio sa devojkom po imenu Katerina, od koje je nedavno pozajmio tri hiljade rubalja koje je potrošio na zabavu sa Grušenjkom. Preklinje Aljošu da razgovara sa Katerinom, da raskine veridbu, i da mu pomogne da se oduži za proćerdan novac, kako bi bio slobodan da pobegne sa Grušenjkom. Aljoša mu obećava da će pomoći ako ikako bude mogao.

Mladić stiže do očeve kuće i zatiče pometnju: Smerdjakov se glasno raspravlja sa drugim slugom o religiji, iznoseći mnoge Ivanove ideje. Kada je kasnije slugama naređeno da se povuku, Karamazov oštro prekoreva Ivana i Aljošu po pitanju Boga i besmrtnosti, dok mu Ivan odgovara da ne veruje ni u jedno od toga. Aljoša tiho potvrđuje postojanje oba. Zatim Dmitri upada u sobu, plačući za Grušenjkom, ali kada je ne pronalazi napada oca i preti da će ga ubiti.

Aljoša previja očeve rane, a zatim se vraća u manastir gde provodi noć. Narednog dana odlazi kod Katerina, kao što je obećao Dmitriju, i pokušava da je ubedi da se ona i Ivan vole, i da ne treba da se opterećuje Dmitrijem i njegovim problemima. Međutim, neuspešan je u svojim namerama.

Kasnije istog dana, Aljoša sreće Ivana u restoranu, gde nastavljaju razgovor o Bogu i besmrtnosti koji su započeli u očevoj kući, da bi Aljoša po povratku u manastir zatekao oca Zosimu na samrti. Starac se povrati na kratko i izdrži taman toliko da iznese svoja religiozna uverenja maloj publici, pritom naglašavajući jednostavan život, život u kom svaki čovek treba da voli sve ljude i sva živa bića, i ne treba da osuđuje druge. Nakon izgovaranja ove mudrosti, otac Zosima umire.

Sledećeg dana se mnogo ljudi okuplja da odaju počast svetom čoveku, jer godinama kruži glasina da će se nakon Zosimine smrti desiti čudo. Međutim, nema nikakvog čuda; umesto toga, prostoriju ispunjava grozan smrad, i svi ožalošćeni su užasnuti. Čak i Aljoša sumnja u božiju pravednost, i ne odupirući se iskušenju, beži u Grušenjkinu kuću. Nakon razgovora sa devojkom shvata da ona nije grešna žena kakvu je tražio, već je izvanredno osetljiva, i puna razumevanja i saosećanja. Aljoša je ponovo pronašao svoju veru, a kasnije, u snu o Isusovom dolasku na venčanje u Kanu, shvata da život treba srećno deliti sa drugima. Sada je potpuno siguran u svoju veru u Boga i besmrtnost.

Za to vreme, Dmitri pomahnitalo pokušava da skupi novac kako bi vratio dug Katerini. Odlazi čak u susedni grad kako bi pozajmio novac, ali bezuspešno. Po povratku, obmanut je da Grušenjka nije kod kuće, i uspaniči se uveren da ona nije odolela Fjodorovom novcu. Odlazi u očevu kuću, i pokušava da pobegne kad otkrije da ona nije tamo, ali ga sprečava stari sluga. Dmitri ga udara, i ostavlja da leži krvav i u nesvesti, i vraća se u Grušenjkinu kuću. Zahteva da sazna gde se ona nalazi i konačno mu je rečeno da je otišla sa bivšim ljubavnikom, koji ju je napustio pre pet godina.

Dmitri donosi konačnu odluku: videće se sa Grušenjkom još jednom, posledni put, a onda će izvršiti samoubistvo. Odlazi do mesta gde su se sastali, i pridružuje se Grušenjkinom slavlju sa bivšim ljubavnikom. Nakon vređanja i rasprave, Grušenjka je ubeđena da je njen bivši ljubavnik običan nitkov, i da ona zapravo voli Dmitrija. Međutim, njihovo pomirenje remeti dolazak policije i optužba da je Dmitri ubio svog oca. Oboje su šokirani indirektnim dokazima, jer je optužba teška. Dmitri zaista deluje sumnjivo i čeka ga suđenje.

U međuvremenu, Aljoša se sprijateljio sa mladim đakom, sinom čoveka kog je Dmitri brutalno prebio u napadu besa, pokazujući iskrenu želju da pomogne uplašenom dečaku. Sad kad mladić umire, Aljoša ostaje uz njega i nada se da će pomoći njegovoj porodici, a takođe i pomiriti dečaka sa njegovim školskim drugarima.
Intelektualac Ivan nema ni Dmitrijevu romantičarsku strast, niti Aljošine široke duhovne interese, a kad sazna za očevo ubistvo, prvo duboko razmišlja o tome, a zatim odlučuje da razgovara o svojim teorijama sa Smerdjakovim. Zaprepašćen je sluginim otvorenim priznanjem da je odgovoran za ubistvo. Međutim, Smerdjakov je lukav; poriče svu odgovornost i tvrdi da mu je Ivan dao intelektualno i moralno opravdanje za ubistvo. Nadalje, tvrdi da mu je Ivan, odlaskom iz grada, zapravo dao slobodu da počini ubistvo. Ivan sporo prihvata argument, ali nakon što ga prihvati potpuno je ubeđen u Smerdjakovu logiku. Promena je katastrofalna. Njegova novoosnovana krivica ga izluđuje i, noć pred Dmitrijevo suđenje, razdire ga jaka upala mozga. Iste noći, Smerdjakov izvršava samoubistvo. Situacija u kojoj se Dmitri našao, postaje sve ozbiljnija.

Tokom suđenja, dokazi su toliko detaljno predstavljeni da je Dmitri logički osuđen kao Fjodorov ubica. Ima motiv, bes, i bio je na mestu zločina. Međutim, inkriminišući dokaz dala je Katerina. Pokazala je sudu Dmitrijevo pismo u kom sam kaže kako se pribojava da će ubiti oca.

Nakon što je donesena presuda, Dmitri pristaje na plan za bekstvo, ali kaže kako će biti pravo mučenje i patnja da pobegne od Majke Rusije, ruskog tla, i da živi u izgnanstvu.

Sa druge strane, budućnost Aljoši donosi nadu i dobrotu (osobine koje nikad do sad nisu bile povezane sa Karamazovima) jer, nakon što mladi Iljuša umre i svi njegovi drugovi iz škole prisustvuju sahrani, Aljoša ih okupi sve i ostavi jak utisak pričom o ljubavi i prijateljstvu. Dečaci spontano ustanu i kliču Aljoši i njegovoj mudrosti.

Likovi iz dela Braća Karamazovi


Trifon Borisovič

Gostioničar u Mokrom, koji svedoči da je Dmitri potrošio svih tri hiljade rubalja tokom lude zabave.

Fenja

Grušenjkina sobarica koja laže Dmitrija o tome gde se Grušenjka nalazi.

Otac Ferapont

Isposnik i poremećeni monah, ogorčeni protivnik oca Zosime.

Fetjukovič

Sjajan advokat, doveden iz Moskve da brani Dmitrija.

Gorstkin (poznat kao Ljagavi)

Trgovac zainteresovan da kupi nešto što pripada Karamazovima.

Grigori Vasiljevič

Stari sluga kod Karamazovih, koji se brine o deci, i usvaja Smerdjakova.

Grušenjka (Agrafena Aleksandrovna)

Devojka takozvanog lakog morala, koja privlači pažnju Dmitrija i Fjodora, i izaziva ljubomoru među njima.

Hercenštube

Stari gradski doktor koji svedoči u Dmitrijevu korist.

Gospođa Hohlakov

Bogata udovica u čijoj kući su smeštene mnoge scene iz romana

Liza

je ćerka gospođe Hohlakov, postaje Aljošina verenica, ali hirovito raskida veridbu.

Iljuša

Mladi dečak čija bolest zbližava sve njegove prijatelje sa Aljošom.

Otac Losif (Jozef)

Manastirski bibliotekar.

Kalganov (Pjotr Fomič Kalganov)

je poznanik koji prisustvuje Dmitrijevoj zabavi u Mokrom.

Katerina (Katja)

Ivanovna je Dmitrijeva verenica koju ostavlja kad se zaljubio u Grušenjku.

Ipolit Kirilovič

Državni tužilac koji vodi slučaj protiv Dmitrija.

Kolja (Nikolaj Ivanovič Krasotkin)

Dečak koji ima uticaj na druge dečake, i postaje Aljošin sledbenik.

Gospođa Krasotkin (Ana Fjodorovna)

Koljina majka, udovica koja obožava svog sina.

Lizaveta Smerdjasčaja

Mentalno poremećena devojka koju zavodi Fjodor Karamazov, i koja mu rađa sina Smerdjakova.

Makarov (Mihail Makarovič Makarov)

je okružni inspektor koji ispituje Dmitrija o ubistvu.

Marfa Ignjatjevna

je Grigorijeva žena i jedna od Karamazovih slugu.

Marja Kondratjevna

Ćerka Dmitrijeve gazdarice, zaljubljena je u Smerdjakova.

Maksimov

Stari, siromašni zemljoposednik koji živi od tuđe milosti, naročito Grušenjkine.

Miusov (Pjotr Aleksandrovič Miusov)

je rođak Karamazove prve žene, imao je važnu ulogu u udaljavanju Dmitrija od Fjodora.

Musjalovič

Grušenjkin bivši ljubavnik, čiji je povratak izazvao Dmitrijevo čudno ponašanje u noći kada se desilo ubistvo.

Otac Pajsi

Učeni teolog i prijatelj oca Zosime; pokušava da uteši Aljošu.

Pjotr Iljič Perhotin

Mladi sluga od kog Dmitri pozajmljuje novac u noći kad se desilo ubistvo.

Mihail Ospovič Rakitin

Mladi student teologije koji tvrdi da ima veoma liberalne i napredne ideje, i koji izdaje svog prijatelja Aljošu.

Sanmonov (Kuzma Samsonov)

Bogati zemljoposednik koji se sprijateljuje sa Grušenjkom.

Kapetan Snegirjov

Iljušin otac, koga je nedaća osiromašila i uništila. Dmitri ga napada jedne večeri jer je zaradio novac od Fjodora.

Varvinski

Doktor koji svedoči o Dmitrijevom psihičkom stanju.

Vrubljevski

Musjalovičev pratilac na ludoj zabavi u Mokrom.

Otac Zosima

Cenjeni starešina manastira i Aljošin duhovni staratelj, oko čijih učenja se vrte sve ideje u romanu.

Pogledajte još

Pretraga