Back to homepage

Idiot – Fjodor Dostojevski

Delo: Idiot
Autor: Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Recenzija dela Idiot


Nakon što je proveo nekoliko godina u Švajcarskoj mentalnoj instituciji, gde je bio lečen od epilepsije, Knez Lav Miškin se vraća u Petersburg bez novca, kako bi posetio daleke rodjake – Epančinove. Pri dolasku se pokazuje kao stručnjak za kaligrafiju i dobija posao od generala Epančina, koji oseća određenu naklonost prema knezu. Miškin se onda upoznaje sa generalovom ženom i ćerkama, da bi kasnije otišao kući sa Ganjom Ivolginom, generalovim sekretarom. Miškin će kasnije ručavati sa Ivolginovima.

Kod Ganje, Miškin upoznaje Ivolgin porodicu i ubrzo se nalazi u sred porodične prepirke, kada pomene da je Ganja dobio portret Nastasije Filipovne. Ganjina porodica je u strahu da će Ganja oženiti Nastasiju – lepu, ali veoma „čuvanu“ ženu. U polovini prepirke pojavljuje se Nastasija. Ona je opijajuće lepa kao što je Rogožin (čovek kojeg je Miškin upoznao u jutarnjem vozu) i rekao da jeste. Miškin je odmah shvatio Rogožinovu zakletu posvećenost njoj. Nastasija je upadljiva kao i portret koji mu je Ganja ranije pokazao.

Nastasija je učtiva prema Ivolginovima samo momentalno. Postaje nadmena i sarkastična prema Ganjinoj majci i sestri, onda se okreće ka Miškinu i pita ga zašto je on nalazi privlačnom. Fascinirana je kneževom ispovesti koja se ticala njegovog sretanja Rogožina u vozu, ali se još više zaintrigirala kada je Rogožin iznenada utrčao u Ivolginovu kuću.

Rogožin je iznenađen što je Nastasija tu, ali ne odustaje od namere da uđe. Nudi se da kupi Nastasiju od Ganje. U tom trenutku, on daje svoju poslednju ponudu, 100 hiljada rubalja Nastasiji – u zamenu za nju samu. Svi prisutni su se uzbunili. Varja osuđuje Nastasiju i Ganja u naletu besa umesto svoje sestre udara šamar Miškinu, koji je stao ispred devojke. Ovo džentlmenstvo smiruje prisutne i kasnije Rogožin i Nastasija odlaze,a Miškin odlazi u svoju sobu.

Kasnije te večeri, Miškin odlazi na rođendansku zabavu Nastasije Filipovne. Njegova pozivnica je bila opozvana, ali ga Nastasija prijatno dočekuje. Nakon posluženog šampanjca, igrane igre i Nastasija je najavila da će otkriti da li je ili nije odlučila da se uda za Ganju Ivolgina. Okreće se ka Miškinu i govori kako će njegova odluka biti njena sudbina. Miškin šapuće da se ona ne sme udati za Ganju i usled glasnog protesta, Rogožin i njegov bučni pratilački bend uleću u prostoriju. Rogožin je doneo 100 hiljada rubalja koje je obećao da će platiti Nastasiji, ali se Nastasija predomislila, ona će započeti novi život bez novca. Pod tim uslovima, niko je neće želeti. Miškin protestuje, on će je oženiti, otkriva kako je on naslednik bogatstva od milion i po rubalja. Nastasija odmah prihvata Miškinovu prosidbu, da bi je impulsivno odbila i pobegla u noć za Rogožinom.

Miškin prati par i nakon što neko vreme njih troje žive u Moskvi (tamo Nastasija odlučuje da se uda za Rogožina, onda odbija i dolazi kod Miškina da je teši), Miškin se vraća u Petersburg. Odlazi u posetu Lebedjevog(čoveka kojeg je upoznao u vozu zajedno sa Rogožinom), posećuje i Rogožina, takođe. Pokušava da ubedi Rogožina da njih dvojica nisu rivali kada je u pitanju Nastasija i Rogožin naizgled pristaje i zaklinje se da će biti Miškinov spiritualni brat. Ali, nakon što Miškin odlazi od Rogožina, besciljno luta i završava u kući Nastasije Filipovne. Ona nije kod kuće, Miškin misli da ga je Rogožin pratio i bio u pravu je. Rogožin ga je pratio kako bi video da li će otići kod Nastasije kao pobednički prosac. Zatim prati Miškina nazad do hotela i pokušava da ubije kneza, ali Miškin doživljava epileptični napad kada shvata da je Rogožin taj koji se krije u mraku sa podignutim nožem. Napad spašava knežev život.

Dok se oporavljao u Lebedijevoj vili u Pavlovsku, Miškina su posetili Epančinovi. Tokom njihove posete, nekoliko mladih ljudi je zahtevalo je da vidi kneza. Pre Epančijevih, jedan mladić je zahtevao novac od Miškina. On rekao kako Miškin nije pravi sin Pavliščeva, dok Burdovski(jedan od uljeza) jeste, iako nepriznat. Oni su zahtevali da Miškin da Burdovskom šta mu pripada.

Miškin razotkriva mlade ljude kao varalice, on je znao za tvrdnju Burdovskog i zamolio je Ganju da potvrdi činjenice slučaja. Miškin im govori da neće dati novac, ali da zato što je Pavliščev imao neki interes prema Burdovskom (dečko je nećak žene u koju je Pavliščev nekada bio zaljubljen)odlučuje da mu ponudi 10 hiljada ruplja – suma koju je otprilike Pavliščev potrošio na Miškinovo školovanje i medicinske račune. Madam Epančin je protiv tako bespotrebne ekstravagancije. Nakon što Ipolit, jedan od momaka, proklinje družinu, ona okuplja svoju porodicu i odlazi.

Kako su oni otišli, kočija dolazi do prilaza i i začuo se glas koji doziva Radomskog, obožavatelja Aglje Epančin, o nekim IOU. Miškin prepoznaje glas Nastasije Filipovne.

Nedugo zatim, Miškin odlazi sa Epančinovima i prijateljima do parka. U park ulazi i Nastasija koja odmah biva izvređana, ali Miškin staje u njenu zaštitu i brani je od napada naoruđanog policajca. Aglja je sigurna da će Miškin biti prisiljen da uđe u duel sa policajcem, ali Miškin nije zabrinut. On proslavlja svoj rođendan i nakon toga prisutni slišaju kako Ipolit čita njegov tekst u kojem opisuje svoje misli o smrti i životu, zatim podiže džepni pištolj na svoju slepoočnicu i stiska okidač. Nije bilo kapisle u pištolju i prisutni su brsnuli u smeh. Ipolit se kune da je želeo da se ubije i pada u nesvest.

Pošto nije mogao da spava, Miškin odlazi u park da prošeta, zaspao je na klupi da bi ga Aglja Epančin probudila. Ona mu saopštava da ne može više da podnese svoju porodicu i da želi da pobegne sa Miškinom u Evropu. Miškin govori da je ta ideja besmislena i u tom trenuttku madam Epančin se pojavljuje ispred njih očekivajući objašnjenje.

Nakon što Miškin priznaje da bi voleo da oženi Aglju i nakon što je ona to potvrdila, zaručnička večera je isplanirana. Miškin mora biti upoznat sa Petersburškim društvom. Zabava je bila katastrofalna. Miškin se bacio u jednu od njegovih dugih i emocionalnih tirada – ovoga puta protiv Katoličke crkve – razbija skupu vazu i na kraju pada u epileptični napad.

Kada se Miškin oporavio, Aglja ga pita da ide sa njom do kuće Nastasije Filipovne i on pristaje. Rogožin je takođe tamo i on zajedno sa Miškinom prisustvuje žustroj svađi između dve žene. Nastasija se nadala da će da ugovori brak između Aglje i Miškina, ali Aglja optužuje Nastasiju da se igra sa knezom i proklinje je zbog njene prošlosti i zbog toga što je korumpirala Miškina. Nastasija podseća Aglju da je Miškin obećao da će je oženiti i da ona može da ga prisili da to i uradi. Miškin se tiho složio i pokušao je da prati Aglju koja je istračala iz kuće, ali traži pomoć od Nastasije kada uviđa da je Aglja pala u nesvest.

Venčanje je dogovoreno i Miškin u crkvi čeka Nastasiju. Međutim, Nastasija je opet promenila mišljenje. Ne može da natera sebe da se uda za kneza. On je previše dobar i previše naivan. Ona moli Rogožina da je odvede. Miškinu je rečeno da su njih dvoje pobegli i on odlazi u Petersburg gde konačno nailazi na Rogožina koji ga čeka. Rogožin vodi kneza svojoj kući i pokazuje mu Nastasijino telo. On je ubio i položio njeno telo na krevet. Pokrivena je kožom i okružena je neotvorenim flašama dezinfekcionog sredstva.

Miškin pomaže grozničavom Rogožinu, brišući mu čelo i obraze. Kada su otkriveni, Rogožin i Miškin su izgubili razum. Nakon nekog vremena Rogožin se oporavio od moždane groznice i suđeno mu je, osuđen je na Sibiriju. Miškin je vraćen kod doktora Šnajdera u sanatorijum u Švajcarskoj. Šanse da će se ikada oporaviti su izuzetno male.

Likovi iz dela Idiot


Ruska imena: Srednja imena svih muških likova završavaju se sa „vič“, a svih ženskih likova sa „ovna“. Ovo jednostavno znači „sin od“ ili „ćerka od“ oca čija su imena pretvorena u njihova srednja imena. Npr, Varvarin i Gavrilov otac se zove Ardalion. Dakle, Varvara Ardalionovna znači Varvara, ćerka Ardalionova, i Gavril Ardalionovič znači Gavril, sin Ardalionov.

Knez Lav Nikolaevič Miškin

Star dvadeset i šest godina; ima veoma gustu kosu, tek ispod srednje dužine; krupne ledeno-plave oči, upale obraze; tanku, skoro belu, malu bradu. Miškin je izgubio svoje roditelje kada je bio dete i proveo svoj život u zemlji; zbog epileptičnih napada, njegov staratelj Pavliščev ga je poslao u švajcarsku kliniku.

Parfion Semjonovič Rogožin

Star oko dvadeset i sedam godina; zdepaste građe; kovrdžave crne kose; zgodan, ali smrtno bled; impulsivan; veruje da je Miškin njegov suparnik oko Nastastje Filipovne.

Nastasja Filipovna Baraškov

Stara dvadeset i pet godina; jedna neverovatno lepa žena; tamno-braon kose, jednostavnog stila oblačenja; tamne, duboke oči; strastvena, nadmena; ima tanko bledo lice; njene oči odaju neobičnu patnju. Tokom njene višegodišnje veze sa Totskim, Nastasja nije sigurna šta će sada raditi sa svojim životom; ona obožava Miškina ali se plaši da će njena prošlost i strastvena priroda osramotiti kneza.

Atanasij Ivanovič Totski

Bogati Nastasjin ljubavnik; sada želi da bude slobodan za ženidbu; spletkari sa Generalom Epanhinim da sredi brak Nastasje sa Ganjom.

 

Porodica Epanhin

Ivan Fjodorovič Otac

General, star pedeset i šest godina; zdepaste čvrste građe, samouk čovek koji je pametno izgradio bogatstvo od ženinog miraza.

Lizaveta Prokofjevna

Majka, daleki rođak Kneza Miškina; kada se udala za generala nije bila ni obrazovana ni lepa, ali donela mu je miraz od pedeset kmetova, koji su formirali osnovu Eparčinovog bogatstva.

Aleksandra

Najstarija ćerka, ima dvadeset i pet godina; muzičarka; dobre naravi; osećajna, još uvek jake volje; veoma lepa, ali ne na raskošan način. Ne voli svoje roditelje. Nije sklona visokom životu.

Adelaida

Ima dvadeset i tri godine; slikarka; verenica izvesnog Princa S.

Aglja

Najmlađa Epančinova ćerka; ima dvadeset godina; idol Epančinovog domaćinstva; jako lepa.

 

Porodica Ivolgin

Ardalion Aleksandrovič

Otac; general u penziji; prekomerno pije; provodi vreme u zatvoru za dužnike.

Nina Aleksandrovna

Ima oko pedeset godina; mršava, utonulog lica; žena koja je imala i bolje dane.

Kolja

Ganjin mlađi brat; divi se Ipolitu Terentievu i Knezu Miškinu.

Gavril Ardalionovič (Ganja)

Star oko dvadeset i osam godina; vitak, plave kose, veoma dobrog izgleda; sekretar Generala Epanhina; veruje da je Miškin njegov suparnik oko Aglje Epančin.

Varvara Ardalionovna (Varja)

Dvadeset i tri godina ima. Veoma tanka; poseduje tajnu šarma bez lepote; energična i preduzimljivo ambiciozna da se socialno uzdiže.

 

Ostali likovi

Lukian Timofejevič Lebedijev

Državni službenik, četrdesetak godina; teške građe, crvenog nosa, bubuljičastog lica, licemer.

Evgenije Pavlovič Radomski

Star dvadeset i osam godina; duhovit, brilijantan sagovornik; veoma zgodan; divi se Aglji Epančinoj.

Ipolit Terentiev

Osamnaestogodišnjak sa tuberkulozom; nije uspeo u dramatičnom pokušaju samoubistva.

Madam Terentiev

Ljubavnica Generala Ivolgina; Ipolitova majka.

Ferdiščenko

Podstanar kod Ivolginih; dobar prijatelj Nastasje Filipovne.

Keler Bokser

Rogozinov prijatelj; autor satiričnog pamfleta napada Kneza Miškina.

Ivan Petrovič

Pticin Tridesetak godina; skroman, elegantan; zarađuje novac pozajmljivajući novac sa visokom kamatnom stopom; oženjen Varjom Epančinom.

Pogledajte još

Pretraga